Šta je novo?

Upgrade sa E4300

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Postovanje,

Hteo bih da zamenim procesor za neki bolji, brzi. Zeleo bih da ga uskladim sa boljom grafickom koju bih kupio (http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=210677).

Trenutno imam E4300 koji radi na 3GHz. Ploca je GA 965P-DS3, ona podrzava dosta toga (http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/CPUSupport_Model.aspx?ProductID=2456#anchor_os). C2D bih hteo. Postoji mnogo procesora pa sam skroz izgubljen. Koji bi bio najbolje resenje za mene u cenovnom rangu 100-150 evra. Memorija bi ostala ista, dakle 4GB Corsair koja mi sada radi na 667 pa bih zeleo da tako i ostane, to je njeno default stanje.

posto vidim da imamo slicnu masinu isao bi na q6600 (polovan ~90e), e4300 prodas i dodas, ostatak na grafu..
c2d bilo koji da stavis pitanje sta bi dobio upgrade-om sa p965 cipsetom

Pozdrav,dobra kupovina bi ti bila nesto tipa Core2Duo E7500 2.93GHz 3MB 45nm.Imas ga za oko 100e i tvoja ploca ga podrzava sa novijom verzijom bios-a.Naravno mozes da ubodes i neki brzi kao na pr. E8300 ILI E8400,ali nema garancije da ce da radi kako treba jer za njih nema oficijalne podrke:p.

edit - I Q6600 je odlicna kupovina,ako ga nadjes povoljno...

Poslednja izmena:
Znaci ti na staru plocu i memoriju od 667 oces da stavis neki proc od 150 evra_ To je ko da na ficu stavis gume od traktora...
Na tvom mestu bih prodao plocu proc i mem u kompletu pa onda razmisljao o upgrade ovako davati pare na neki jak proc i uparivati ga sa tom plocom i memorijom je totalni promasaj.

Polovan Q6600 za ~100e i memoriju bih podigao na 800MHz min, vrlo verovatno da moze da se klokuje toliko. Kupovati C2D za 100-150e je bacanje para po meni...

Ne, ne bih menjao plocu i memoriju za sada. Mozda memoriju ali plocu zaista ne bih. Ne znam sta joj fali, to je odlicna ploca!? Mislite da bi ona gusila neki bolji proc? Zasto? I ne bih kupovao nista polovno. Da li bih kupovinom E7500 kao sto kaze Miki ili nekog drugog boljeg a bez promene ploce i memorije dobio konkretno na necemu?

Da li bih kupovinom E7500 kao sto kaze Miki ili nekog drugog boljeg a bez promene ploce i memorije dobio konkretno na necemu?

Zavisi cemu ti sluzi racunar.U svakodnevnom radu,internet,filmovi,muzika,office ne verujem da ces osetiti neku ogromnu razliku.
Ako se bavis nekom obradom video materijala ili igras igre videces razliku,pogotovo u kombinaciji sa novom grafickom karticom...

E sad,da li je kupovina ovog procesora u ovom trenutku isplativa ili nije,to je vec prica za neku drugu temu:D:type::D

Poslednja izmena:
Verovatno cu uzeti E6300. Samo da proverim. Posto je on 1066, da li to znaci da ce sa memorijom 1066 on raditi sinhrono ?

Kako namestiti 667 memoriju da radi sinhrono sa E6300 a da se ne smanje preformanse procesora? Da li je ovo moguce?

Spustis mnozilac na 8.5 za CPU i dignes FSB na 333 i dobijas 2830 mhz...i onda imas odnos 1:1...sa memorijom koju podesis na 667...

Sto je prakticno samo 30MHz vise od default vrednosti procesora? Ali posto bih spustio FSB, mozda bi cak i usporio u odnosu na default? Prakticno, sa ovom memorijom ne mogu da overklokujem, zar ne? Kako bi radilo ako bih prosto bocnuo ovaj procesor i ne dirao memoriju?

A ono prvo sto sam pitao:

Verovatno cu uzeti E6300. Samo da proverim. Posto je on 1066, da li to znaci da ce sa memorijom 1066 on raditi sinhrono ?

Odgovor na pitanje je da...a mozes da OC-ujes i sa tom memorijom samo povecavanjem CPU mnozioca ...max je 10.5....sto bi znacilo 10.5x333=3496 mhz(max ako hoces sinhrono) i opet ti je memara na 667(def)

Poslednja izmena:
Mozes ti i da pravis druge kombinacije,samo razlicit odnos FSB i mnozilac...Ne moras ti da ga OC na 3.5 ako neces...:)ali greota ne dici ga makar na 3.5 ghz...:) Ja moj drzim na 4.0 ghz 24/7 :):):)

Poslednja izmena:
Ipak cu da kupim 1066, u tom slucaju cu lakse doci do barem 3,5 odnosno 4Ghz. :) Hvala na detaljnoj pomoci. :)

Naravno, prilikom zamene procesora nije neophodno reinstalirati sistem, zar ne?

