Šta je novo?

Hardver Upgrade procesora

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Nes*

Slavan
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poena
495
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X + Lc Power CC-120
Matična ploča
BIOSTAR B450MHC
RAM
Cusu DDR4 32gb(2x16gb) 3200mhz CL16 1.35v
GPU
Powercolor RX 6600 8GB Hellhound
Storage
Team Group CX2 256 gb , WD 500gb aaks+500gb azlx +Seagate 500gb ST500DM002 x2 , Gigabyte GP-GSTFS31256GTND SSD disk 256GB 2.5" SATA III
Zvuk
Microlab 2.1 m900 40w
PSU
COOLERMASTER MWE White V2 600W
Kućište
Cooler Master Elite 332 + Arctic P12 Silent (x3, 1 no silent) 2x RaiJintek Eos 12 RBW Add-1 / RAIJINTEK ARCADIA III
Monitor
Acer 27" LED - KA272Ebi
Miš & tastatura
[Logitech G102 LIGHTSYNC / B100] & [TRUST Gejmerska tastatura GXT 830-RW AVONN (Crna) / Razer Cynosa Chroma]
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Poz, na koji Ryzen bi bilo najbolje da predjem sa Ryzen 5 1600 a da je i ujedno best buy na oglasima sta preporucujete? hvala 🍺

Za 2 hiljade ce te rizikovati carina +pdv to jest +30% . Plus isporuka 30 dana . Ja jos nisam pazario bez carine al ok
Nije dve hiljada već u ovom trenutku oko pet hiljada dinara razlike u ceni tj. oko 40€ (za Ryzen 5600), a razlika je bila i veća. Svi sa foruma koji su do sad naručivali procesore sa Alija su prošli bez naplaćenih dodatnih troškova. Razlika u ceni za npr. 5700X je oko 8000 dinara (tj. 70€). Mislim da nema potrebe dalje raspravljati na ovu temu kad je isplativost ovakve kupovine u putanju. Razlika u ceni se može uložiti u npr. neki bolji kuler ili jednostavno da ostane u džepu.

Onda najbolje da kupi ryzen 7600 ili još bolje ryzen 8600....oni definitivno nisu matori i zadovoljili bi sve zahteve i potrebe exluzivnog srpskog tržišta kompjuterskih komponenti......koje je opšte poznato da je jedno od najelitnijih i najprobirljivijih tržišta IT opreme na planeti Zemlji i koje uvek u stopu prati najnovija svetska i svemirska dostignuća iz oblasti kompjuterskog hardwera...:ROFLMAO:
Ko ti je kriv što imaš matore komponente, pa si se odmah pronašao! ;)
Zašto bi neko u 2023. godini uopšte razmišljao o kupovini 3600, a pritom ima ploču koja podržava i 5000 seriju? Čovek nema 3600 kao ti, već 1600 i jedini logičan apgrejd, ako želi da zadrži ploču i memoriju, je da ide na procesor iz 5000 serije, koji mi budžet dozvoljava i time produži vek platforme, pre prelaska na DDR5.
To sam i sam uradio prošle godine, jer mi se nisu davale silne pare za AM5 procesore i ploče (cena DDR5 memorije je bila najmanji problem).

Zašto bi neko u 2023. godini uopšte razmišljao o kupovini 3600, a pritom ima ploču koja podržava i 5000 seriju? Čovek nema 3600 kao ti, već 1600 i jedini logičan apgrejd, ako želi da zadrži ploču i memoriju, je da ide na procesor iz 5000 serije, koji mi budžet dozvoljava i time produži vek platforme, pre prelaska na DDR5.
To sam i sam uradio prošle godine, jer mi se nisu davale silne pare za AM5 procesore i ploče (cena DDR5 memorije je bila najmanji problem).

logično

Pronasao??.......kako to mislis pronasao?....ja sam samo prokomentarisao da nema smisla da neki stanovnik Srbije nema neku TOP najnoviju komponentu iz sveta HW-a,nego kupuje nesto prepotopski matoro...

Mislim da si ti mnogo matoriji nego moje komponente.....a uostalom,i ti imas matori procesor....kada budes imao 7600x ili vec spomenuti 8600x,kao skoro svaki stanovnik Srbije,onda se "javi",ovako si sa tvojim komponentama relikt davne proslosti od pre par godina :ROFLMAO:

Nego,ja imam ryzen 7 5700x od pre neki dan,nisam azurirao "my gear"......ali avaj i to je zastarelo,staro itd........nisam se "pohvalio" komsiluku u my gear-u.....

Btw,pokretac teme nije napisao koji monitor (rezoluciju) koristi,koju GPU ima......a i kakve igre igra i za sta najcesce koristi komp......vrlo je lako da bi mu manje vise isto radio posao i 3600(x) i 5600(x) procesor...

Btw 2,trik pitanje,sta mislite na kojim procesorima rade deca po osnovnim i srednjim skolama u Srbiji? (narocito van Beograda)

Kao sto bi mu u igrama manje-vise 5600(X) radio isto kao i 5700X.

Ali to su matori procesori,isto kao i 3600(x)....nevalja...

