Šta je novo?

Hardver Upgrade računara

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

__PoPke_

Poznat
Učlanjen(a)
11.01.2022
Poena
32
Pozdrav svima,

trenutno posedujem
Mp: ASRock AB350M Pro 4
Cpu: AMD Ryzen 5 1600x
Gpu: Nvidia GeForce GTX 1050Ti 4gb Asus
Ram: 2x8GB 3000MHz Kinsgston HyperX Predator
Kuler: Cooler master HYPER H412R

Razmišljam se da podmladim malo svoj komp. Pa me zanima šta od ovog mogu da iskoristim ili da menjam sve?
Našao sam na forumu da kolege prodaju
CPU: Ryzen 9 7900 Box (sa Wraith Prism koji je samo proban)
MB: ASRock B650M-HDV M.2
RAM: 2x16GB DDR5 5600 CL36 White EXPO
GPU: Sapphire RX 7800XT Nitro+
Sve komponente sam posebno našao i solidno su poveljne. Da li uzeti ovo sve, da li je dobra konfiguracija, stim da mi na ovo sve ja dodao i SSD jer to nemam i zadržao trenutni kuler umesto fabričkom. Naravno i napajanje bi se menjalo jer zbog grafičke moram uzimati jače.

Komp koristim isključivo za gejming i povremeno video i foto edit. Da li možda nešto još od moje konfiguracije može da se iskoristi? Neke vaše predloge ili izmene u tom nekom cenovnom rangu (u pitanju su polovne stvari)

Изабрана конфигурација је пристојна и послужиће.
Провери цене појединачних компоненти (половних на КП) урачунај и процени да ли ти се уклапа.

Што се старе конфигурације тиче, наравно да може да се унапреди.
Најновији биос уфлешуј на плочу, и стави 5700х за ~100е.
Тиме добијаш још једну сасвим функционалну машину, за секундарне задатке, сина, колегиницу, швалерку ...

@lepi kokan
ne mogu se setiti, koje napajanje proizvodjača FSP je bilo preporuka u jednoj od tema, 650w-750w, negde oko 7000 dinara je tada bila cena?

kupujemo napajanje,

ne za
GPU: Sapphire RX 7800XT Nitro+,
od pokretača teme.

Poslednja izmena:
поскупео је тај ФСП, ово је бољи избор (за те паре)
MSI се показао мало лошији на тестовима.
Може нешто друго ?

За тај новац не.

Такође , препоручио сам сасвим друго напајање, од тог које је тестирано у твом линку.

За тај новац не.

Такође , препоручио сам сасвим друго напајање, од тог које је тестирано у твом линку.
Добро ако сматраш да су јефтинија напајања боље прављена од скупљих, како год.

Добро ако сматраш да су јефтинија напајања боље прављена од скупљих, како год.

Mi na forumu uzimamo cenu komponente kao reper za najbolji odnos uloženog dobijenog. Nešto što je skuplje, nije najčešće i bolje - i obrnuto.

1. Matična ploča:
ASUS B650E MAX Gaming WiFi W – AMD B650 AM5 ATX Motherboard, White PCB, DDR5, PCIe 5.0, 3X M.2, Wi-Fi 6E, 2.5Gb LAN, USB 10Gbps

2. Procesor:
AMD Ryzen 5 7600X Desktop Processor: Zen 4 Architecture, 6 Core, 12 Threads, 4.7 GHz Clock Speed, Precision Boost 2, PCIe 5.0, 128 GB…

3. Grafička kartica:
ASUS The SFF-Ready Prime GeForce RTX 5070 12GB GDDR7 White OC Edition Graphics Card (PCIe 5.0, 12GB GDDR7, HDMI/DP 2.1, 2.5-Slot, …)

Ipak sam se odlučio za ovakvu varijantu, posto bih zeleo da bude beli da li je ovo okej kombo? Tu bi islo i 2x16gb nekog rama, napajanje i hladnjak ili postojeći koji imam ili neko vodeno.

3. Ne bi razmislio o 9060 XT grafici? Razliku prebaciš na 7800x3d cpu.

Pa iskreno i jesam, ali ipak NVIDIA ima znatno bolju tehnologiju i samo iz tog razloga sam se odlučio. Geldao sam ovu karticu

ASUS Prime Radeon™ RX 9070 XT White OC Edition Graphics Card (PCIe 5.0, HDMI/DP 2.1, 2.5-Slot Design, axial-tech Fans, Dual Ball Fan Bearings, Dual BIOS, ASUS GPU Guard)​

Ljudi su dosta podeljeni ili su za jedno ili za drugo. Bukvalno sam išao na ovu opciju mada u mom slučaju šta god da uzmem ja lično neću osećati preveliku razliku. Hvala tebi na ideji pa cu još razmisliti

Koliko mi se cini 5070 se kreće oko 550e dok je 9060xt oko 400e, 150e je ozbiljna razlika u ceni ali ne i u preformansama. Sta god da odlučiš biće dobro svakako!

samo sto 9070xt nije 550eur... i naravno nije nvidia

Nvidia rtx 5070 i AMD rx 9070, to bi trebalo da je izbor. Rx 9070 deset posto brža karta sa 4 gb vrama više i deset posto skuplja. Rx 9070xt je konkurenica rtx 5070ti, to je malo skuplji rang gde je rtx 5070 ti 5 posto brža i 15 posto skuplja.

pa u narednih 5-6 godina ti je nebitno da li imas 12 ili 16GB. to mozda kada budemo imali 8K monitore, samo onda nece biti problem VRAM vec gpu power ovih grafickih

Pa sad zavisi. Ovi iz Hardware Unboxed kažu da već sada postoje slučajevi da se buffer od 12gb puni skoro do kraja. Raytracing koristi dosta vrama pa dodaš i malo upscaling itd.
16gb vrama (amd/nvidia, svejedno) i vozi bez razmišljanja.

Vrh Dno