Ne - nije potrebno! Samo pre zamene ucitaj default vrednosti biosa.

Ne samo treba obratiti paznju na verziju biosa kako bi nov procesor radio.Ako se ne varam za taj cpu potreban je F11,a kako vidim ti imas F12 verziju,tako da nema frke.

Bogami, za E6300 je potreban F14 ali sam to juce odradio, update-ovao sam. Hvala, javljam kad' kupim. :) Jedino sto nisam nikada menjao sam pa ne znam da li to da radim... a imam i kuler poseban... mrzi me da nosim njima...

I poslednje pitanje. :) Sta je brze, E4300 na 3GHz ili E6300 (DC) na 2,8GHz ?

Hahaha...zavisi koja setovanja???Ako pretpostavimo da je E4300 @3Ghz (9*333) u odnosu na E6300 @2.8 (10.5*266) a oba imaju po 2MB kesa...dobice ga u testovima E4300...ali za nesto vrlo malo...Ali to nije realno poredjenje....1.8 vs 2.8 Ghz je def i to je realno :)

@Civil
Cenim da ces kupiti neku grafiku tipa 260GTX ili 275GTX i ako je tacno ovo sto vidim imas monitor 19'. Nativna rezolucija monitora ti ne dozvoljava vise od 1289x1024, sto samim tim znaci sa jednom od ove 2 karte igranje na maksimalnim podesavanjima u svim igrama +2ili4xAA.
Sve sto bih ti reko na temu uticaja procesora na gaming i sta sa cime treba spajati veca sam ovih dana rekao u ovoj temi http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=208851 dobro procitaj svaki post koji sam napisao i pogledaj slike koje sam postavio pa ces shvatiti da CPU ne treba ni da menjas, narocito ne za neki drugi C2D.
Ako nesto budes menjao po pitanju procesora iskljucivo Quad, samo iz raloga igara koje ce se tek pojaviti sa nekom boljom optimizacijom za Quad CPU, ali sumnjam da ce nesto posebno doneti u visim rezolucijam sa max podesavanjima, no to cemo tek videti.

Postovanje, pisem ovo sa svog novog E6300. :)

Sta mislite, da ga drksnem odmah na 333 i da li i koliko da dizem napon ?

sa Core 2 Duo E4300 1.8GHz 2MB Box FSB800 S775, 65 nm, L2 2048 KB
na Core 2 Duo E6300 1.86GHz 2MB Box FSB1066 S775, 65 nm, L2 2048 KB ???

men, what is the point ?

Postovanje, pisem ovo sa svog novog E6300. :)

Sta mislite, da ga drksnem odmah na 333 i da li i koliko da dizem napon ?

drksni ga na koliko zelish, samo gledaj da ti pod opterecenjem (neki tortute test, LinX npr) temp ne prelazi nekih 75c, a voltaza 1.376v, s obzirom da imash hyper tx kuler.
cenim da moze da radi na barem 3.6-3.8ghz, al dok sam ne probash....

a voltaza 1.376v

U BIOS-u ili u CPU-Z-u (zbog drop-a) ?

kod mene je 360 X 10,bez dizanja napona

Zar nije bolja varijanta imati nizi FSB a veci mnozilac? Ne znam, pitam...

P.S. Korisnik KIDENCE mi je pomagao oko podesavanja procesora... i konstatovali smo da mi je temperatura zakucana na 47 odnosno da su senzori "zaglavljeni" na toj temperaturi i da moze da se poveca ali ne moze da se smanji, dakle ona je niza ali ja ne znam kolika je tacno.

Da li neko zna zbog cega je to tako i moze li se ikako ispraviti ?

Poslednja izmena:
U BIOS-u ili u CPU-Z-u (zbog drop-a) ?

Zar nije bolja varijanta imati nizi FSB a veci mnozilac? Ne znam, pitam...

P.S. Korisnik KIDENCE mi je pomagao oko podesavanja procesora... i konstatovali smo da mi je temperatura zakucana na 47 odnosno da su senzori "zaglavljeni" na toj temperaturi i da moze da se poveca ali ne moze da se smanji, dakle ona je niza ali ja ne znam kolika je tacno.

Da li neko zna zbog cega je to tako i moze li se ikako ispraviti ?

baš tako,zakucan na 47-48.U početku me nerviralo,čak sam i skidao kuler,al kad sam počeo da klokujem video sam da je to tako.a za ovo drugo,brži je sistem sa višim FSB om i manjim množiocem na istom taktu.

Vrh Dno