Šta je novo?

Upgrade na AMD FX za oko 20 hiljada

vladabuba

Slavan
Učlanjen(a)
29.08.2009
Poena
330
Uradio bih upgrade trenutne masine iz potpisa.
Isao bih na FX 6100 i neku maticnu plocu koju predlozite (interesantna mi je Asus F1A55 ili F1A75)
Posto mi napajanje sada dobro radi sa x4 640 da li ce ok da radi i sa FX 6100? (njegov TDP kao i kod X4 640 je 95W )

Pozdrav

Za FX 6100 ti treba neka AM3+ matična ploča, te koje si predložio su FM1 socket, na njih ne može.

Hvala sto si me uputio na pravi socket, nije mi jasno kako sam to prevideo ;)
Mislim da bih uzeo ovu MSI plocu koju si predlozio.
Da li bi mogao da se montira CM 212+ na ovu plocu u Xigmatek Asgrad kucistu (napajanje je gore)?

Eh, umesto da kupiš SSD ti ćeš da bacaš pare na BD.:)

SSD mi je bio interesantan ali me je cena odbijala. Kako je sada, sta moze da se kupi za 60-80 jura?

Pozz

Mislim da bih uzeo ovu MSI plocu koju si predlozio.
Da li bi mogao da se montira CM 212+ na ovu plocu u Xigmatek Asgrad kucistu (napajanje je gore)?

Ako je minimalna razlika u ceni, onda bih pre išao na ASUS M5A97.

Napajanje nema veze, problem je u širini kućišta, i mislim da 212+ ne može stati tu, ima skoro 160mm visinu, a u Asgard idu hladnjaci do 150mm. Za svaki slučaj postavi pitanje u forumu "Kućišta, napajanja i hlađenja", javiće se već neko ko ima to kućište, i da li je uspeo da ugradi CM 212+.

Cekaj bre, da li vi iskreno savetujete coveka da umesto upgrade sa athlona na FX uzme SSD? Boze blagi...

Kazu ljudi da moze ;)

gutericm212015.jpg

Inace, peja je u pravu, IMHO :D

SSD > od prelaska na novu plocu, procesor, a mozda i napajanje :trust:

Super da moze hvala na slici :)

Vrlo bitna stvar single threaded u BF3 itd...

Nisam spomenuo za sta mi treba racunar.
Uglavnom mi se svaka sesija sastoji od:

Eclipse/Java, rad sa ADT-om a u pozadini se vrti ADB i dve virtuelne masine (minimum), u workspaceu do 30 projekata od kojih su neki poprilicno slozeni, zbog toga je pozeljno da mi IDE sto brze radi
Od vaznijih servisa se vrti mssql i po potrebi mysql, baza je ukesirano oko 800mb u memoriji
Od klasicnih aplikacija aktivni su uvek: Firefox, Chrome, mail klijent, skype, winamp, i cesto dvbviewver (sat radio)

Za igre na zalost nemam vremena.

Dakle bitne su multithreaded prefomanse i dodatni coreovi (verovatno ce da pomogne i L3 cache koji x4 640 nema).
Ja sam bio prvo zainteresovan za nabavku x6 1055t.
A posto je slican sa cenom zainteresovan sam za FX6100 jer je noviji.
Da li ima smisla da uzmem jos memorije? (avaj vec sam zauzeo sva 4 slota)

Niste preporucili nista od SSD-ova za 60-80 eura?
Pozdrav

zato sto ssd-ovi od 60-80eura tebi nista ne bi znacili jer ako ti treba za ono sto si gore naveo, tebi treba minimum 120gb a tako nesto ne postoji, mislim cak ni polovno, za te pare :( Mozda bi ti bilo najbolje da gledas Thuban 1090t, al tesko do 20k sa plocom, mozda polovnu kombinaciju, mislim da za 200 eur mozes da uzmes 1090t+CIVF polovno naravno :p

Poslednja izmena:
zato sto ssd-ovi od 60-80eura tebi nista ne bi znacili jer ako ti treba za ono sto si gore naveo, tebi treba minimum 120gb a tako nesto ne postoji, mislim cak ni polovno, za te pare :( Mozda bi ti bilo najbolje da gledas Thuban 1090t, al tesko do 20k sa plocom, mozda polovnu kombinaciju, mislim da za 200 eur mozes da uzmes 1090t+CIVF polovno naravno :p

Sada sam proverio, win7 x64 mi zauzima zajedno sa Eclipse i svim instalacijama koje aktivno koristim oko 37Gb (45Gb particija, 8Gb slobodno). Ostalo mogu da drzim i da instaliram na HDD.

x6 1090T je i meni interesantan a posto necu nista da overklokujem onda ne moram da menjam plocu? (C45 770, MSI pise u cpu support list da podrzava 1055 i 1090)

http://www.msi.com/product/mb/770-C45.html#/?div=CPUSupport

Da li onda umesto FX da uzmem X6 a za ostatak kupim bolje napajanje i eventualno manji SSD?

Pozdrav

Ako mislis da ti je 60gb dosta onda samo udri, al imaj u vidu da ga ne valja puniti do kraja, mislim na ssd. U svakom slucaju ces dobiti bas bas dosta sa ssd-om. Ali i imaj u vidu da za sedamdesetak evra jedino imas opciju Kingston V nov, za koji ne mogu da kazem da je los, ipak je to ssd :p al je ipak 3 generacije star, jedino da juris nesto polovno.

