Šta je novo?

Upgrade konfiguracije

Učlanjen(a)
31.10.2009
Poena
350
Htio bih da malo osvezim komp posle par godina 🙂

Masina iz potpisa je u pitanju i interesuje me sledece:

Promijenio bih napajanje, grafiku i EVENTUALNO procesor. Cilj mi je da taj upgrade uz ostale komponente izgura jos 2 godine a posle cu sve to da poklonim nekome od rodbine :banana:

Ovako, prvo da odredim budzet.

250e za napajanje i grafiku ako se moze uklopiti nesto dobro. I sadasnja grafika je ok ali hocu malo vise detalja u nekim igricama i hocu da mi ne pucaju NBA 2K11, Crysis 2 itd.

Napajanje bi trebalo da pod opterecenjem obezbijedi dovoljno struje i stabilnost za:

*novu grafiku
*3 HDD u kucistu + jedan externi koji je stalno prikljucen i aktivan 24/7
*10-ak USB portova na koje kacim sve i svasta pocev od telefona, ipod-a, externih diskova pa na dalje
**stabilan OC ukoliko kupim neki procesor

Kad smo kod CPU-a ovako stoje stvari.

Ja se po malo igram sa familijarnim video snimcima sa raznoraznih svadbi, priredbi i ostalih dogadjaja (vjerovatno znate kako to vec ide 😛) i pri svom tom silnom enkodovanju moj E8400 je do sada obavljao posao odlicno sa aspekta skromnih mogucnosti :d

Da li cu sa nekim OC-ovanim quad procesorom obezbijediti toliko bolje performanse a da su vrijedne ulaganja? Ako je tako onda i CPU ide nov a budzet za njega je nezavisan od grafike i napajanja. Znaci zavisi koliko kosta taj neki quad.

Uz njega predlozite i neki kuler a novac za isti bih obezbijedio od prodaje postojece grafike i napajanja. Znaci nije puno 🙂

Ploca je ova ali ja pojma nemam koja revizija.

Eto, to je sve.

Pitajte sta god treba.

EDIT:
Ja imam pik na napajanje... SS-620GM 😛 Da li je to prejako za mene ne znam. Ali mi se strasno svidja.

Raspored u kucistu je ovakav.Moje se od ovog razlikuje samo spolja.

Ne znam zbog dimenzija napajanja da li se moze uklopiti. To je valjda standard.

Poslednja izmena:
Napajanje treba menjati svake treće/četvrte godine, te ti to nije loša ideja. Procesor kojii imaš je i dalje dobar, postoje bolji ali da bi ih u potpunosti iskoristio trebala bi ti bar neka P35 ploča, tako da ovde nemaš finansijski razlog da pređeš na bolje. 8800GT je sada prevaziđena karta te je treba zameniti, prvo prodaj staro napajanje i nju pa za ostatak para kupi karticu koja je u tom cenovnom rangu, npr GIGABYTE nVidia GeForce GTX 560 Ti 1GB 256bit GV-N560OC-1GI - oko 22k dinara (malo manje). Ozbiljniji upgrade ipak iziskuje kupovinu nekog i5 2500, ploče, memorije...

Ja i necu ozbiljniji upgrade da radim. Napajanje i grafika su primarni i to se mijenja sigurno ...

E sad, vjerujem da je ta grafika dobra ali 22k din mi malo destabilizuje budzet jer sam onda kratak za neko kvalitetno napajanje.

Sto se CPU-a tice, imam i rezervnu varijantu. Kupovina nekog snaznog kulera i izvlacenje maximalnog OC-a iz sadasnjeg procesora, ali kao sto rekoh to je rezervna varijanta.

Poslednja izmena:
Recimo:
SAPPHIRE Radeon HD 6870 1GB = 176 e
bigimg.jpg

+
CHIEFTEC CFT-600-14CS 600W = 76 e
bigimg.jpg

Poslednja izmena:
Ja i necu ozbiljniji upgrade da radim. Napajanje i grafika su primarni i to se mijenja sigurno ...

E sad, vjerujem da je ta grafika dobra ali 22k din mi malo destabilizuje budzet jer sam onda kratak za neko kvalitetno napajanje.

Sto se CPU-a tice, imam i rezervnu varijantu. Kupovina nekog snaznog kulera i izvlacenje maximalnog OC-a iz sadasnjeg procesora, ali kao sto rekoh to je rezervna varijanta.

