Telefon:
Nokia 6630 (RM-1)
V 4.03.38
25-04-05
Skinut sa mreze Optimus (Portugalija)
I pre fleshovanja radio perfektno
Racunar:
Hardver – Intel P4 2,8GHz HT 1MB cache, 512MB, 80GB SATA, Intel (R) mb i915 chipset
Sveze formatiran i instaliran WindowsXP sa SP1
Instalirani samo drajveri za hardver (maticna ploca, graficka kartica)
Iskljuceni cuvar ekrana, automatsko gasenje hard diska, nema antivirusa, nema zastitnog zida, od aplikacija instaliran jedino WinRAR i nista vise (ali mislim da ovo nije toliko bitno)
Koriscen softver (sve skinuto uz pomoc linkova na burek forumu):
- 55667793_Diego_3_06.msi
- phoenix_2004_39_7_70.exe (+ crack za isti)
- phoenix_service_sw_2006_12_5_136.exe
- Nokia_Connectivity_Cable_Driver_6_80_5_1_eng_uk.msi (zvanican Nokia sajt)
- 61456581_RM-1_dp_v_11_1_.00_MCUSW6.050308_EURO.exe (firmver za N6630 – za druge bb5 telefone treba skinuti i koristiti firmver za taj model telefona, ne moze se npr. fv za N6630 koristiti za N6680!)
Napomene:
1. Da biste za apgrejd firmvera koristili gore navedeni najnoviji firmver za N6630 (61456581_RM-1_dp_v_11_1_.00_MCUSW6.050308_EURO.exe), koristite (ovo je preporuka nokije) verziju Phoenix 2005.44.4.120 ili noviji, a postojeca verzija flesha (tj. softvera) na telefonu treba biti 3.35.002 ili novija.
Dakle, neophodno je uraditi apgrejd Phoenix softvera, u nasem slucaju na 2006_12_5_136 verziju, i proveriti verziju softvera u telefonu. Ukoliko je verzija softvera u telefonu starija od minimuma preporucenog od strane nokije za apgrejd na gore navedeni firmver (6.03.08), onda pretpostavljam da se treba prvo uraditi apgrejd na neku od prethodnih verzije firmvera (4rka ili 5ca) pa tek onda na 6cu.
2. Sto se tice stanja racunara pre instalacije potrebnog softvera, a onda i samog procesa fleshovanja, bitno je da na racunaru nema ni traga od bilo kog prethodno instaliranog softvera za nokiju (PC Suite, drajveri za dku-2, OPM, MobiMB...), bas nista. Ja sam zato uradio formatiranje i cistu instalaciju sistema, jer sam samo tako bio siguran da nece biti zaostataka pomenutog softvera, ali ne mora da znaci da je to i nuzno neophodno (alternativa je kopanje i ciscenje registrija sistema), iskljucivo je izbor korisnika koji krece u fleshovanje, na koji nacin ce obezbediti ovu preporuku.
3. Predlazem da se prikljucenje DKU-2 kabla u usb port na racunaru kad za to dodje vreme uradi na cist, ranije nekoriscen port od strane nekog drugog usb uredjaja, i to ne na port napred na kucistu (usb front) vec iza, direktno na maticnu plocu.
4. Ja sam fleshovanje radio sa sveze napunjenom baterijom, i jos prikljucenim telefonom na punjac, radi sigurnosti.
Redosled instalacije softvera:
1. Diego
2. Phoenix_2004_39_7_70
3. Nokia Connectivity Cable Driver
4. Phoenix_2006_12_5_136
5. Firmver - 61456581_RM-1_dp_v_11_1_.00_MCUSW6.050308_EURO
Procedura instalacije:
