Šta je novo?

Hardver Upgrade (MB+CPU+RAM+SSD) ili ne?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Recoba20

Znamenit
Učlanjen(a)
13.12.2004
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-11500 & ARCTIC Freezer 34 eSports DUO Red
Matična ploča
Asus TUF GAMING H570-PRO WIFI
RAM
Kingston HyperX Fury Black 4x8GB
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT
Storage
Kingston KC3000 1TB; Seagate Baracuda 4TB, WD Red Plus 4TB
Zvuk
Topping E30, Eris PreSonus E3.5
PSU
EVGA SuperNOVA 650 G6
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Microsoft Wireless Comfort Desktop 5050
Laptop
Huawei D15
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pristup internetu
  1. Wireless provajder
U svetlu nedavne kupovine novog kucista, poceo sam da razmisljam i o upgrade-u, u neko skorije vreme, ostatka konfiguracije (i5-4460, H97 Pro4, 4x4GB HyperX, EVO 850 250GB). Moja prvobitna zamisao je bila neki Ryzen 5600X (eventualno 3600X), B550 Tomahawk ili TUF Gaming Plus, 2x8GB HyperX Fury i 500GB ili 1TB A2000. Pratio sam cene nadajuci se da ce postepeno ici na dole i planirao upgrade negde za april/maj, ali slucajno primetih da su neke stvari i poskupele, te odlucih da mozda to sad uradim, jer u ova sugava vremena mozda bude slicna prica kao i sa grafikama. Gledao sam ponude oba tabora i napravio neke kombinacije, pa sad nisam pametan za sta se odluciti. Uzeo bih AMD, ali me plase price o USBovima, WHEA, a sa druge strane ovi Inteli imaju integrisanu grafiku (sto mi se ispostavilo nekoliko puta kao jako korisna stvar), ali ne znam jesu li ovi novi Inteli prelezali one sigurnosne propuste.

Intel Core i5-10600K Avengers ~220€
ASUS PRIME Z490-P ~126€
plus pomenuti RAM i SSD
543€

Intel Core i7-10700 ~290€
ASUS PRIME H570-PLUS 134€ ili
ASUS TUF GAMING H470-PRO ~138€
plus RAM i SSD
632€

AMD RYZEN 5 3600 ~195€
ASUS TUF GAMING B550-PLUS ~134€
plus RAM i SSD
532€

AMD Ryzen 5 5600X ~315€
ASUS TUF GAMING B550-PLUS ~134€
plus RAM i SSD
643€

Sta je najpovoljnije uzeti u ovom trenutku? Komp koristim za browsing, multimediju i odigram par naslova godisnje (AC, FC i sl.) Bitna mi je stabilnost u radu, a za brzinu sam siguran da je svetlosnim godinama ispred ovoga sto sad imam. Ne planiram naknadna budzenja i upgrade osim mozda jos memorije i novu VGA (ako se ikad vise cene urazume). Kupim, sklopim i za 4-5 godina vidimo se opet. Ako imate bolje predloge, pucajte slobodno. Nisam ogranicen na nase (srpsko) trziste.
Hvala

Imas RX480 ?

Ja da sam na tvom mestu ne bih radio upgrade dok ne zamenim GPU.
To je sada ubedljivo najveca investicija, i najteze je i naci uopste kartu.

kada se budes odlucio na taj korak, onda ce upgrade ostatka imati smisla, i u zavisnosti koju kartu ces uzeti sklopis ostatak.

Ako ce to biti za 6 meseci ili godinu dana, onda je bolje tada da uzimas cpu i ostalo

U planu mi je neka 6700XT, eventualno 6800, ali vise od 400-500€ nema sanse da dam za kartu. Za te pare radije bih uzeo konzolu. Nije mi zurba, ali povoljan trenutak za kupovinu grafike ko zna kad ce se desiti. Sa druge strane plasim se da ce i cene ostalih komponenti otici u nebo zbog trenutne situacije.

