Šta je novo?

Hardver Upgrade konfiguracije

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Prometheus

Poštovan
Učlanjen(a)
22.05.2015
Poena
54
Pozdrav svima, potreban mi je savet,
kao sto u naslovu pise hocu da "malo" unapredim konfiguraciju. Pre 2-3 godine sam zamenio procesor i graficku ali vreme jede te komponente.
U sustini hocu da zamenim maticnu plocu, procesor i ram memoriju.
Trenutna konfiguracija:
  • asus p8h61
  • i7 2600
  • ram 16gb ddr3 1333mhz
  • gtx 1060
  • 128gb neki samsung ssd
  • 1tb isto neki samsungov ssd
  • lc power 600w
Zadrzacu samo graficku i ssd-ove, a hteo bih da nadjem neku budget friendly kombinaciju koja bi mozda mogla da radi i sa nekom jacom grafickom u buducnosti,
ali bih jurio neku maticnu koja moze da podrzi naravno ddr4 ram i neku jacu brzinu istog. Polovno isto dolazi u obzir, takodje intel ili ryzen mi je svejedno.
Isto tako zanima me da li je uopste pravo vreme za ovakve neke poduhvate (nisam pratio sta se desava sa komponentama u poslednje vreme) ili da se ceka.
Hvala unapred.

Za koji mesec (navodno) i AMD i Intel izbacuju nove generacije procesora i nove platforme, pa ako ti se ne žuri sačekaj da vidiš šta će biti...možda padnu cene postojećih dotle, ko zna. Problem je što i jedni i drugi prelaze na DDR5, neće biti podrške za DDR4, pa će RAM biti malo skup...

Ako ti se ne čeka, ili ne bi da ulaziš u nove platforme koje u prvo vreme verovatno neće biti stabilne (a ni ploče neće biti jeftine), možeš da biraš između Intela 12400 ili Ryzena 5600x. Pristojni 6-core procesori, neće gušiti grafićke...
Od ploča recimo...za Intel B660M DS3H ili Asus TUF-E ili MSI B660M Pro-A. Za Ryzen B550M TUF Plus ili MSI A-Pro.
Za RAM šta nađeš od 3200 MHz CL16-3600 MHz CL18...
Možeš da ubaciš i neki jeftini kuler.

Poslednja izmena:
ako je džentlmen pre 2-3 godine stavljao sandy hardver, preferira se polovno (aplauz!).

dobre dilove imaš povremeno za ryzen 1600af (zen+) sa nekom polupristojnom B450 pločom; ovaj combo povremeno dopipkava 120e. iste uglavnom primaju do 4 DDR4 modula i 2x m.2 diska a podržava sve procesore do 5xxx. na istom mestu neke polovne DDR4 module i basna. 65 W procesor, raditi će sa bilo kojim hladnjakom i postojećim napajanjem.

sa druge strane ograde za slične novce ljudi se rastaju sa kofilejcima, tipa i5.-8400, 9400F i drugari, upareni sa B360; lošiji dil po pitanju performansi i apgrejdabilnosti ali ko voli/mora intel, eto.

sve preko toga se ne isplati uzimati polovno, jer je cena novo - 3%, a ispod su teške lešine koe su opet precenjene (jer su "legendarne", "brutalne" i slične idiotarije).

ako rasprodaješ to što imaš, praktično memoriju menjaš modul za modul a za ploču i procesor ćeš morati malko da doplatiš.

Bolje sacekaj,neces dobiti upgrade-om mnogo trenutno,i7 2600 je fino izbalansiran sa gtx 1060.
Ako ipak zelis upgrade prvo navedi okvirni budzet.
Pa ja sam mislio da odvojim nekih ~300e, koje cu imati kroz mesec, dva. Mozda bih dodao ako je neka dobra kombinacija ali ako moze i za manje para da se dobro prodje sto da ne, jer trebalo bi verovatno neko novo napajanje, a mozda bih mogao i kuciste da zamenim.

Pa ja sam mislio da odvojim nekih ~300e, koje cu imati kroz mesec, dva. Mozda bih dodao ako je neka dobra kombinacija ali ako moze i za manje para da se dobro prodje sto da ne, jer trebalo bi verovatno neko novo napajanje, a mozda bih mogao i kuciste da zamenim.
Za te pare imas za novo i3 12100f + h610m plocu + 2x8gb 3200MHz,to je oko 32k ostalo za napajanje ako hoces.

Nazad
Vrh Dno