Šta je novo?

Upgrade ili ne?

IzNoGooD

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2003
Poena
860
Dakle, juce mi je zveknuo jedan hard disk na kome mi je bio sistem i to mi je prelilo casu. Odlucio sam da radim upgrade samo ako je ekonomski isplativo. Dodatni razlozi su nabavljen LCD TVa od 40" kao i estetska potreba za promenom kucista.

Trenutna konfiguracija:
Procesor Sempron 2800+ S754 (o/c 2400)
Maticna DFI Infinity NF4x
HDD nekoliko komada Maxtora sto IDE sto SATA
Graficka Galaxy 7600GT sa Zalman cooler-om
Napajanje Codegen od 400W
Memorija 2.5 GB DDR1 od toga 2x1GB crven Kingmax

Hteo bih sto jeftinije da prodjem - naravno.

Cilj je sledeci: za 100 Evrica da uzmem Seagate HDD + neko value kuciste sa napajanjem. Posto je prvenstveno bitna estetika (jer stoji u dnevnoj sobi - slika prilozena) nekako nam se najvise dopalo Frontier Gladiator srebrni koji bi se uklopio sa wooferom od Xoro HSX 531
color_01.jpg

hxs_531_1.jpg

Dakle, gde je najpovoljnije naci Seagate od 70ak Evra

Za jos 100 Evrica bi radio upgrade, tako sto bi prodao stare komponente (ili zamenio za bolje) , ali tu se postavlja pitanje sta je isplativ upgrade. Definitivno ne bi davao vishe para od navedenog, a najvishe me zanimaju igrice i HD Ready filmovi za 40" u rezoluciji 1360x768. Nekako licno vishe preferiram AMD, i verujem da cu se pre cenovno u to uklopiti u odnosu na Intel.

Otvoren sam za sugestije.

Prilozi

• soba.webp
    soba.webp
    27.2 KB · Pregleda: 83
ajde onda podpitanje: koji je najjaci procesor za socket 754?
na AMD sajtu su mi isplivali ADA3000BXBOX i ADA3200BXBOX mada ima neko cudoviste u 130nm tehnologiji 3700+ sa 1MB L2 kesha...
kako se ovi modeli pokazali u o/c i da li mogu da ocekujem neki vidljiviji rezultat u odnosu na Semprona koji je everyday na 2400MHz?

Hmmm... To su neki Athloni (Newcastle jezgro najverovatnije)... Cudoviste 3700+ sa 1Mb kesa je najverovatnije Clawhammer koji je ekstremno vruc. I ne, neces videti neki performance boost u odnosu na tvoju sadasnju konfiguraciju!

Najvise ti se isplati da sve prodas i da kupis neku novu AMD konfu...

U caletovoj masini mi vec vise od godinu dana kljuca najbolji S754 procesor koji postoji, Amd Mobile A64-4000+ (Newark, 90nm, 1MB kes), AMN4000BKX5BU. Za svaki dan bez problema radi na 3GHz na samo 1.4V naponu sa osrednjim vazdusnim kulerom na NF3 DFI Ultra ploci (default mu je inace 2.6GHz na 1.35V)
http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=100066
Ljudi sa xtreme foruma su takve sa boljim vazdusnim hladjenjem cepali za svaki dan i do 3.2GHz na 1.5-1.55V. Rekord na vodi je inace 3.4GHz, vidi http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=100828. Nisam primetio da je neko probao neko ekstremnije hladjenje da vidi njegove konacne domete, valjda jer su se prakticno u to vreme pojavili i Intel C2D procesori...

Inace, veruj mi da se ne greje vise od Semprona naduvanog na 2.4GHz na recimo 1.45V, a sto zbog kesa (1MB naspram 256/128KB) sto zbog takta (3GHz/2.4GHz), oseti se razlika itekako...

Problem je jedino naci ga, ovaj moj je verovatno jedini primerak u Srbiji, a cak i na ebay-u se retko pojavljuje... Kao sto CooLa rece, najvise ti se isplati da manje-vise sve prodas i kupis novo. 🙁

Poslednja izmena:
da, ali da li kada prodam ovo sto imam i dodam 100 Evra dobijam opet neku best-buy opciju ili ne... mislim, najveci je problem prodati postojecu konfiguraciju za realne pare...
eno Flight prodaje sl. komponente i po pristojnim cenama i opet mu ne ide...

Poslednja izmena:
Pa znas kako, tuga je kako cene padaju. Ja sam pre tacno 1.5god dao 450e za Opteron-a 170 (otprilike kao X2-4000) i 200e za DFI NF4 SLI-DR, a danas CPU vredi oko 80-tak evra i jos toliko ploca. A CPU toliko vredi samo zato sto puno ljudi ima S939 ploce pa bi se rado upgradeovali a nema novih S939 X2 procesora. Da ih ima, vredeo bi bednih 50-tak evra.

Elem, ako za 70-80 moze da se nadje pristojna ploca za C2D i za jos toliko E4300 koji moze da se klokne na 3GHz i tako bude efektivno 3-4 puta brzi od Semprona, i jos dobijes novo, sa garancijom, koliko mislis da je realna cena za semprona i plocu? Mozda 60-tak evra... Zar bi ti dao vise? Ako ti ne treba brze, nemoj da se upgrade-ujes. Ako ti treba, moraces da se ispruzis...

m'da... problem je u prokletstvu upgrade-a... drma me ono: jos samo 10ak evra za ovo... i ovo... a za ovo...
i tome nema kraja... a komp mi sluzi samo za zabavu...

Nazad
Vrh Dno