Ako tvoja ploca kaze da ga podrzava a ti neces da klokujes, slobodno strpaj 1090t unutra i uzivaj :), samo obrati paznju da je 1090t skuplji fx6100 :p

Poslednja izmena:
vladabuba, mislim da je FAIL da uzmes 1090T BE ako ga neces overklokovati :trust:

Po meni je bolje da uzmes kvalitetan SSD i resis pitanje uskog grla, a posle da planiras jaci CPU i eventualno plocu :type:

Ako tvoja ploca kaze da ga podrzava a ti neces da klokujes, slobodno strpaj 1090t unutra i uzivaj :), samo obrati paznju da je 1090t skuplji fx6100 :p

vladabuba, mislim da je FAIL da uzmes 1090T BE ako ga neces overklokovati :trust:

Po meni je bolje da uzmes kvalitetan SSD i resis pitanje uskog grla

Mislio sam na neki od Phenom II X6 CPU-ova uopste, a po perfomansama i ceni ok mi je i 1055T(2.8Ghz, bez overkloka) koji je jos jeftiniji od 1090T?

Da li valja ovaj SSD?

http://itsvet.com/proizvod/kingston-v200-64gb-ssd-sata600-sv200s37a-64g/comp_comp_hdd/71/2199

Vidim da je SATA600

Pozdrav

Poslednja izmena:
*** nisam ni znao da su V200 stigli kod nas :p Verovatno je dobar, skoro su izasli. A po meni se i te kako isplati dati razliku od 20 eur za 1090t.

I ja ne shvatam kako se to resava usko grlo ssd-om? ne kapiram, jer programi i igre manje seckaju i brze rade sa ssd-om?

Poslednja izmena:
*** nisam ni znao da su V200 stigli kod nas :p Verovatno je dobar, skoro su izasli. A po meni se i te kako isplati dati razliku od 20 eur za 1090t.

http://www.tomshardware.com/news/Kingston-SSD-V200-SATAIII-solid-state-drive,13949.html

I ja ne shvatam kako se to resava usko grlo ssd-om? ne kapiram, jer programi i igre manje seckaju i brze rade sa ssd-om?

To dosta zavisi i od tipa aplikacija koje se koriste. Ja kada koristim Eclipse/Java i imam podignute ADB i emulatore, ne primecujem znacajan rad sa HDD podsistemom (kada se sve inicijalizuje i smesti u RAM). U novim igrama koje dinamicki u runtime-u rade alokaciju i dealokaciju 3D modela, tekstura i ostalih podatka, komunikacija sa spoljnom memorijom i njene perfomanse imaju ogroman uticaj. Komunikacija izmedju procesora i hdd-a odn. ssd-a se izvrsava preko northbridge-a i southbridge-a, dakle cpu stavi adresu na address bus, a zatim taj podatak ide najbrzom linijom do northbridgea a zatim sporijom sa southbridgea (vide se na dijagramu veze). Svaka od dodatnih magistrala dodaje latencije na inicjalni cpu fetch.

archview.png

Najbolja varijanta je da su podaci vec u RAM-u tako da mem controller na cpu-u moze uraditi fetch sa najkracom latencijom. Doduse sada sve nove arhitekture i OSevi kesiraju podatke sa SATA/ATA interfejsa pa latencija nije toliko primetna. I naravno SSD ima daleko manju latenciju nego HDD. To je makar teorija ali otisao sam mozda u offtopic :)

Poslednja izmena:
Pa ako umesto (naj)sporijeg uredjaja u sistemu stavis brzi, i sistem ce ti biti brzi (brze startovanje programa, brzi pristup podacima), a koliko sam cuo, SSD je k'o porucen za virtualne masine ;)

To sve stoji, naravno, pogotovo za virtulane masine ali onda zaista mislim da ce mu malo biti 60gb ako hoce to.

Korisna slika, hvala što si je pronašao. :)

Ali nekako i zbunjujuća, Xigmatek navodi širinu kućišta od 185 mm, CM 212+ je skoro 160 mm, + malo mesta za šrafove koji nose matičnu, socket i CPU, deluje veoma tesno, tj. problematično, a kada gledam ovu sliku ispada da ima minimalno još 3-4 cm rezerve, ništa mi nije jasno... :d

Mada nije toliko ni bitno, važno je da CM 212+ ide u Xigmatek Asgard.

To sve stoji, naravno, pogotovo za virtulane masine ali onda zaista mislim da ce mu malo biti 60gb ako hoce to.

Da - zato sam i predlozio da sad uzme kvalitetan SSD, a da kasnije po potrebi radi upgrade ostalih komponenti ;)

Korisna slika, hvala što si je pronašao. :)

Ali nekako i zbunjujuća, Xigmatek navodi širinu kućišta od 185 mm, CM 212+ je skoro 160 mm, + malo mesta za šrafove koji nose matičnu, socket i CPU, deluje veoma tesno, tj. problematično, a kada gledam ovu sliku ispada da ima minimalno još 3-4 cm rezerve, ništa mi nije jasno... :d

Mada nije toliko ni bitno, važno je da CM 212+ ide u Xigmatek Asgard.

Nema na cemu ;)

Negde sasm procitao da ima 3mm lufta :S:

Ja sam stavio Xigmatek Loki, pa ce valjda ostati mesta i za slim ventilator na bocnoj stranici :type:

Vrh Dno