Šta je novo?

Upgrade fx8350 na i7 4770k

Mazi7

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.02.2014
Poena
130
Pozdrav,

Do pre par dana imao sam FX8350 nekih 10-ak meseci medjutim imao sam problem sa plocama i nikako ga nisam mogao overklokovati. Na kraju sam kupio M5A99FX PRO 2.0 i klok je bio moguc medjutim procesor je jedan od primeraka sa kojim je moguce samo do nekih 4.2 sa normalnim temperaturama i voltazom.

Igrom slucaja desilo se da sam dobio mogucnost da uzmem i7. Narucio sam i ocekujem u toku sledece nedelje i7 4770k sa plocom MSI Z87-G43 GAMING.

Sada interesuje me, naravno to zavisi od samog procesora, ukoliko je procesor solidan kloker, koju cifru mogu da ocekujem sa EVO212 kulerom ? I po onome sto sam nasao ne bih trebao da prelazim 1.2 voltazu pa me samim tim interesuje koja je gornja temperatura kojom bih trebao da postavim sebi limit nakon kloka u testiranju sa Prime95 ?

Imao sam 7950 ali sam za nekih 40-ak evra uzeo GTX770 2GB i dobio free igru tako da iako je mali upgrade u performansama bio je dosta isplativ. Svrhe u koje koristim racunar jeste snimanje/streamovanje novijih igara ali i renderovanje nekih 5-6 sati dnevno u Adobe Premieru.

Zanima me da li nekih 500mhz overkloka na ovom procesoru ima znacajnije promene sto se tice performanse u igrama ili samo sto se tice brzine renderovanja ? I da li je neophodno odmah uzimati vodeno hladjenje ili je pametnije da se obezbedi jedan solidan SSD posto sam jos na hard diskovima.

Cak i po pitanju gejminga ne koristim nista od dodatnih opcija osim AA 2x, ambient, blur, postprocessing manje bitno pa cak je i vsync ukljucen u 100% slucajeva osim recimo CSGO-a. Nemam visok kriterijum ali zbog toga ocekujem ispunjene prohteve pa me zato zanima da li cu moci sa ovim kulerom nekih 5-6 meseci.

Kuciste je Thermaltake V3 Versa, imam 5 kulera i protok vazduha je sasvim okej.

Poslednja izmena:
Ja moj i5-4670K drzim na max 68C u BF4 i Crysis 3 sa Hyper 212+ koji je starija verzija 212 EVO. Voltaza je 1,265V, u prime 95 V25.11 small fft ide do 83C, a ako se upali avx na prime 95 V28.1, digne voltazu na 1,35V i tada je na oko 90-95C. Zavisi koliko ce traziti voltaze i jesi li voljan da ga skalpiras da izvces max iz njega, i dobra air cooler bi odradio posao da dodjes do viskoh taktova. Recimo Noctua NH-D14 i bequiet! Dark Rock Pro 3 deru sto se tice tisine i performansi, a ako ti ne smeta da se malo vise cuje, nabavis Cooler Master Nepton 280L (13,500din) ili Corsair H100i(15K din) i stvarno vidis dokle moze da ide. U temi Haswell se vise informisi sto se tice samog procesora i voltazi koje su potrebne za kvalitetan i pouzda OC posto ti treba render. Neki testovi su pokazali da FX-8450 pokazuje bolje rezultate od i5, i7 procesora u strimovanju.
Evo ti link gde ljudi testiraju i7-4770K na 1,375V i 4,7GHz. Hlade ga sa Corsair H80i i temp ide do 90C. Ali to cudo kad radi na punoj brzini se cuje kao usisivac.
http://techreport.com/review/24889/haswell-overclocked-the-core-i7-4770k-at-4-7ghz I dobitke, koji su znacajni, mozes videti u graficima u podnozju texta.

Nisam iskusio licno, ali iz iskustva ostalih streamera, FX8350 nema sta da trazi pored i7 sa upaljenim HT.

Sve su to odlicne komponente.
Sada sve zavisi od primerka procesora
koliko ce biti "raspolozen" za OC.

Jeste da malo vracam temu iz mrtvih ali nebitno. Obrati paznju na temperaturu naponske na toj ploci... Ja imam z77 g43 i sa 2500k na 4.8ghz u primeu, naponska ide preko 90c... Mislim da je malo bolja situacija sa z87, ali ipak obrati paznju...