Nije dve hiljada već u ovom trenutku oko pet hiljada dinara razlike u ceni tj. oko 40€ (za Ryzen 5600), a razlika je bila i veća. Svi sa foruma koji su do sad naručivali procesore sa Alija su prošli bez naplaćenih dodatnih troškova. Razlika u ceni za npr. 5700X je oko 8000 dinara (tj. 70€). Mislim da nema potrebe dalje raspravljati na ovu temu kad je isplativost ovakve kupovine u putanju. Razlika u ceni se može uložiti u npr. neki bolji kuler ili jednostavno da ostane u džepu.
Ako Aliexp. ne ide na carinu onda super. Mada ja bi opet dao tih 40 eu vise i uzeo kod nas . Ko ce cekati mesec dana + imam garanciju

Prolazi carinu, ali u zavisnosti od vrednosti robe u paketu ne podleze svaka naplati carisnkih troskova. Razlika u ceni izmedju cena na Aliju i onih u nasim radnjama moze biti i dosta veca, zavisi i od modela procesora. Eto kao sto rekoh za 5700X je oko 8000 din. (70€). Ja sam za razliku u ceni kupio kuler iz potpisa koji sa stock kulerom koji ide uz procesor ima zajednicko jedino to sto se zovu kuleri. :giggle:

Vama se javljam i saljem pare pa vi narucite uz nadoknadu naravno samo da se pokrpim 🍺

Dosta zavisi i od toga koja carina je u pitanju.
Ovde u Nišu ne pamtim da mi je nešto u zadnjih nekoliko godina stiglo a da nije carinjeno, čak i sitni pameti vrednosti deset dvadest evra.
Obavezno zalepe bar pdv i naravno njihove troškove.

skrenuo bih pažnju da nije tema o tome kako nabaviti procesor, a kamoli o uspešnosti carinjenja prilikom nabavke preko Ali Express-a

skrenuo bih pažnju da nije tema o tome kako nabaviti procesor, a kamoli o uspešnosti carinjenja prilikom nabavke preko Ali Express-a
Brate NHF, ali da li je realno da samo ides po thread-ovima i opominjes u vezi off topic-a. Razumem da ti je to u opisu posla kao (super) moderatora, ali tesko da neka diskusija moze striktno da ostane u okvirima teme. Trebala bi da postoji tolerancija na manja odsupanja od iste sve dok je i to odstupanje vezano za temu diskusije, kao sto je to ovde slucaj. Realno nismo otisli u neki off topic, ne pisemo o necemu sto veze nema sa temom, vec o procesorima (sto je i tema thread-a), koji su najusplatljiviji modeli trenutno i gde isti mogu najpovoljnije da se kupe. Ne smemo da pominjemo nazive domacih radnji da ih kao ne bi reklamirali (a sami se reklamiraju bukvalno svugde), sad ne smemo da pomenemo ni AliExpress. :censored: Znam da postoje i zasebni thread-ovi posveceni tome sta da se kupi, kao i AliExpress thread, ali zar je moguce da van tih thread-ova nigde drugde na forumu ne smeju da se pomenu?
Sam pokretac teme dobija informacije koje mu trebaju, nema vredjanja, vodi se jedna kulturna diskusija bez odlaska u off topic. Opet kazem, nemoj pogresno da me razumes, ali mislim da ovde nema osnova za opominjanje, ali u redu, drzacemo se striktno teme. Pravila, pravila... :rolleyes:

Poslednja izmena:
meni je najkorisniji deo teme bas ovaj o nacinu dobavljanja procesora.
a i moderator je samo skrenuo paznju, nije rekao da ne nastavimo.:D

Au instaliraj neku drugu igru :D

Ja sam za sad uzeo 5600 i cekam pad cene 5800X3D za upgrade.

Samo vi ovde pišite da vam procesori sa Alija prolaze bez carine, minimum jednom po stranici. U dvajs marki da će u jako brzo početi da se naplaćuje carina za veliku većinu.

Da podelim informaciju, pa koliko traje. Više od 29 procenataa ne mogu da nam naplate, a od toliko i više košta i kod nas.

Mene zanima da li su ryzen procesori sa AE isti kao u nasim radnjama?
Mislim da nisu fejk lupam npr kupim 3600 a ono daje iste performanse kao i 2400 kod nas sto se prodaje?

Mene zanima da li su ryzen procesori sa AE isti kao u nasim radnjama?
Mislim da nisu fejk lupam npr kupim 3600 a ono daje iste performanse kao i 2400 kod nas sto se prodaje?
Uzeo sam ryzen 5 5600, isti je kao u nasim radnjama.

Hvala!
Mislim realno i ovde je moguce pronaci polovan za skoro iste pare (plus se dobije i kuler) ali takve ponude odu za 30min,pitanje je da li ce biti novih prilika,a novi su skuplji za 30 tak evra.
Pa jedino da pratis oglase, i da budes brz :)

Ali Express Djole

Koji sou od teme majko moja 😁
Realno i sa 3600 bi imao ozbiljan skok jer su single thread perfomanse bas vece a ni MT nije mali napredak.

Ovde su vise kupaca ukljuceni.
Citam ovde da se svasta predlaze,samo morate da budete svesni da postoji granica.
Oduvek je bilo i bice,od bolje postoji jos bolje.
I ja sam razmisljao o ryzen 5 5500 10e je skuplji,ali cemu to?
Ja sam stavio limit na 3600 ali i ispod toga nebih isao.

I sad su,kako za koga.
Kad predjes iz audi a8 na audi a9 nema neke razlika,ali kad iz stojadina predjes u audi a3 e to je mnogo veci napredak...
Ja sam do juce koristio xeon e 5440 ...

Nazad
Vrh Dno