Šta je novo?

Hardver Upgrade graficke

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Wortx

Cenjen
Učlanjen(a)
15.10.2014
Poena
170
Pozdrav. Vec duze vreme razmisljam o upgradeu moje verne 1060 i prvo sam krenuo sa razmisljanjem od 3060, pa 3060 TI, pa eventualno 6700 XT.
Danas mi iskoce reklame na insta, 6650 XT na popustu 39990 dinara u pitanju je Powercolor Red Devil.

E sad krece dilema. 6650 XT bi trebalo da je izmedju 3060 i 3060 TI, a 6700 XT na nivou ako ne i jaca od 3060 TI. Po nekim cenama koje sam gledao, 3060 TI se i dalje drzi pogotovo ako je neka zglavna, a neka 6700 XT pristojna ide na 55k+. U ovom slucaju 3060 otpada jer ne vredi 50k naspram ove druge dve.

Sam Ray Tracing mi uopste ne igra ulogu, a cisto sumnjam da 3060 TI moze da izvuce lepe performanse sa istim, tako da mi cak ni ne igra ulogu da li je Nvidia. 1060 mi generalno sve sto igram tera kako treba, ali vreme je za upgrade. Takodje planiram da zadrzim 1080p rezoluciju i kad uzmem novi monitor, samo ce biti vise HZ.
Mojom nekom racunicom, ako bih prodao svoju 1060 za 10k + ova bi me 6650 XT izasla 30tak, dok bi me jos nekih 20-25k izaslo da uzmem neku od ovih jacih.
Da li uzeti ili cekati jos?

Trenutne spec su mi:
GTX 1060 Asus Dual 6GB
Asrock B560 pro 4
I5 10400f
16GB 3200 mhz
Cooler Master 700W MasterWatt lite

Poslednja izmena:
Slazem se za to. Po realnoj ceni gledano ako je 6650 XT 50k, a 6700 XT 58k onda nema logike, al' ovo je vec lepa usteda. Ne bih iskreno uzimao polovne, uvek gledam da uzmem nov deo, pogotovo kad je grafika u pitanju. 1060 me evo sluzi 5 godina, a procesor mi je nov, pa gledam da sto pre uzmem i grafiku i da jos jedno par godina guram zajedno, pa bih onda sve menjao.

Jedino sto sam primetio da ljudi komentarisu da 6650 XT radi na 8x lane, a 6700 XT na punih 16x. Nesto je PCIE 3 vs PCIE 4 bilo poredjenje, pa nisam siguran je l' bi to imalo uticaj veliki ili?

Poslednja izmena:
Hvala, razmislicu jos dobro. Jos jedno pitanje, s' obzirom da nove grafe imaju samo hdmi i dp a moj trenutni monitor je na DVI (dok ne kupim drugi), da li ce kabl DVI na DP raditi posao? Jer adapter koji sam nasao ide direkt nema kablic, pa se bojim da ce mi blokirati portove.

Nije dvi na dp, već dp na dvi, i radi će, a imaš i hdmi to dvi, i isto će raditi.
Imaš i DP/HDMI to DVI kabel (1,5-1,8m) za sitne pare na KP, bolja opcija nego adapter (sa ili bez kablića)+ DVI kabel.

Bilo bi super da sam odmah pitao i kog proizvodjaca da uzmem u obzir? Vidim da imaju Sapphire Pulse, a i neke sa 3 kulera tipa Red Devil ili Nitro + s' tim sto me zanima da li bi mi u slucaju 3 kulera bio potreban i drzac zbog tezine grafe, ili bi recimo i ta Pulse radila posao?

Ili neka druga po preporuci.

Što bolje hlađenje ali one sa 3 fena umeju da budu duže pa može doći do problema sa pločom ili kućištem. Niža i srednja klasa benaju probleme sa toplotom pa je praktično svejedno 2 veća ili 3 manja ventilatora. U stvari broj ventilatora je presudan samo za veličinu/dužinu samog hladnjaka.

Šta god da uzmeš ok je. JEdino što ove s adva ventilatora mogu da veće temperature ali sve je u granicama. Moj Spaphire pulse 6700xt je imao hotspot 95 stepeni ali to je ok i radio je kao zmaj dok ga nisam zamenio.

Hvala na odgovorima. Moja trenutna 1060 asus dual je prilicno glasna i ide do 73-74c u zahtevnijim igrama, tako da mi to nije problem.

Pretpostavljam da ne bi trebalo da bude problema sa bottleneckom na i5 10400f? Par ljudi se zalilo ali se ispostavilo da im je ram bio ogranicen zbog ploce, dok moja podrzava 3200 mhz sa xmp.

Bottleneck je sada prilično relativna stvar, glavne performanse u igrama su uglavnom "posao" processora i memorije a kvalitet slike do grafičke. Morala bi da bude ogromna razlika između grafičke i ostatka sistema pa da može da se govori o nekom bettlenck-u. Glavni "problem" je AI u igrama a za to treba što jači sistem. Viša rezolucija i sitniji/finiji detalji su u glavnom zaduženje grafičke.

Poy, na koju bi presli sa rx 570 a da je best buy na oglasima?

uh.. kad bi bila neka do 150 uz to ako bi zavaljao moju za 50e ipak nije cackana niti majnovala

uh.. kad bi bila neka do 150 uz to ako bi zavaljao moju za 50e ipak nije cackana niti majnovala
Mozda neka gtx 1080? Jeste malo starija ali je i dalje itekako okej kartica za 1080p

Nazad
Vrh Dno