Šta je novo?

Upgrade - memorija - savet

Dj_losmi

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2005
Poena
320
Imam epox 8rda3+ i mem kingston value ram 512mb pc2700(333MHz) - radi na 2.5-3-3-7 i prilicno sam zadovoljan.
Hteo bih da nadogradim racunar tako da imam 1gb rama.E sad pitanje je sta raditi, da li da pokusam da nadjem jos jedan takav isti/slican modul - sto mislim da je jako tesko?Ili da prodam ovu memoriju i uzmem 1gb?
Pitam zbog dc-a i buduceg upgradea.
Nisam se nesto mnogo bavio overclockom, samo mi je bitno da racunar radi stabilno(i brzo :-devil-: ).

Pametnije je za DC naci dva ista modula... Sto ce reci prodaj tu... Ako mislis da uzmes 1GB modul zbog kasnije upgrade, mislim da je suludo.... Do sledeceg upgradea ce ionako biti aktuelan DDR2 ili neces moci da nadjes jos jedan takav modul....

Znaci uzmi maksimalnu kolicinu za koju imas para u dva modula ako planiras da koristis DualChanel :smash:

Znaci tvoj predlog je da prodam ovu sto imam, i potrazim neka 2 ista modula...
Hm, sam sam bas u dilemi...Ne znam koliko bih mogao da dobijem za tu memoriju?
A mozda da potrazim ovakvu istu kao sto imam, koliko bi to bilo tesko?

najsigurnije ti je da prodas taj(jedno 40eura) i da kupis dva koja provereno rade u dc
mada mozes da kupis i neki slican modul i isprobas, mozda ce da radi , ali ne mora nista da znaci

Poslednja izmena:
Sad sam gledao kitove memorija i nove su uglavnom ddr2.
Da li na mojoj ploci moze da radi ddr2?Tj. da li moduli mogu da se podese da rade na manjoj brzini?

A da li moze da neka memorija koja je ddr400 da radi kao 333?
Posto razmisljam da uzmem neku memoriju koja je isto kingston cl 2.5 ddr400...

Svaka memorija ce raditi na manjem taktu od propisanog, tako i da kupis novu kingstonku 512/400, bez problema ce ti raditi na 333MHz, sto ti i preporucujem da uradis. Prelazak sa 512 MB na 1GB stvarno se oseca, posebno u igrama a i za Vistu ce ti trebati....

E sad samo jos jedno pitanje.Najverotatnije cu uzeti jos jedan modul ddr400.E sad koliko je bito da je taj drugi modul istog proizvodjaca /koliki mu je CL/koji su memorijski cipovi na njemu/da li je jednostrana ili dvostrana, da bi moduli radili u DC?Da li da gledam da je drugi modul sto slicniji karakteristikama drugog?Kolike su sanse da kad kupim taj drugi modul,memorije rade u DC?Hvala puno na odgovorima!

cista lutrija, mogu dva modula od istog proizvodjaca da ne rade, mogu od 2 razlicita da rade, mogu oba slucaja da rade pa da zakucava... nista ne znas dok ne zabodes u plocu i probas, meni se cesto desava da rade neko vreme a onda smrznu ili restartuju, a to neko vreme moze da bude od par sekundi do par dana rada

Sad mi nesto pade na pamet.Da li svaka memorija ima svoje default tajminge, i kako mogu da znam koji su?

Poslednja izmena:
Najbolje je da kada odneses racunar na ugradnju memorije, zamolis servisere da testiraju istu, to je nesto sto oni sami ipak treba da urade a ne samo da je bocnu, pc krene i to je to. mozes to i sam uraditi Goldmemory-jem ili memtestom.

Jedan ortak ima EpoX 8RDA3+, kod njega sam testirao moju Apacer memoriju, radice ti dva modula od razlicitog proizvodjaca, vazno je samo da budu iste velicine (2*512 npr.). Samo jedna napomena, testiraj memoriju da li ce ti raditi dobro u DC. Kod ortaka se desilo da 2*256 MB u DC modu ne rade dobro i memorija izbacuje greske. Sama memorija nije pokvarena vec Kingston (i moj Apacer) ima neki konflikt sa nForce2 chipsetom pa u DC modu izbacuje greske. Ovo ne mora da bude slucaj, ali ipak proveri npr. sa GoldMemory (ili zamoli servisere da ti istestiraju memoriju) da li ti memorija izbacuje greske u DC modu. Mozda ne bi bilo lose da prodas taj modul i uzmes PQI/NCP modul, Kingston je jako los na tom polju ValueRAM DDR400 memorije. Cak vise ne ugradjuju svoja kola vec neka sasvim leva. Ja sam npr. imao hynix kola (hyundai). Pre par dana sam uzeo PQI od 1 GB i radi odlicno + PQI ugradjuje svoja kola na memorije :).