1. Instalirati Diego – procedura je jednostavna, pratiti uputstva dok se instalacija ne zavrsi.
2. Instalirati Phoenix_2004_39_7_70 - Procedura je opisana u glavnom uputstvu na prvoj stranici teme, i bukvalno se treba pridrzavati nje, nema drugog nacina, a mislim da je jednostavno, meni je iz prve glatko proslo. Ono sto mozda neke moze da zbuni, krek je u vidu samoraspakujuce arhive sa ekstenzijom exe, i potrebno ga je samo pokrenuti i tako ostaviti otvoren prozor, bez stiskanja na dugme „install“. Predlazem da taj prozor pre pokretanja instalacije phoenixa malo mrdnete na ekranu monitora tako da vam dugme „install“ bude blizu pokazivaca misa da biste mogli brzo i na vreme da odreagujete posle stiska na „retry“. Bilo kako bilo, ova procedura krekovanja phoenixa je prosla glatko bez ikakvih problema.
Ono sto se malo razlikovalo od glavnog uputstva, to je obavestenje „desk key not found“. Naime, na sam kraj instalacije phoenixa iskocio je 2 puta prozor sa ovom porukom, dakle ne posle restartovanja racunara. Takodje, poruka o preporuci za restartovanje se nije ni pojavila, ali ja sam ipak restartovao racunar prema uputstvu, i nije bilo nikakvih problema niti dodatnih obavestenja posle restarta.
Pretpostavljam da se ova mala razlika (ali sustinski je potpuno isto kao u glavnom uputstvu) pojavila zato sto sam instalaciju radio na sveze formatiranoj, cistoj masina bez ikakvih dodatnih procesa koji rade u pozadini, pa zato sistem (tacnije ti procesi) nije ni zahtevao restart da bi se novonastale promene prihvatile.
U svakom slucaju, posle egzibicije sa krekom, sve tece glatko i logicno, i potrebno je samo ispratiti proceduru instalacije do kraja.
3. Instalirati drajver za DKU-2 kabl – procedura je jednostavna, samo pratiti uputstva. Ono sto je opet bitno napomenuti, to je da se treba instalirati drajver za model telefona koji se fleshuje, i koji se moze skinuti sa zvanicnog Nokia sajta.
4. Instalirati Phoenix_2006_12_5_136 – Procedura je data u glavnom uputstvu na prvoj stranici teme i treba se iste pridrzavati, sve ide glatko. Zatvoriti prozor phoenixa.
5. Instalirati firmver za odgovarajuci model telefona.
6. Pokrenuti Phoenix, i ono sto se onda desava opisano je u glavnom uputstvu, sve je jednostavno i ide bez problema.
7. Tek sada prikljuciti DKU-2 kabl u usb port na racunaru. Nece se desiti nista, phoenix nece odreagovati nista, nikakva zvucna signalizacija se nece javiti.
8. Sada ide dodavanje usb konekcije u Phoenixu koji je vec pokrenut. Ovde bih samo malo detaljnije opisao glavno uputsvo sta se desava, ali je u sustini isto. Kako je kod mene izgledalo?
File - Manage Connections, otvara se prozor na kome treba krenuti u dodavanje nove konekcije pritiskom na dugme „New“, koje dalje otvara novi prozor Manage Connection Wizard koji se sastoji iz tri koraka: 1.Selektovati(chekirati) tip konekcije USB medju gomilom konekcija koje ce se ponuditi u prozoru, zatim Next, pa ide 2. korak gde wizard skenira da li postoji takva konekcija i kad je pronadje on je doda u listi raspolozivih konekcija, onda se u 3. koraku izabere ta konekcija i ide se na Close (ili Ok) i to je to sto se tice Wizard prozora, on se zatvara, a ostaje otvoren prozor Manage Connection – NE ZATVARATI GA JOS I NE DIRATI KARTICE NA NJEMU!
9. Sada ide prikljucenje mobilnog telefona na DKU-2. Kompjuter registruje „new device“ i krece u instalaciju potrebnih drajvera za prepoznavanje – NE DIRATI nista dok se ovo ne zavrsi, traje kratko. Tek posle toga, pogledati na jos uvek otvoren prozor Manage Connection, izabrati USB konekciju, i pritisnuti „Apply“, pa onda zatvoriti prozor Manage Connection.
