Šta je novo?

Upgrade...potreban savet...

reciklaza

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2007
Poruke
44
Poena
309
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
Planiram upgrade kompa, pa mi trebaju saveti sta uzeti.
Trenutna masina je:

-AsRock B75M-GL
-i3 2120
-HD 5770 1gb Gddr5
-4gb ddr3 1333

Planiram da zamenim plocu, prvenstveno zbog nedostatka sata3 prikljucaka...imam 1 ali mi treba bar jos 1...kao i nedostatak usb3.0 headera (kuciste TT Chaser A31 ima front usb3.0).
E sad mislim se da zamenim i procesor kad vec uzimam plocu.

Komp mi treba za multimediju i pomalo gejming. Monitor je Acer rezolucije 1680*1050 i njega ne planiram da menjam u skorije vreme. Od igrica igram samo World of Tanks i na jesen kada izadju novi naslovi odigram Battlefield, Call of Duty i Assassins Creed.

Dilema je koji cpu uzeti za potrebe ovog navedenog iznad. To bi bio neki upgrade za sledece 2-3 godine da ne dodajem nista.

Izbor se sveo na neki i5 (tipa 4440 ili 4570) ili FX-8320.

U slucaju intela ploca bi bila:

-Gigabyte GA-Z87-D3HP ili ASRock Z87 Extreme3

Ako bih uzeo amd ne znam koju plocu da uzmem.

Memoriju bih uzeo 2*4gb kingston beast ili crusial. Graficka bi za sada ostala ista,ali bih na jesen uzeo Gtx 660 ili jacu. Takodje sada uzimam i ssd (Samsung 840 evo).

Svi saveti su dobrodosli.

Izvinite na malo duzem i konfuznom postu :)
 
Po meni, ako ne uzimaš barem i5 haswell nema smisla menjati taj i3.

A kad već daješ 155-170e možeš da daš i 200 i uzmeš 4670K. Za ploču uzmeš http://itsvet.com/proizvod/asrock-z87m-pro4/comp_comp_mboard/149/2560 i izađe te 260-265e.

Ili druga varijanta da samo zameniš svoju ploču za neku drugu polovnu koja ima to što tebi treba, uz relativno malu doplatu i dodaš još 4gb rama, a kasnije odradiš ceo upgrade odjednom. Nećeš ti ništa bitno dobiti dokle god ostaneš na toj grafičkoj. Ako ti se ne žuri možda je to bolja varijanta, ko zna kakav kompletić može da naleti u oglasima u međuvremenu.
 
Poslednja izmena:
krastavac, kod upgrade-a uvek se moze cekati, jer dolazi nesto bolje...
Sta fali i5 4670 ili 4770k, ili Amd FX 83XX ?
Pa za igranje ce ovi procesori biti dovoljni u narednih par godina.
 
Aha...z97 i novi hasweli samo sto nisu izasli...Ali ne mogu sve da cekam na jesen pa zajedno da uzmem...ne mogu finansijski sve odjednom da pokrijem.
Ploca i cpu mogu da sacekaju novu generaciju...ono sto sada moram da uzmem je ssd disk.
Tu je izbor pao na samsung 840 evo 120gb (za sistem i programe i wot), za sve ostalo imam storage disk od 1tb.

A ako bih uzeo grafiku sada...sta uzeti iz trenutne ponude...recimo da limit bude 200e.
 
Radeon 270x.

Inace, SSD ne znaci previse, mnogo je hajpa ulozeno u tom pravcu. Imam Kingston V300, i osim smanjenja buke, u realnom radu, a pogotovo igrama, nema osetnog ubrzanja.
 
+1 za R9 270X, i vise nego dovoljna za tvoju rezoluciju. Mada, ko zna kakve ce cene biti na jesen i sta ce biti best buy.

Pa da, valjda ce se novi haswelli pojaviti za mesec dana u prodaji.
 
Ne bih ja bio 100% siguran sa tim napajanjem.

Zašto? Zato što je 500w stavljen kao apsolutni minimum za 270x, a nisam siguran koliko je pametno koristiti je na taj način. Ja kad sam kupovao 270x bio sam u dilemi da li da menjam moj Antec 550w ili da ga ostavim, ali presudilo je to što tada nisam OC-ovao CPU.
 
