Šta je novo?

Hardver Upgrade konfiguracije

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Pavler

Poštovan
Učlanjen(a)
27.12.2014
Poena
51
Nadam se da ne krsim neka pravila ovom temom, potrebna mi je mala pomoc oko upgrade-a kompa...

Zelim da zamenim osnovne komponente, a zbog tesnog budzeta bih zadrzao sve sto nije kriticno za menjanje (kuciste, napajanje, SSD/HDD..).

Trenutno imam stari i5 3350P i HD6790, dakle veoma zastareli hardver. Komp mi je potreban za 3D modelovanje, render, crtanje u PSu... igranje pozeljno, ali nije kriticna stavka.

Odabrao sam novi CPU - i5 11400F i oko njega bih gradio ostatak. Nisam bas poznavalac, ono sto sada citam i istrazujem - mislim da je kompatibilno, ali mi je bitno da to bude potvrdjeno od nekoga ko bolje zna i optimizovano kada se vec bira novi HW i tu mi treba pomoc.

MB - nesto osnovno sto ce povezati sve, nemam interesovanja za OC i sl, bilo bi dobro da ima 4 slota za RAM, naravno slot za GPU (PCIe 4.0/3.0?), tu maticnu bih iskoristio za jos jedan kasniji upgrade CPU i GPU. Koji cipset je najbolji izbor? Sto se brenda tice, do sada sam imao Asus i pokazale su mi se kao pouzdane, pa bih i opet uzeo.

GPU GTX 1660 super - da li je ovo dobra kombinacija, da li bi CPU/GPU bili jedno drugom usko grlo, neka preporuka?

RAM - 2x8GB - preporuka za brend, i sto se tice frekvencije i sl u kombinaciji sa nekim cipsetom i ovim CPU?

Budzet bez GPU (to je nezgodno sada, pa ostavljam mogucnost da pratim cene i u kasnijem periodu zasebno kupim na nekom popustu, a do tada se slepam sa postojecom) - ~50.000

Kuciste je po merama odgovarajuce za ATX/mini ATX i GPU do 315mm duzine (CM Elite 334U), poslednja dilema mi je da li je napajanje dovoljno (LC Power 560W) i odgovarajuce sto se tice povezivanja.

50k za ploču, procesor i memoriju?
Uh...mooožda upadne 12400F. Osetno je bolji od 11400...

12400F je trenutno nekih 200-210e kod Mađara. Možda ima i kod nas za te pare (proveriti u Baito).
Ploča, bilo koja budžetska B660...ASRock B660M Pro RS, Asus Prime B660M-K ili A, Gigabyte B660M-DS3H...šta se nađe. Cene su još uvek visoke, neka bude 130-140e.
RAM, neki Kingston 3200 CL16...pred novu godinu sam sestriću našao za 75e 2x8GB.

To sve možda probije budžet za par desetina evra (možda i ne, zavisi šta i gde se nađe) ali je bolje od 11400...
Cene će pasti kasnije pošto je platforma još nova pa ako možeš da sačekaš ne bi bilo loše.

Ako taj LC radi ok i nije previše mator, poslužiće. I5 ne vuče mnogo struje.

Poslednja izmena:
Hvala obojici na pomoci i savetima! Narucio sam i sledece nedelje mi stizu:
  • 12400F
  • ASRock B660M Pro RS
  • 2x KINGSTON Renegade 8GB DDR4 3200MHz CL16

Odlucio sam se za 1700, ja ne menjem tako cesto komponente, pa je bolje da u startu idem na jacu varijantu, i imam mogucnost za eventualni kasniji CPU upgrade. Pogotovo sto je neznatna razlika u ceni kada se poredi sa 11400F, sve ukupno je izaslo 45.500.
Ostaje mi jos graficka, dok ne nadjem nesto pristojno sa koliko-toliko normalnom cenom, posluzice me stara.

Jos jedna stvar, vidim da ploca podrzava NVMe M.2 uredjaje, ali su mi konfuzne specifikacije, koji model bih mogao da uzem koji ce raditi optimalno?
Trenutno imam x1 HDD 3.5 sata3 i x1 SSD 2.5 sata2 koje bih voleo da ostavim, da li je moguce da sva tri povezem i da OS bude na NVME-u?

naravno, dosta ljudi ima slican setup.

nvme za sistem, drugi ssd za programe i igre (mada mozes i to na nvme ako je dovoljno veliki), a hdd za filmove i muziku.

Da, svakako sam tako i mislio, ali o NVME ne znam mnogo (upravo citam), a u specifikacijama ploce mi nije jasno da li mogu sva tri biti tako povezana?

"- 4 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors** If M2_2 is occupied by a SATA-type M.2 device, SATA3_0 will be disabled."

Takodje, u listi podrzanih je navedena Kingston KC2500 serija, ali ne i u velicini od 512GB, koju razmatram da kupim

radice bez problema, ne brini.

Ovo sto pise znaci da imas 4 sata konektora i jedan M.2 (tacnije sad vidim da ima 2 M.2)

E sad, taj M.2 konektor podrzava i nvme i sata diskove, i pise da ako ubacis sata disk u M.2 konektor onda od ona 4 sata nece raditi jedan, radice samo 3.
Nece raditi prvi - oznacen sa sata 3_0
radite oni sa _1, _2 i _3.

A za 512 GB isto ne brini, mozda taj model nije bio dostupan kad su pisali specifikaciju.
Nisam u zivotu cuo da neki nvme disk radi u nekim kapacitetima a u drugim da ne radi.
Sve je to sad standardno, nema sta da te iznenadi.

Ono na sta jedino treba da se obrati paznja kod ploca je ako imaju vise M.2 slotova (konektora) da li samo jedan podrzava nvme a ostali sata, ili svi mogu nvme

Ta ploča ima 2 M.2 slota, prvi je PCIe 4, drugi PCIe 3, i ima jedan dodatni za WiFi adaptere. Prvi M.2 podržava samo NVMe, drugi SATA i NVMe...
Ako se koristi drugi M.2 slot, jedan od SATA konektora će biti deaktiviran (u manualu piše tačno koji od njih).

Poslednja izmena:
I ja bih u neko dogledno vreme unapredio komp. Sada ima R5 2600 i rx570. Da li za nadolazeće igre moram da menjam i cpu i graficku ili moze samo da uzmem neku graficku i koju?

Ne, ne. Samo hoću da imam grafičku jednake snage kao cpu. Mislim da ta kombinacija može i dalje pristojno da tera igre na 1080p. Samo ne znam koja je optimum za ovaj cpu, to me zanima. Možda 3060? Ili 2060?

Naravno.Može da tera te karte...
U suštini dok gpu radi na 100% sa odredjenim cpu-om nema uskog grla..Pa možeš pogledati na yt koju kartu max može da isprati u punom kapacitetu..
Naravno,brži cpu bi doneo neki veći broj fps-a,ali tebe ne treba to mnogo da interesuje...U suštini uvek ima brže i bolje.

Ne znam što se insistira na "praćenju procesora" i obrnuto...uzimaš najbolje šta možeš u datom trenutku, šta te briga koliko će da "prati" ovo ili ono...pogotovo u ovoj situaciji i tržištu.
Pa šta ako ćeš uzeti grafičku koja je dosta jača od procesora i pravi usko grlo? Kad apgrejduješ procesor doći će na svoje i kasnije nećeš morati da juriš i grafiku i procesor simultano da im "uparuješ snagu"...
Uzmi najbolje šta možeš za pare koje imaš...

Nazad
Vrh Dno