I moja mem ima Hynix cipove(kola).
Kako da znam koji su default tajminzi za mem?
Ok, odnecu kuciste kod servisera pa cemo videti.
Hvala svima na odgovorima!Pozdrav!

@JohnnySM: od ovih koje si naveo samo HYNIX (bivsi Hundai, kupili ga jos u doba SDR-a) ima svoju proizvodnju cipova, svi ostali kupuju cipove na trzistu.
Kao sto rece Luckies GoldMemory ili Memtest minimum 15 minuta, sto duze to bolje, mada po meni ni to nije 100% garancija da ce da radi kako treba u dualu.Na kraju ako nije stabilna u dualu, veoma malo gubis ako ih zabodes u singl, nije neka razlika

Mozda ti je lakse da vidis ovde na benchu u oglasima, mozda neko nudi za manju kintu to sto zelis...tvoja ploca nece pordzati ddr2, a ne znam ni za ddr400

Svakako prodaj tu i kupi dva ista od 512. A posle prodaj ta dva i kupi dva od 1G :)

Ovako, ako mozes i ako imas kinte za to.... moj savet je prodaj tu 512-ticu:d i lepo kupi 2 512-tice na 400.... a sto je vec velson reko kasnije ti lepo qpis ddr2 sobzirom da se sad prelazi na ddr2 i da lepo uzivas:D poz!!!

Pa bas i nisam nesto pri velikoj kinti, ta ko da cu verovatno da uzmem jos jedan od 400, cl2.5, pa cu naci neku kombinaciju, posto sam probavao da oc-ujem sadasnju i radila je na 400 sa povisenim naponom.Nadam se da ce sve ispasti dobro.

Nasao sam u oglasima Elixir DDR333, radi na istim tajminzima kao moja sadasnja memorija.Da li neko poznaje tu kombinaciju Kingston+Elixir?

Mislim da nije bas bas toliko neophodno da se po svaku cenu juri modul koji bi na toj ploci radio dc sa postojecim, posto je dc u odnosu na sc brzi citavih 5-6%, i to u testovima, tako da nema sanse da se primeti razlika, samim tim zezanje oko trazenja modula je preveliko.
Moj savet je da prodas tu memoriju i uzmes jedan modul od 1 GB - lakse je za oc, lakse je za kupovinu, jeftiniji je od 2x512, kasnije je lakse za upgrade (ako prelazis recimo na 754, ili 939), i lakse je dodati jos 1 GB (ako ti zafali ram, a imas 2x512, veliko je cimanje).
Naravoucenije za sve - batalite dc na nf2, ne dobija se nista, sem lepih boldovanih slova na boot screenu :D

Evo konacno se javljam sa dobrom vescu. :banana:
Uzeo sam novi Kingston DDR400 cl2.5(za samo 3.3k din)i stavio sam staru mem u prvi slot, novu u treci i sve je proradilo normalno i lepo pise "Dual Channel Enabled", i sad rade na DDR333(166Mhz).Mozda cu pokusati sa eksperimentisanjem da oc-ujem prvi modul pa da rade kao DDR 400 dc, ali time cu se kasnije igrati.
Evo rezultata: ;)

Prilozi

• slika1.JPG
    slika1.JPG
    206.5 KB · Pregleda: 66
  • slika2.JPG
    slika2.JPG
    205.9 KB · Pregleda: 53
  • slika3.JPG
    slika3.JPG
    144.6 KB · Pregleda: 77
ovaj....bolje se igraj odmah ako ti je u garanciji ,)

Evo i ja sa jednim pitanjem...Posto je kod mene u kraju sad nesto jako jeftina DDR memorija(znaci 3000din za 512mb ali NCP,PQI i tako te) nesto me vuce da pazarim sebi jedan modulcic...Imam 2*256mb NCP koji odlicno rade u Dual C vec 2 godine e sad sta je pametnije uzeti 512mb ili 1gb modul jos plus....ne bi prodavao moje module posto su jako kvalitetni(s obzirom koliko su kostali)
Moja ploca moz da primi max 1.5gb rama pa bi tako dostigo neki max za socket A konfu....Inace jako sam zadovoljan njom(posto se slabo igram...samo Oblivion i PES6 od novijih ovo ostalo su sve matore...DoTa,CS u mrezi i tako) e da 1Gb NCP iama za 6500din opet neka akcija(ne znam dal je to ono pojeftinjenje memorije o kojoj se pricalo)

Nazad
Vrh Dno