Šta je novo?

Upgrade laptopa - Hybrid SSHD ???

dumus

Slavan
Učlanjen(a)
09.11.2007
Poena
309
U pitanju je SEAGATE 500GB SSHD 64MB 5k SATA600 ST500LM000.
Da li je neko probao ovo cudo od hibrida? To je SSD ( NAND flash memory) od 8GB + 500 GB klasicnog HDD-a .
E sad mene intersuje cemu sluzi ovih 8GB . Da li je to samo kes za rad drugog dela HDD ili se i po njemu moze zapisivati podaci.
Konkretno: posto imam TP R61i laptop koji na svom hardu ima servisni deo od 6GB u FAT32 da li mogu da taj deo prekopiram na ovih 8GB SSD,
a ostalo normalno na klasican HDD?

Iskljucivo za kesiranje. Postoji kontrolerska logika koja odredjuje sta ce biti upisano u tih 8GB.

Ne stižem da se javim, uglavnom se bavim kopanjem ovih dana, a planirao sam da napravim review. Već nekih 10ak dana imam u jednom Lenovo Edge 11 (i3 ULV, 4GB ram) upravo taj Seagate SSHD.

Utisak je onako, navikao sam da radim na računaru i laptopu koji imaju pravi SSD i primetna je razlika (doduše i ovaj i3 je ULV na 1.33GHz pa nije neki brzinski šampion).

Međutim rezultati benchmark-a definitivno nemaju veze sa realnim osećajem u radu. Za često pokretane programe kao i sam Windows, osećaj u radu je mnogo više SSD-liki nego što liči na HDD. Podseća me na starije SSD-ove tipa intel v40 ili prve generacije Kingston V serije.

Problem je kad podaci nisu u NAND cache-u, mehanika je i dalje single platter hdd na 5400rpm, tako da se taj osećaj gubi.

Inače, da odgovorim na prvo pitanje, onih 8GB flash memorije nije vidljivo, njih interno koristi kontroler diska za read cache podataka sa mehaničkog dela diska. Sam kontroler određuje kojim podacima se najčešće pristupa i iste kešira.

Thanks narode, a sad jedno pitanje (mada znam odgovor unapred....)
Ovaj SSHD koji moze da se nadje za 70 ojra ili SSD Samsung od 240GB koji moze da se nadje za 130 ojra (oglasi, uvoz iz Madjarske) ?
Trenutno imam HDD od 160GB koji je pun do 120 GB + eksterni HDD od 120GB (koji je pun na 100GB)
Sta predlazete......

Iskreno, koliko god mi ovaj SSHD bio privla;na low budget varijanta, na njega bih išao jedino ako je novac veliki problem.

U svim drugim varijantama, 840 Evo 250GB je mnogo bolji izbor.

Ko jednom proba SSD ne vraća se na hdd ili hibrid. Hibrid jednostavno nije dovoljno bolji od hdd-a.

Vrh Dno