Šta je novo?

Upgrade masine

rolanero

Poštovan
Učlanjen(a)
06.07.2016
Poena
80
Pozdrav forumasi,davno sam ovde postovao,medjutim zaboravio sam i username i password pa kao ajmo sa novog :) .
Treba mi pomoc :) ,planirao sam upgrade postojece masine ,deo po deo,posto nisam u mogucnosti odjednom da se isprsim 800-1000e,iako bi to bilo idealno... Naime skoro sam dobio novo napajanje ,onaj raidmax cobra od 500w http://www.itsvet.com/napajanje_raidmax_cobra_rx_500af_b_500w-pdaa1-57.i?id=1062 pa shodno njemu ce i ici upgrade.
Trenutno imam ovo : https://www.asus.com/rs/Motherboards/M5A87/
http://www.itsvet.com/proizvod/amd-phenom-ii-x4-955-black-edition-3.2ghz-8mb/comp_comp_cpu/47/334
2x 2 gb patriot 1600mhz http://www.itsvet.com/proizvod/patr...signature-psd32g160081/comp_comp_ram/329/2994
hard od 500gb
amd hd5770 http://www.itsvet.com/proizvod/sapphire-radeon-hd-5770-1gb-gddr5-11163-17-20r/comp_comp_vga/130/2477
Moj neki plan je,da svaki mesec izdvajam oko 10ak-15hiljada (naravno ako uspem) i da polako krpim. Ovde krecem od napajanja(imam) ,pa bi sledece trebalo da bude SSD i memorija,pa grafika pa onda u paketu maticna i procesor .
Problem je sve to uklopiti da radi sa postojecom konfiguracijom i sa buducom .
Na red je dosla memorija ,ovu moju memoriju cu prodati i planiram da uzmem 8gb za pocetak (novu) .Treba da radi na postojecoj maticnoj ali takodje i na buducoj.
Znaci gledajte ovo sa nekom vizijom kao kada biste sebi isto budzili,hocu da moj racunar bude funkcionalan sve vreme,a da ga opet upgradujem malo po malo.Nije problem i kad dodjem do grafike,da sacekam 2 mesecna budzeta pa da kupim neku rx 480 napr,posto cenim da ce to biti zima,a samim tim i vise izbora i manje cene.
Otvoren sam za sve sugestije ,hvala puno :)

Poslednja izmena:
Jako je nezahvalno planirati par meseci unapred sta kupiti, tako da bih ti savetovao da umesto sto planiras da kupujes svaki mesec ponesto, ti lepo te pare slazes na gomilu pa kad nakupis dovoljno kupis sve odjednom. Kupovati memoriju sad, pa za nekoliko meseci plocu i processor nije pametno, jer tebi za sadasnju konfiguraciju treba DDR3, a za par meseci ce DDR3 postati proslost. Takodje za par meseci izlaze AMD Zen procesori, pa ces tada imati jos jednu opciju vise za razmatranje...

Ono sto mozes sada da kupis jeste neki SSD od 240gb

Slažem se.

Jedino što možeš tako da uzimaš su: HDD, SSD, kućište, napajanje i monitor.

Možeš i grafičku (kad izađu nove Nvidia i stabilizuje se cena) i to pod uslovom da stara konfiguracija (o kojoj ništa nisi rekao) ne bude mnogo ograničavala performanse i/ili planiraš da u neko dogledno vreme uzmeš ostatak konfiguracije (da i ta grafička ne zastavi do tada ili se pojavi nešto bolje za manje/isto para...). Tako bi mogao da se igraš i dok ne kupiš ceo kompjuter.

A možda ćeš i prodati staru konfiguraciju pa to bude "brza lova" za nove delove.

nije skup ddr3 da ne bi dobudzio na 8gb,i posle u paketu to sve prodao.slicno bi i ja na tvom mestu uradio,s' tim da bih prvo uzeo ssd i jos 2x2gb ddr3 ram-a (jer je prejeftin) pa rx 480/1060gtx (ako ne preteraju sa cenom a sve su sanse da hoce),pa za kraj veliki apgrejd platforme kad izadje zen (ne nuzno on,vec sta u tom momentu bude najisplatljivije/najrazumnije).

ne treba da ti vodic za apgrejd bude ddr,narocito ako je 1080p gejming (a verovatno jeste) u pitanju.u krajnjoj liniji lako ces uzeti stariji i5 komplet koji ce izmusti tog radeona bez problema.

Jako dobro uvidjam vasu poentu i ja bih najvise voleo kad bih mogao tako,ali student sam,racunar mi je jako potreban,a kad ste student koji se sam finansira,nema tog sigurnog priliva para:) .Osim toga,jedan memorijski stick mi crkava,pa sam tehnicki sa 2gb rama,graficka takodje freezuje s vremena na vreme,iako nema problem sa temp.Znam da je sve ovo nezahvalno,ali nadam se da shvatate sustinu.Nije mi bitan novi skylake,na kraju moze to biti i amdov sa dobrom maticnom da mogu tipa da stavim zenon sl god,ali ne da opet sklapam novu masinu.Suma sumarum,masina za igranje novih naslova na solidnom nivou sa mogucnoscu upg.Hvala opet:)

