Šta je novo?

Hardver Upgrade GPU - preporuka

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

BWA14

Zapažen
Učlanjen(a)
25.01.2023
Poena
12
Poz ekipa, nov sam ovdje pa ako sam promašio temu izvinjavam se unaprijed.

Ovako imam:

I5 11400f
B560-G Rog Strix Gaming
1050ti
2x8gb ddr4 kingston fury 3200mhz
Samsung 960 evo 250 + Samsung 980 pro 500gb
Thermal take 550 bronze

E sad posto imam bottleneck očekivano, ali tad sam morao preci na novi kombo pa sad je vrijeme da uzmem novu GPU a stara u zaborav. Dobar posao je odradila.

Sta bi preporučili za ovu konf. Da li 6600xt / 3060? Ili nešto drugo.

Plus, da li bi mi 2x8 Rama još bustalo sve. Jer sam u grafičkom dizajnu po 2-3 software-a otvorena.

I uzeo bih novo PSU jer je ovo dotrajali. Preporuka i za to, s obzirom na koju GPU ću.

Preporuka za:
- GPU, PSU i ram?

Hvala svima

Moja preporuka je da dokupiš 2x16 GB rama, prodaš te osmice (iskoristi niske cene) . Iz iskustva, ako igraš CSGO i Elite Dangerous plus još par problematičnih igrica(imaš kuknjavu u drugim temama nas mučenika), AMD 6xxx serija dosta zeza sa drajverima već godinama i koliko god da im pišemo i molimo ih, to ne ispravljaju. Dakle moj glas za zeleni tabor, mada je AMD generalno bolji odnos uloženo-dobijeno pa sam odluči.

@BWA14
Prvo nisi naveo budžet ni za grafičku, ni za napajanje.
Drugo, pošto se baviš dizajnom, treba da se informišeš da li programi koje koristiš mogu da iskoriste grafičku kartu za ubrzanje, i ako mogu, da li bolje rade na AMD-u ili enVidiji. Onda tek možeš da izabereš "tabor" i konkretan model koji ti upada u budžet.
Grafičke koje si naveo troše 160W tj. 170W maksimalno, tako da bilo koje kvalitetno napajanje od 550-600W će biti i više nego dovoljno za tvoj komp, a verovatno i za neki kasniji apgrejd.
Recimo: FSP Hydro GSM Lite PRO 550W - 93 evra, 7 godina garancije (pod uslovom da ga ima u Atom Kompjutersu). Verzija od 650W je 700 kinti skuplja.

@weedman984
I ja da imam RX 6500, ni meni ne bi valjali drajveri.

RX 6600 do 250 eur, RX 6600 XT do 300 eur
RX 6700 do 350-370 eur, RX 6700 XT do 400 eur
Ovo su cene sa KP, nove/polovne

Drajveri nisu nikakav problem, brisanje starih sa DDU i gasenjem MPO se resavaju svi problemi, barem je kod mene tako, pisano je dosta o tome u rx 6000 temi

I ja da imam RX 6500, ni meni ne bi valjali drajveri.
Grafika je zverkica, za te pare nzm šta bi više moglo, ali govorim o celoj 6xxx seriji, dakle ljudi sa 6700/6800 ne mogu da igraju csgo(može ali loading maps traje 2 minuta) osim kao što danilo iznad reče, smanjiš texture na low ili zavisi koji problem se ima. ED ne radi još od starih 22.5 drajvera i ne ispravljaju to niti ih interesuje izgleda... Dobre grafike ali sa određenim igrama imaju problema (dakle CELA serija) i ako njih igra, može da očekuje probleme koje AMD ne planira da ispravi u skorije vreme. Moja sledeća karta će zbog tih stvari biti zelena, ili iz 7xxx serije ako ustanovim da nemaju dotičnih problema

To vam AMD poručuje da prestanete da gubite vreme na Kontra Štrajk i počnete da izgrate ozbiljnije igre. ;)
No CS, no problems!

RX 6600 do 250 eur, RX 6600 XT do 300 eur
RX 6700 do 350-370 eur, RX 6700 XT do 400 eur
Ovo su cene sa KP, nove/polovne

Drajveri nisu nikakav problem, brisanje starih sa DDU i gasenjem MPO se resavaju svi problemi, barem je kod mene tako, pisano je dosta o tome u rx 6000 temi
Moze pojasnjenje vezano za DDU,MPO...pitam jer mi stiže 6600XT 😐 prva Radeonka msm posle ko zna koliko godina,nadam se da se nisam zayebo...inave menjam je za 2060 🤨

Kod mene nema problema sa upaljenim MPO

Vrh Dno