Prvo - kupiš napajanje, zameniš postojeće.
Drugo - prodaš VGA i 'staro' napajanje
Treće - kupiš novu VGA

To napajanje sto si smekno je odlicno. Tiho, efikasno i vise nego dovoljno jako i uklapa ti se u budzet. Pored njega ti ostaje taman za neku HD 6850, a ako ti se nadje jos 15ak evrica vise, i ova sto je dexter87 predlozio ce leteti.

Prvo - kupiš napajanje, zameniš postojeće.
Drugo - prodaš VGA i 'staro' napajanje
Treće - kupiš novu VGA

Najvjerovatnije cu raditi citav upgrade odjednom. Ako se bude odlagalo, bojim se,necu odmah prodati stare komponente a potrosicu pare....itd. 🙂 🙂

Sad cu malo po netu da procitam o ovim karticama.....razlika od 5k din nije bas mala.

Kakva je situacija sa Ati drajverima trenutno? Imam win7 64bit.

+1 za Sapphire 6870(170e) i Chieftec 600W CFT-600-14CS(76e). A ako imas da dodas jos 4000din za 6950 bilo bi super, ako ne mozes i ovako ce biti dobro.

Ne ne, ovaj 6870 je taman sto se tice cijene. Sa Chiftec-om ili SS 620GM napajanjem tacno popunjava budzet. Zanima me zasto je ovaj Radeon jeftiniji dosta od GTX 560 a koliko vidim, na papiru su maltene iste brojke u pitanu? Sta je fora sa GF-om? CUDA, PhysX ??

Kao sto pitah ranije, kakva je situacija sa draverima za ATi?

Bolja je GTX560, nema tu neke posebne price. Pogledaj testove i bice ti sve jasno. GTX560 je u rangu sa 6950.

Vidim pominjes Seasonic, pa ako mozes da dodas za 620GM, onda uzimaj. Neka ti ovaj Seasonic bude prvi izbor, a alternativa Chieftec CFT 600/650.

Znaci Seasonic 620GM definitivno? Zbog tog napajanja sam i maltene odlucio da promijenim par stvari...🙂

Sto se grafike tice aj kazite razliku izmedju ovih modela sa itsvet-a:
http://www.itsvet.com/proizvod/gain...i-1024-dualdvi-hdmi-gs/comp_comp_vga/245/2498
http://www.itsvet.com/proizvod/gain...i-2048-dualdvi-hdmi-ph/comp_comp_vga/245/2548
http://www.itsvet.com/proizvod/gain...i-1024-dualdvi-hdmi-ph/comp_comp_vga/245/2496
http://www.itsvet.com/proizvod/asus...gtx560-ti-dcii-2di-1gd5/comp_comp_vga/20/2484

Za ovu jednu Gainwardovu pise 2GB DDR5 sto mi se cini da je stamparska greska ... sto bi neko davao 1GB vise memorije za iste pare !?

Koliko vidim po netu sve imaju 256-bitnu magistralu a razlike su minorne u kloku. Pretpostavljam da je svejedno koju cu uzeti ako se odluzim za 560-icu.

To malo povecan budzet 😛
Gledaj da izbegnes gainward, od 560-ica razmatraj asus ili msi, imaju najbolje hladjenje, i dobre su za OC.

Poslednja izmena:
6870 mi je uz recimo ss 620gm gornja granica sto se tice budzeta...sad, sta da radim kad predlazete samo gtx 560 😛 ***

Salim se, gledam jos uvijek sta i kako...Dobro necu Gainward uzimati u obzir.

A kako bi se neki gtx 460 nosio sa 6870?

GTX460 je slabija grafa od 6870. Ona je u rangu sa 6850. Plus sto ta GTX460 ima problema sa low gpu usage ili ti mala iskoriscenost grafickog procesora. Pa bih je stoga zaobisao.

Pa kad vec pucas na te grafe od 200+e, onda je bolji izbor 6950. Ali posto si vec rekao da nemas kesha za skuplje od 6870, uzmi nju i ono Seasonic 620gm napajanje.

Ma koje crne grafike od 200 i kusur eura 🙂

Ne mogu da kazem da mi se 560 ne dopada ali ipak cifra je previsoka za sada.

Ima li 6870 konkurenciju od GF-a ali u istom cjenovnom rangu?

6870 nema konkurenciju od Nvidie.

Slobodno pazari 6870, neces primetiti razliku u odnosu ns 560 jos dugo dugo (posto sam ja zamenio 6870 za 560 znam sta pricam, nema razlike za ljudsko oko bar ja ama bas nikakvu razliku nisam primetio)

Ok hvala svima na pomoci...