Ok odlucio sam,doduse onako kako su vecina predlagali,uzecu sad ovog meseca neki SSD od 120gb + ram 8gb i neko malo bolje kuciste,posto u starom ,sto se tice prostora,bas je napeto :) .Budzet za ovu prvu turu je oko 16000 dinara. Medjutim,imam jos nedoumica,pa ako neko gleda ovu temu da pomogne malo :) .
1. Koji SSD i sta bih primarno trebao da drzim na njemu osim OS-a
2.RAM memorija - a)Koja od 8gb ddr3 (jedan kit) ,a da staje na ovu plocu https://www.asus.com/rs/Motherboards/M5A87/ ,krucijalno pitanje ,posto moja ploca moze (bar iz opisa) 1600 mhz i 2000 OC (!) ,a ovo sto vidim iz prodavnica je uglavnom 1866mhz ,pa me zanima da li to moze da se sprovede(po nekom mom teorijskom znanju,trebalo bi samo ce ploca da spusti radni takt,ali nisam siguran)
b)Koja je razlika izmedju slotova ddr3 i ddr4,da li su to iste memorije samo razlicitih brzina,ili su moduli drugacije odradjeni kao i kod ddr2 i ddr3?
3.Koje kuciste - za nekih 4000-5000din ,bitno je samo da ima prostora,da je koliko toliko kvalitetno za date pare ,sve ostalo nebitno.
4.Da li ce matori phenom 2 be 955 (oc-ovan na 3,7ghz) biti usko grlo za ove novije grafe ,primeri rx480 gtx 1060?
Izvinite ,ja sam onaj sa jeftinijim ulaznicama,sto hocu sve informacije na jednom mesto :)
Hvala.

Poslednja izmena:
1. imas temu za preporuke za ssd-ove na podforumu za diskove,znam,nije bas logicno da joj je tamo mesto ali sta je tu je.

2. ne bih bacao pare i uzimao nov ram i narocito ne bih uzimao 1x8gb i 2x4gb komplete na tvom mestu.ako sam dobro razumeo,vec imas 2x2gb prosto dokupi na oglasima prvi najjeftiniji komplet 2x2gb na istom naponu koji mozes da istestiras.cene istih su presmesne a isto ti je,i vise od 8gb ti ne treba.tebe brzina i ostale stvari ne zanimaju,nemas ni najmanjeg benefita od toga,ako je istog napona radice 100 posto sve kako treba a i da nije radice na tim taktovima koji taj fenom moze da izvuce 99,999999999 posto.plus imas opciju da se dogovoris sa covekom da lepo dodje i testirate i ako radi lepo platis coveku i to je to.

2b. fizicki bi pasovao ddr4 na ddr3 slot,ali ima vise pinova i niti u jednoj varijanti su komplementarni.za ddr4 ti treba ddr4 ploca i to je to.o tome brigaj kad kucne cas za veliki apgrejd cele platforme (ploca,cpu,memorija).

3. MS industrial black widow je neki BB u toj klasi.imas temu za to kuciste na adekvatnom podforumu,obavezno pogledaj.

4. hoce,ali ne toliko da bi te odvratilo od kupovine prvo graficke jer taj 5770 je vec bajat i zreo za zamenu.a posto svakako planiras skor prelazak na novu platformu,imas pregrst kvalitetnih igara koje ce raditi sasvim okej na toj kombinaciji.

Druze jako ti hvala na preciznim i konciznim odgovorima tako brzo :) . Problem sa mojim ramom je to sto jedan kit crkava,te ga "vidi" ,te ga nema...A 8gb mi je jako potrebno sto pre.Osim toga ,ovo drugo pitanje sam postavio,ako bih uzeo novih 8gb,sto je realno sada smesna para,da iskoristim na novoj ploci ,pa mogu posle jos 8gb uzeti.To je bila poenta.
Sto se tice graficke,ja sam to planirao svakako da uzmem posle ova 3,ali me je nesto plasilo,pa reko ko se malo bolje razume da posavetuje,jer ako ne moze,da onda uzmem neku r7 370 za nekih 12000 din i ***...Medjutim ako mogu sa njim da furam neko vreme napr rx480,kad se cena malo normalizuje,sve dok ne kupim mobo i proc onda je to odlicna stvar za mene :) .Eto toliko,hvala jos jednom :)

buraz,kako hoces,tvoje su pare,ali poenta je sve i da na kraju kupis platformu sa ddr3 u taj phenom komplet ne vredi ulagati pare preko ovog do sad napisanog.16gb na toj platformi apsolutno nikakvog smisla nema.

sto se tice phenom+koja god modernija karta veci botlnek bi bio u ne preko desetak ovih zadnjih najnabudzenijih naslova.a toliko je dobrih igara koje bi phenom mogao sasvim lepo da pogura a koje na 5770 nisi mogao posteno da provrtis.evo prvi primer od ovoga sto ja vrtim je misery/autumn aurora,na 5770 bi bio slajdsou na ozbiljnijim detaljima a na primera radi rx 480 bi ti mogucila da sve do kraja napanjis.isto ti je i na portovima sa xbox360/ps3 kao npr skajrim.sve te igre su pisane za dx10 i slepe su za procesorsku snagu.

da rekapituliramo - sad ssd i ram (bilo kakvih 8gb,sto jeftinije,najveca sansa da ces ga prodati zajedno sa phenomom i plocom).onda nov gpu i na kraju veliki apdejt platforme.kuciste uzmi u turi apgrejda gde trosis najmanje novca (a za sad mi se cini da je to prva tura).

sve ovo ima smisla ako imas vec ili planiras jako uskoro bar 1080p monitor.

Možeš i da uglaviš fx8300 u tu ploču. Sa omasovljenjem dx12 će da postane gotovo isti kao i intel i5.
(u renderu je i sad bolji)

[youtube]_InaE6v_N_k[/youtube]

Poslednja izmena:
Vrh Dno