Ukoliko je sve dobro odradjeno, u dodnjem (desnom) uglu prozora phoenixa treba da se pojavi simbol za ostvarenu konekciju pored koga pise USB. Ukoliko ovoga nema, nemojte ici dalje, negde je nesto pogresno uradjeno, i preporucujem da se krene iz pocetka. U svakom slucaju, ponavljam, ako ovoga nema, ne ici dalje!
10. Posle uspesno uspostavljene USB konekcije i instalacije drajvera za prepoznavanje iz prethodnih koraka, dalje ide sve kao u glavnom uputstvu: File – Open Product... itd, sve je jasno, a ja cu samo reci sta se desavalo u mom slucaju, a sto je sustinski isto, ali malo razlicito.
Prvo, posle izbora modela telefona preko File – Open product (RM-1, u mom slucaju) na dnu u prozoru phoenixa pojavila se oznaka v 04wk47v36, 14-04-05, RM-1, dakle jos uvek to nije oznaka verzije softvera u mom telefonu (a iskreno, ne znam sta znaci ovo, mozda datum proizvodnje samog aparata, a ne softvera).
Drugo, posle pokretanja Flashing - SW Update, posle odredjenog kraceg perioda vremena se ispisala u dnu prozora (odmah pored gore navedene oznake) moja verzija softvera v 4.03.38 itd. i to je onda bilo to. Predlazem da ovo bude jos jedna kontrolna tacka da li je sve do sada bilo dobro odradjeno, ukoliko phoenix ne prepozna telefon i softver u njemu, ne ici dalje.
Trece, u polju Code, se izabira iz liste padajuceg menija jezicka lokalizacija firmvera. U listi kod mene (a to je vezano za firmver koji se koristi za apgrejd) postoje na dva mesta verzija za srpski jezik koja izgleda ovako: „neki broj“ Serbia (ima i za Coratia, Bulgaria....). Dakle, ponavljam, u listi ce biti ponudjene dve verzije za srpski, razlika je u broju, ja sam izabrao veci broj (brojevi su 7cifreni), pretpostavljao sam da je to novija verzija, ali u tom momentu nisam tacno znao zasto ima po 2-3 varijante za sve jezike u listi. Konkretno, izabrao sam 0518165 Serbian. (Kasnije, posle uspesnog flesha proverio sam u telefonu sta imam od jezika, bilo je engleski, srpski i nemacki, tako da sada sam prilicno siguran da ona druga varijanta za srpski ima neku drugu kombinaciju jezika, mozda engleski, srpski, francuski ili nesto slicno). Polja u „Image File“ i „PPM“ su automatski bila popunjena odgovarajucim fajlovima sa ekstenzijom .cor i .v29 – ovo ce biti ako je firmver bio instalacioni, sa .exe ekstenzijom, dakle, ako je bio klasicno instaliran kao i svaka druga aplikacija. Za drugi slucaj, pogledati glavno uputstvo.
11. To je bilo to, posle toga ide „Start“ i na 6% sistem ce prijaviti instalaciju bb5 adl loadera (tj. drajvera), to ce proteci vrlo brzo, uz zvucnu signalizaciju kao kad se konektuje/diskonektuje usb uredjaj, ne dirati nista; sistem nije trazio nikakvu asistenciju (izbor) sa moje strane, sve je automatski uradjeno (mislim da je ovo zato sto je redosled konekcije DKU-2 i samog telefona bio onakakv kakav sam naveo gore, pa je sistem vec imao uredno pripremljene i prepoznate drajvere i uredjaje). Onda je proces fleshovanja nastavljen i najduze zadrzavanje je bilo na 97%. U toku fleshovanja telefon je ulazio i u test mod, sto se moze videti na ekranu telefona. Uglavnom, treba sacekati dok ne izadje poseban prozorcic sa informacijom i uspesnom fleshovanju, i to je to. Raskaciti telefon, i proveriti kako radi.
Smile