Ta graficka plus i3 koji ima, bice dovoljno to Sefovsko napajanje.
 
Imao sam i3 3225, i nakon prelaska na 3570k mi je progledao komp (mislim prvenstveno rad u programima, od igara jedino igram WoT).

Nije taj cpu dugoročno rešenje sigurno, jer on već sad ne može da se izbori sa brojnim igrama.

p.s. a i reče čovek da mora da menja ploču zbog dva razloga
 
Moze ploca i cpu da sacekaju 2-3 meseca...ako uskoro izlazi nova serija.
Kada budem uzeo jaci cpu, zamenicu i napajanje...gledacu neko jace modularno...posto chaser i nema previse mesta iza ploce.

A sto se tice grafike sada...koju 270x da trazim...odgovarala bi mi neka sa tisim kulerima...vidim Asus reklamira svoje kao dosta tihe, koliko je to u praksi zaista tiho.
 
Evo ti PCS+ na akciji za 18900din. Mislim da nema šta dalje da tražiš (u smislu cena/performanse).

Takođe mislim da se ne isplati u ovom slučaju davati 6-7k više za Asusa, jer su promili u pitanju što se tiče tišine.
 
Radeon 270x.

Inace, SSD ne znaci previse, mnogo je hajpa ulozeno u tom pravcu. Imam Kingston V300, i osim smanjenja buke, u realnom radu, a pogotovo igrama, nema osetnog ubrzanja.

Ne da znaci nego nego razbija, ubrzanje je ogromno, nebo i zemlja! Ni jedna komponenta mi nikad nije ubrzala komp kao ssd, jedino tacno sto si rekao je da je da se u igrama malo dobija!
 
Autosugestija is a bitch :).
Kome hard disk ne krlja i slabo se cuje, dobice ubrzanje u podizanju sistema i vrsljanju kroz Win Explorer i prilikom instalacija kojecega.
Ja veoma retko bilo sta instaliram nakon osnovnih prograna, tako da mi nije bitno.
A za instalaciju igre dal proteklo 10 minuta ili tri, stvarno nije bitno.

My 2 cents.
 
Jos jedno pitanje...ako bih sada uzeo i memorije...recimo Kingston Beast na 1866 ili 2400...da li bi one lepo radile na trenutnoj ploci (na smanjenoj brzini),dok za neki mesec ne uzmem plocu koju podrzava njihove brzine.
 
Radile bi u svakom slučaju.

Ali poslušaj me svega ti - bacaš pare na tako skupu memoriju, nećeš osetiti razliku. Uzmi neku kvalitetnu DDR3 1600Mhz memoriju, bolje pare da usmeriš ka drugim stvarima (napajanje ili što bolji procesor)
 
Poslednja izmena:
Mislim da su najjeftinije 2*4gb Crusial Ballistix 1600 za 7900...ne znam da li ima nesto jeftinije.
Fury na 1866 je 500din skuplja...dok je Beast na 2400 oko 9000.
 
Stigao SSD, kao i grafa.

Prvi utisci...SSD doneo veoma primetno ubrzanje windowsa kad bootuje, restart, gasenje...aplikacije se brze instaliraju i brze startuju...igrice takodje dosta brze ucitavaju,WoT malo brze radi,dok Crysis 3 ucitava misije za 4-5 sekunde. Kod provera brzina u AS SSD programu dostize brzine koje su mu predvidjene, jedino u Rapid modu pobacuje (prikazuje istu brzinu ili malo manju !?), mozda ce biti bolje sa nekom z87/z97 plocom.

U vezi grafe utisci su odlicni...WoT u mojoj rezoluciji sve na maximum (sa Blur na low) radi lepo i ima u proseku 40fps. Crysis 3 takodje u istoj rezoluciji radi sve na High sa ukljucenim AF na max i FXAA. Nema seckanja, igrica radi tecno (nisam proverao fps). Nisam imao vreme da proverim ostale igrice tipa BF4 i Metro.

Hvala na savetima...
 
Nazad
Vrh Dno