Nece nista skociti koliko graficke, jer 80%-90% od monstruozne cene grafickih je od cryto kopanje ne od covida (od covida je samo da ih nema, ali bi na mnogo manjoj ceni ljudi prestali da kupuju pa bi bile mnogo jeftinije kad se pojave.

Od drugog sledece sto skace su ssd-ovi i ram, al max tip 30-tak % na trenutnu cenu, ovo ce ici postepeno mesecima 6+

ploce i procesori Intel ce poskupeti i nestati dok ne stigne nova generacija i stabilizuju se cene i izbor(do 6 meseci) ali ovo ce se brzo desiti obrnuto od ssd i rama iznad (za 6 meseci ce biti slicno, malo skuplje - 15%-20%)

Sad jedino sto treba da odlucis je koliko mozes da cekas, intel sto stize je isto sto i sad ne isplati se rocket lake cekati, ako neces godinu danaa ili malo vise da cekas uzmi 10600k sad i propratno za njega
Ako hoces cekati duze, cekaj alder lake da vidis i amd sledeci ili ako hoces jos duze da cekas cekaj DDR5 platforme

moja preporuka je min uzmi ssd sad dok ne krenu da skacu i koristi u starom kompu, a idealno uzmi i ssd i Intel 10600k i bolju plocu od one koju si naveo da bio mogao da overclockujes.

To ce ti raditi super uz tvoju AMD 480, miran si,nema rizika da cekas vise 6 meseci i natenane mozes da pikiras novu graficku kad se smiri sve za min 1 godinu +

Za Z490 plocu min Asus TUF Gaming Z490 Plus od asusa, ili MSI Z490 Tomahawk, ili Gigabyte Z490 Gaming X koju god marku vise preferiras, samo nikako neku jeftiniju od svake marke ponaosob.

Evo potvrda za ovo sto pricam, sad vidoh posto napisah ovo da skocise najiteresatniji ssd-ovi kod nas za 250-600din na gore od pocetka nedelje, ...

Poslednja izmena:
E sad tu dolazimo do kombinatorike. Ici na jeftiniji procesor 10600K i skuplju plocu, ili skuplji procesor 10700 i jeftiniju plocu? Ja nesto nisam zagrejan za overklokovanje van automatskih podesavanja u BIOSu.
TUF Gaming Z490-PLUS je oko 180€
10600K je oko 220€

A sa druge strane
TUF Gaming H470-Pro je oko 138€
MSI B460 Torpedo je jos jeftinija oko 110€
10700 je oko 290€

Nije problem da se saceka mesec-2-3, ali cekati 6 meseci ili godinu mi je vec malo mnogo. Uzeo bih taj SSD odmah, ali moja ploca H97 Pro4 nema m.2 slot, a ne uzimaju mi se klasicni SSD-ovi niti m.2 PCIE adapteri. Zato sam i resio da uzmem novi SSD kada budem upgrade-ovao konfiguraciju.

Tako ce i biti, 10700 i jedna od ove dve ploce. Samo me zanima da li je ona gore memorija OK? Znam da AMD trazi brze memorije, ali ne znam kakva je situacija kod Intela. Koliko sam video, uz procesor ne dolazi kuler, pa me zanima koje bi bilo ok resenje u pogledu efikasnosti, tisine i cene?

Ako ne juris RGB, ja bih uzeo ovaj kao dobar odnos cena / kvalitet :

Arctic Freezer 34 Esports Duo​

Imas ga u nekoliko boja

Imas na KP asrock b560 pro4 za 100e i 10700f za 245e, ako nije laz i prevara. To ti je bolja opcija po meni mozes brzu memoriju, roknes mu neku 3600 ili nesto brze i ima sve da leti.

Kod madjara sve zatvoreno, + dodatne kocnice kod nas carinska, osim ako iznad navedeno nije polovno od nekog korisnika u srbiji, velika je kocka narucivati bilo sta preko madjara trenutno

Nisam u Srbiji, tako da jos uvek ne moram da se dovijam oko nabavke komponenti.