Ocigledno ne bih spomenuo i7 sa Hyper-threading da sam pricao samo o igrama... Lepo sam spomenuo za streamovanje posto coveku to i treba, a tu 8350 kaska naspram i7.

Jesi li pogledao ceo klip?

Da, snimak iz Januara 2013.-e kad je Xsplit bio daleko drugaciji, i iako je promenjen, nema razloga koristiti ga naspram OBS-a koji je daleko optimizovaniji i drugacije se ponasa.

4770 je bolji procesor u svakom pogledu ... pitanje je da li mu to treba i da li hoce da da toliki novac za 4770 to je sve

Moj utisak, posto sam bas promenio Visheru za Haswell.
Sistem sa Visherom na 4.5Ghz kako treba klokovano, i Haswell na default skoro pa znak jednakosti.

po meni je bolje koju god opciju da izabere,da umesto nabrijanog hladjenja ulozi u kakav takav ssd,tj da odlozi kupovinu nabrijanog hladjenja,narocito ako se opredeli za intel varijantu.

Da, SSD je baja kad se nabavi. Posebno ako se otvaraju glomazni programi ili 64P mape u BF4 koja se bez ssda otvara punih 5 minuta sa WD Blue 1TB diska. Meni je bio izbor ili ssd ili Seidon 240M, i nisam se pokajao sto sam uzeo SSD :)

Pa coveku treba procesor za render, sta ce mu SSD disk kada mu je potrebno sto vise GB i cpu sa sto vise jezgara a razlika izmedju klokovanog 8350 i 4770k na defu mogu da potvrdim da je zanemarljiva u odnosu na broj evara koji treba da pljune

Uzeo Intel odavno, pere AMD u performansama u svakom pogledu. Hladjenje mi nije potrebno jer ide oc na 4.2 sa temp ne vecoj od 72c u Prime95 a ovako u normalnoj upotrebi pri renderovanju/igranju ne prelazi 50-55c max. U svakom slucaju bar neka Noctua ide do leta a SSD od 60gb uzimam za "DZ" tek toliko zbog sistema, za ostatak mi nije potreban trenutno.

Ne znam, po benchovima ispada da AMD radi brze render, ja u Premieru h264 radim sada za nekih 20-30% brze render u obe 720p i 1080p rezolucije.

meni je i 2500 dovoljan :D mada mi nije jasno što svi teraju toliko da se uzme mašina da bu se igrale igrice kad može i na običa q6600

E pa ne moze vise na obican q6600, mnoge igre ce da popiju dusu tom procesoru pre nego sto dodjes na medium i 1080p. Ako hoces ultr/high na 1080p i vecim rezolucijama i 60fps za maximalno uzivanje onda ti treba neki noviji i5 ili bar fx-6300 i besna grafika. To je uglavnom sto dobar deo igara i dalje koristi 2 jezgra, retke 4 i vise. Znam jer sam probao sa Phenom II 955 i ni oc na 4GHz me nije mogao izvuci sa 35-40fps u Borderlands 2. Kada sam nabavio i5-4670K ode igra na 150fps sa istom grafom.

Te igre rade i na P4.

Realno rade i na Celeronima iz tog perioda.

U prevodu - ne moze da istera moderne (high-end) graficke kartice.
Ovaj clanak ce te, sto se tice gejminga, iznenaditi: http://www.tomshardware.com/reviews/ivy-bridge-wolfdale-yorkfield-comparison,3487.html
za grafike da jer je usko grlo za ove nove aždaje ali msm iako je ''star'' (ovo star je zbog ovog članka sa linka pošto ovaj koristi još single core i koliko vidim nema nameru da ga menja :D ) da može još dugo dugo da obavlja svoju funkciju

ajde da pitam ovde.... uzeo sam Maximus Hero i "vreli" 4770K ,vecheras cu da montiram pa me zanima koja pasta (dobio sam preporuku za Liquid Pro) i na kom kloku ce mi raditi stabilno u igrama i adobe premieru.... imam Corsair H75 koji mi je i5 2500K lagano drzao na 4.8ghz i vishe je mogao.

Znaš i sam, zavisi do primerka...
Ne verujem da ćeš moći preko 4.5GHz

Pogledaj temu od 4770k i videćeš...

Ništa se ne zna dok ga ne isprobaš :d
A onda kad dobiješ stabilan klok okači rezultate tamo u njegovoj temi :)

Vrh Dno