Uzima se 6870 i ss 620gm.

Interesuje me gdje mogu vidjeti cijene polovnih komponenti da bih znao koliko otprilike da cijenim postojecu grafiku i napajanje....

pc berza, itsvet....ima li jos takvih sajtova?

Ja se bas ne bih usudio da na taj tvoj CPU stavim 6870. 6870 je grafa izmedju 5850 i 5870, i iskreno, mislim da joj nije mesto uz e8xxx procesore.

To je ipak dual-core, dosta igrica vec pocinje da trazi cetiri jezgra, mozes ti jezgra nadoknaditi klokom, ali nije-to-to...

Po mom misljenju, tebi bi se najvise isplatilo da prodas CPU MB i DDR2 i kupis AMD procesor. A posto ti niko nije odgovorio, da, primetila bi se razlika sa 4 jezgra + L3 kes. Definitivno da. Pogotovo za rendering.

Evo mog predloga, a ti ga razmotri. I da. GTX560ti je odlicna kartica, ali ja mislim da je cak i GTX460 ogroman skok u odnosu na 8800GT, koji takodje prodaj.

Evo predloga;

AMD Phenom II 955 BE
MSI C45 870
2x 2gb ddr3 1333MHz
HD5850
To tvoje napajanje.

Slaba je to ploča za Phenom. Radiće ali nije to to, imam malo bolju u svom kompu ali ni ona nija neka sreća za taj CPU, naponska jedinica joj je ipak za procesore do 95w, sve preko dovodi do finog grejanja ploče, OC jačih procesora - traljav. Sa onim 'skraćenim' Phenomom 870 je pravi izbor, naročito za rendering.

Ja se bas ne bih usudio da na taj tvoj CPU stavim 6870. 6870 je grafa izmedju 5850 i 5870, i iskreno, mislim da joj nije mesto uz e8xxx procesore.

To je ipak dual-core, dosta igrica vec pocinje da trazi cetiri jezgra, mozes ti jezgra nadoknaditi klokom, ali nije-to-to...

Po mom misljenju, tebi bi se najvise isplatilo da prodas CPU MB i DDR2 i kupis AMD procesor. A posto ti niko nije odgovorio, da, primetila bi se razlika sa 4 jezgra + L3 kes. Definitivno da. Pogotovo za rendering.

Evo mog predloga, a ti ga razmotri. I da. GTX560ti je odlicna kartica, ali ja mislim da je cak i GTX460 ogroman skok u odnosu na 8800GT, koji takodje prodaj.

Evo predloga;

AMD Phenom II 955 BE
MSI C45 870
2x 2gb ddr3 1333MHz
HD5850
To tvoje napajanje.

Uh, tesko da u ovom trenutku mogu vise od promjene grafike i napajanja...

Pazi sta sam ja igrao do sada:
BF, CoD Black Ops, po malo Pes2011 i u zadnje vrijeme Crysis2 i 2K11 tako da nisam neki extremni gamer.

Hocu kao sto rekoh malo vise detalja u nekim igricama i da poslednje dvije ne pucaju nakon pola sata igranja....

Druga stvar je sto mi se nikako ne radi reinstalacija sistema jer imam licencirani Win a nemam instalaciju. Dalje, nemam ni previse slobodnog vremena da jurim za novim komponentama itd itd.

Cilj mi je dakle napajanje zbog stabilnosti sistema i nove grafike i nova grafika zbog igrica.

U ponedeljak najvjerovatnije uzimam grafiku i PSU.

Sto se tice, grafike aj kazite koje su razlike izmedju ovih...

http://www.itsvet.com/proizvod/sapp...dr5-toxic-11179-05-40g/comp_comp_vga/130/2575 210E

http://www.itsvet.com/proizvod/sapphire-radeon-hd-6870-1gb-gddr5-11179-00-40r/comp_comp_vga/130/2395 175E

http://www.itsvet.com/proizvod/sapphire-radeon-hd-6870-1gb-gddr5-11179-09-20g/comp_comp_vga/130/2610 161E

Ovaj Toxic je skuplji ok 50e od ostalih a po specifikacijama ima vece taktove CPU/RAM-a ... Da li je i vrijedan tih 50e?

Druge dvije su maltene iste na papiru.

Najvjerovatnije cu gledati i neki hladnjak za CPU da uzmem pa ako moze savjet sta da gledam :smoke:

Nazad
Vrh Dno