Za browsing, multimediju i ako odigras par naslova godisnje ti je i vise nego dovoljna konfiguracija koju imas......ne znam sta ocekujes da ce od toga bolje raditi ako kupis npr neki novi procesor i maticnu plocu?.....da bolje brovzujes i otvoris vise prozora?....ili da ce filmovi lepse izgledati i muzika bolje zvucati?.......sve ce ti to raditi isto kao i sada.......e sad,druga je stvar ako ti neka komponenta kljoke pa moras da menjas....

I isto,ako ti fali prostora na SSD-u,onda je logicno da kupis novi (i veci) SSD.......mozda i neku zvucnu karticu/zvucnike kako bi imao bolji zvuk dok koristis komp za multimediju

@Ulrich
E neka si mi rekao.. 😄
Salu na stranu, u pravu si skroz. Ovo sto imam radi dobro za sada, nego ova situacija, karantin, dosada...
Inace, od ranije mi je zamisao da ovu konfiguraciju dam nekome ko ce je daleko pametnije koristiti, a da sebi uzmem nesto bolje i od tada pratim cene komponenti i razmisljam o upgrade-u, narocito u poslednje vreme od kako su cene krenule da luduju. SSD bih odavno uzeo, ali ne uzima mi se klasican SSD, a na ploci nemam m.2 slot. Isto tako zvucne karte sam gledao, ali je slaba ponuda PCIe zvucnih, a USB karticu ne bih, i onako mi je muka od kablova svuda. Sa zvucnicima PreSonus Eris 3.5 sam apsolutno zadovoljan. :)

I ja sam na istim mukama, imam Haswell-a koji bih menjao, ali nemam neki razlog za upgrade osim što je vreme da se kupi nešto aktuelno.

Gledam ovih dana neke strane sajtove i vidim da zbog situacije i otezanog transporta, cene i ostalih komponenti polako pocinju da rastu. Pogledam posle i lokalne sajtove i vidim da nema robe kao ranije. Procesora slabo ima, ploca, tu i tamo. Jedino memorija i SSDova ima dovoljno i svuda.
Kupio sam za sada HyperX Fury Black 2x8GB i Kingston A2000 1TB. U ponedeljak stize i5-11500. Ostaju samo ploca i kuler. Razmisljam se izmedju TUF GAMING H570-PRO WIFI 178€, TUF GAMING B560-PLUS WIFI 159€ i MAG B560 TOMAHAWK WIFI 147€. ASUS ili MSI, B560 ili H570?
Za kuler mi je prvi izbor bio ARCTIC Freezer 34 eSports DUO, ali cini mi se da bi bio malo overkill za 11500. Obican ARCTIC Freezer 34 eSports nije nesto puno jeftiniji, a koliko vidim, razlika izmedju ova dva je jedino u broju ventilatora. Ili mozda uzeti neki drugi jeftiniji?

Tomahawk bi trebalo da je najbolji od pomenutih.
Jedino šta realno dobijaš sa H570 je 1 extra M.2 slot (3 umesto 2 na B560). Ako ti je to bitno, slobodno uzmi TUF H570...
Freezer 34 eSports je dobar, nije bitno da li verzija s jednim ili 2 ventilatora. Ako je mala razlika, uzmi sa 2 pa ako ti ne treba na kuleru imaš extra vent za nešto drugo.
Možda i ne bude potpuni overkill jer možeš da povećaš power target procesora i učiniš ga jačim sa par klikova, neka vrsta overkloka (preporučljivo i prosto). To povećava i toplotu koju će procesor da ispušta pa Freezer i nije bačena investicija.

To za power target nisam znao (kao ni to da K procesori nemaju smisla na B i H plocama). Zgodna stvar ukoliko je bezopasna po procesor u smislu degradacije vremenom tokom rada. U tom slucaju, uzimam onda frizera DUO. I MSI Tomahawk takodje..

