Šta je novo?

Upgrade CPU-a [Asus N50V]

Aj da pitam i ja nesto kad se vec o tome diskutuje, nek OP ne zameri sto mu iskoriscavam temu...

Dobio sam laptop za cerkicu koji ima DuoCore T3500 Celerabu na 2,1GHz, a ja imam od pre neki dan pokojni laptop koji ima u sebi T7350 Core2Duo na 2GHz mislim...
Sad, oba su Penryn-i, Socket P (478), slicne gigahercaze sem sto eto ovaj drugi ima isto kao u tvom slucaju manju potrosnju, e sad posto je laptop za 5-o godisnju devojcicu nervira me sto joj se fino cuje ventilator (sveze ociscen, jednostavno tako reseno hladjenje i vruca Celeraba) non stop, racunam sa manjom potrosnjom mora doci i niza temperatura (mozda uradim i Undervolt) da joj se ovo ne cuje, ali zanima me i cisto onako kakve su razlike u performansama?

Zamjeni ventilator, razglodao se lezaj vjerovatno ako se bas takk cuje. Koliko sam vidio u onoj tabeli svi cpui iz T serije su uglavnom 35W, tako da je to sve ista potrosnja/grijanje. P serija je zakon znaci 35 stepeni i to je to.

Sitna, ali bitna razlika je da Cel nema EIST, tako da....
Lomnica, daj model laptopa i SS iz cpu-z

Lenovo G550, a ne znam cime da odradim SS, kazi sta te zanima? Nije prozvizdao lezaj, ne krci mi nego se fino jako vrti ventilator i nije nesto prijatan zvuk kad se radi u tisini...

OK kasnije ću da vidim BIOS, a SS otvori CPU-Z, pa na prvom i drugom tabu stisni print screen na tastaturi, ili CTRL-ALT-Print Screen pa iskopiraj u neki program za sličke, tipa Paint, Irfan, PAint.net...

PS

E, da

Onaj mrtvi, proveri još jednom, nema T7350, ima T7250, T7300, ili P7350. Ovaj poslednji je sa 25W

Poslednji BIOS, v44, podržava sve, i 25W i 35W. Šta ti padne pod ruku, T8, T9, P8, P9xxx

Lenovo.G550.webp

Poslednja izmena:
U pravu si, P7350 je! Nece da uradi printscreen ni sa jednom kombinacijom, jbm li ga sto...

Ma, hebeš i SS i basket i laptop!!!

Mislio sam da proveriš je li ti ovaj Cel baš Socket P, ili onaj drugi, BGA479. Ako si siguran, rasturaj odmaK i menjaj. Kad nađeš neki jeftin, juri kao i Nemanja, P8xxx ili P9xxx i na konju si. Samo, meni se čini ili taj laptop ima samo b/g WiFi?

Koju SATA reviziju podrzava Mobile Intel PM45 Express Chipset ICH9M ? Trebalo bi SATA II (3 Gbps), ali program HWInfo mi daje informaciju da su i SSD i HDD 1.5 Gbps (SATA I), a uredno su spojeni na SATA i eSATA respektivno. SSD je 6Gbps a HDD 3Gbps (stock). Mozda program grijesi, ima li neki mjerodavniji. Ovaj portable pa mi najlakse bilo provjeriti.

Da naravno intelovi drajveri su za AHCI Sata pise u device manageru, iz 2009. Da li ima novijih nemam pojma, nisam trazio, ti su bili na sajtu proizvodjaca laptopa. Nemam nesto obicaj da updateujem drajvere ako je sve ok.

Ništa mi ne pada na pamet. Možda noviji drajveri, daj one ID od kontrolera, možda da probaš da otkačiš eSATA, proveriš po BIOS-u ako ima nešto, i da li se sećaš šta je bilo ranije.
Jesi probao kopiranje, da vidimo otprilike brzine, možda samo identifikacija brlja, mada....
A, druga stvar, ti beše samo klonirao sistem, ne? Možda i to, veze neznam.

Duhovi?!?

Sad je u redu, klonirao sam OK. Dok je u ladici bio prikljucen na eSATA prikazivalo je 1.5 Gbps, iako ladica ima support do 3Gbps, tako pise u specifikaciji. Mozda eSata kabl ne valja, los je bas. Sada cu HDD prikljuciti na eSATA. Nesto je to brljalo, i eSATA bi trebalo da je 3 Gbps. A Slim SATA port za optiku mislim da je 1.5 Gbps 🙂

Untitled.webp

Poslednja izmena:
Zna li neko sta predstavlja vrijednost struje koja pise na naljepnici HDDa, SSDa. Konkretno na mom Seagate HDDu Momentus 250gb, 5400.5 pise 0.451A, a u specifikaciji na sajtu, pise da je maximalna potrosnja 1A pri spinupu diska. Cak i kad cita/pise potrosnja je od 2.6-2.8W. Mislim radi HDD OK na jednom USB napajanju, ali po ovome ne bi trebalo.

Na samsung 850 ssd 120gb, pise 1.4A, a u specifikaciji na sajtu da je max potrosnja 7.2w, sto znaci da je to maximalna struja gore. Prosjecna potrosnja 4.7W priblizno 1A. To bi se jedva i sa 2 USB porta napajalo. Kad sam radio kloniranje bio je spojen na mrezu preko adaptera, kad sam vidio ovo, radi sigurnosti u toku procesa i proslo je sve OK.

I kazu manja potrosnja SSDa u odnosu na HDD, a konkretno na ovom primjeru vidimo obrnuto.

Gdje je logika, kakva je praksa?!

Poslednja izmena:
Gledam malo po ebayu one caddye za drugi hdd, joj koja smeca majko mila. Vidim da je ovo stroga kineska roba bez i jednog standarda ISO, CE, RoHS i sl... U ovo da bih stavio SSD/HDD nema sanse. Mislim kupujem ja i nebrendiranu robu ali koja zadovoljava osnovne standarde. Narucio sam i nebrendiranu kinesku bateriju ali koja zadovoljava sve. Mogu misliti jos kako vibrira u ovome, a jos plastika okolo uglavnom. Hladjenje takodje slabije rijeseno[emoji30] [emoji1] Ali dobro i cijena opravdava kvalitet[emoji108] Cudi me da neki malo bolji proizvodjac ne napravi nesto slicno.

Nazad
Vrh Dno