Skoro nemoguce da dodje do degradacije. Procesor je jos uvek u kontroli, sam sebe ogranicava po potrebi, sve sto se desava je povecana potrosnja sa 65w na ~100-115w, tako nesto, i procesor radi na brzinama turbo mod-a neograniceno. DUO def bolji izbor zbog temperatura/buke.

Gledam ovih dana neke strane sajtove i vidim da zbog situacije i otezanog transporta, cene i ostalih komponenti polako pocinju da rastu. Pogledam posle i lokalne sajtove i vidim da nema robe kao ranije. Procesora slabo ima, ploca, tu i tamo. Jedino memorija i SSDova ima dovoljno i svuda.
Kupio sam za sada HyperX Fury Black 2x8GB i Kingston A2000 1TB. U ponedeljak stize i5-11500. Ostaju samo ploca i kuler. Razmisljam se izmedju TUF GAMING H570-PRO WIFI 178€, TUF GAMING B560-PLUS WIFI 159€ i MAG B560 TOMAHAWK WIFI 147€. ASUS ili MSI, B560 ili H570?
Za kuler mi je prvi izbor bio ARCTIC Freezer 34 eSports DUO, ali cini mi se da bi bio malo overkill za 11500. Obican ARCTIC Freezer 34 eSports nije nesto puno jeftiniji, a koliko vidim, razlika izmedju ova dva je jedino u broju ventilatora. Ili mozda uzeti neki drugi jeftiniji?
Sto si presao sa i7 10700 na i5 11500?

Sto si presao sa i7 10700 na i5 11500?
Ma 10700 je bio u planu da uzmem kad sam počeo da gledam šta da kupim. U međuvremenu je izašla 11. generacija i planirao sam 11600k i neku b560 ili h570 ploču, ali onda vidim da k procesori idu uz z590 čipset, a ta kombinacija mi je već previše para. Zato rešim da idem na 11400 jer hoću i integrisanu grafiku, ali nije bilo. I tako poručim prvo sledeće što su imali na stanju, a to je 11500.

Ma 10700 je bio u planu da uzmem kad sam počeo da gledam šta da kupim. U međuvremenu je izašla 11. generacija i planirao sam 11600k i neku b560 ili h570 ploču, ali onda vidim da k procesori idu uz z590 čipset, a ta kombinacija mi je već previše para. Zato rešim da idem na 11400 jer hoću i integrisanu grafiku, ali nije bilo. I tako poručim prvo sledeće što su imali na stanju, a to je 11500.
Ja sam u slicnoj situaciji, taman bio resio da uzmem 10700, medjutim nije me 11. generacija odvratila od kupovine(ona mi je cak i dala jos vise razloga da idem na 10.), vec ovaj Ryzen 7 5700G koji ocekujem da izadje svakog casa. Poenta je sto mi ne treba integrisana graficka sada, ali bi rado, nakon sto uradim sledeci upgrade, iskoristio procesor za prenosivi mini-ITX build.

Razumljivo je sacekati mesec-dva ako nije hitno i ako je nova generacija znacajno bolja od prethodne. A kad izadje nova generacija zna da bude, sacekaj sledecu generaciju dok ova prelezi decje bolesti i dok ispeglaju bagove. Cekaj ovo, cekaj ono... prodje zivot.. Ja bih mozda jos cekao, ali slaba ponuda procesora i ploca uz nikad jeftiniju memoriju i SSDove su me "naterali" na kupovinu.

Kako najavljuju sve goru situaciju, poskupljenja i nestašice čipova, možda je čekanje loša ideja...ok, par meseci možda ali pola godine i više...ne znam.

B560 Tomahawk u medjuvremenu otisao na preko 200€, a mene izdalo strpljenje i uzmem TUF Gaming H570-PRO WiFi i ARCTIC Freezer 34 eSports DUO.
E sad, posto kuler ima 2 venta, prvi (koji duva vazduh ka telu kulera) sam povezao na CPU_FAN konektor, a drugi na CPU_OPT. Je l' OK ovako ili da oba ventilatora povezem na CPU_FAN? Primetio sam u BIOSU da se ne vrte istim brzinama.

Vrh Dno