Šta je novo?

Upgrade CPU-a [Asus N50V]

nemanja066

Cenjen
Učlanjen(a)
29.12.2014
Poena
100
Kontam malo 'pojacati' CPU. Koji je najbolji koji se moze ubaciti, a da se ne narusavaju temperature i da podrzava naravno. U pitanju je Asus N50Vn. Trenutno je Intel C2D T5800, a taj ne pise u specifikaciji na sajtu.

https://www.asus.com/Notebooks/N50Vn/specifications/

Ovi sto su naglaseni u specifikaciji bi trebalo da rade 100%, medjutim ima li nesto bolje sto ovaj Chipset [Mobile Intel® PM45 Express Chipset +ICH9M] podrzava. Da li mora i BIOS podrzavati ili...

Ima ih jeftinih vidim po ebayu, sigurno dosta boljih od trenutnog.

E hvala. Vidjecu nesto da nije mnogo skupo. A tu prvu sliku nista ne kontam , pa da mogu zakljuciti sta BIOS podrzava. IMam najnoviju vezriju naravno, sa sajta Asusa updateovana ima par godina.

To su CPUID oznake procesora koji su podržani u BIOS-u. Na onom mom linku, pored oznake procesora ima u zagradi neka skraćenica, tipa E0, M0, B2, ... To su oznake revizija, a gore kod opisa ima baš i Steppings koji vodi na sledeću stranicu

https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_(microarchitecture)#Steppings_using_45nm_process

E, tu su baš lepo objašnjene razne revizije, šta je dodato, kad je dodata, i jedna od kolona je i taj CPUID. Totalno nebitno, ta ploča podržava sve, i standard i medium voltage procesore.

Izbor je pao na intel c2d T9600 ili P9600. Izgleda da je bolja P serija manji je THD. Cijena je 20€.
Nadam se da podrzava.

U BIOS-u postoji podrška sigurno. Da li će rashladni sklop da uspe da ohladi ovaj T, stvarno nemam pojma. Ja bih zbog sigurnosti išao na P, čak i na slabije sa oznakama 8xxx. Na kraju, ako stvarno ne radi, pa stavi se opet na oglas i to je to. Za 20E vredi rizikovati malo, ne? A dobije se brat-bratu nova mašina.

Pa ovaj sad cpu sto je u njemu ima kao THD 35W, pa racunam da je rashladni sklop projektovan prema njemu. Ali eto ici cu na P seriju radi sigurnosti.

Tu stvarno ne mogu da pomognem, svaki laptop je priča za sebe. Jedini način je instalirati proc, pa pokrenuti prime95, furmark, linx i slične, pa videti šta se dešava.

Zar je moguce ?! T5800 mi je u ovom rezimu koji sada koristim isao oko 50 °C. Samim tim ce i temp GPUa biti manja jer su vezani na isti hladnjak. Izgleda da ono 25W nije samo na papiru, i te kako osjetno i u praksi. Ventilator najbolje zna i ne cuje se, niti ubrzava. Osjetno i rad brzi i ugodniji, i mnogo manje sve temp.

SS.webp

Kontam jos nabaciti neki SSD, pa gurati dok se boje ne rastope, jer je ovaj HDD spor bas. 🙂 Opet je mnogo jeftinije nego kupiti novi. Ja sam prezadovoljan ovim laptopom. Nikad bolji nisam imao, a imao sam ih dosta.

HDD u njemu i prikljucci (SATA)

IMG_20150915_191150.webpIMG_20150915_191316.webpIMG_20150915_191454.webp

Moze l' neka preporka da je kompatibilan, 250 (256) GB, nista vise ne treba i sad toliko imam i puna kapa, cirka 100-injak €. Ne znam je l' dovoljno samo da odgovara prikljucak SATA ili jos nesto. Mislim da ni ne uzimam nesto brze ako laptop ne podrzava. Isp'o sam iz toka u vezi racunara ima 10 godina, od kada nemam desktop. 🙂

Poslednja izmena:
^ To nisu baš moguće temperature za procesor, osim ukoliko ne živiš u vrlo hladnim krajevima. A ne živiš, pogotovu za ovo doba godine.

Možeš da staviš bilo koji SATA HDD ili 2.5" SSD.

Poslednja izmena:
Vjerovatno, ali su osjetno manje. GPU 4 °C manje. A i logicno je da sve bude manja. Dobru sam i pastu stavio MX 400 na GPU i CPU, a na Bridge Thermal Pad (Phobya mislim da je topl. vodlj. 5 W/mK). Sve kad se sabere znaci. Zivim u planinskim krajevima. 🙂

Znaci dobri stari Samsung Evo 580 ?

Verovatno jesu manje 4-5°C. Ali iz nekog razloga ne očitava dobro temperature.

Ja sam pre par meseci uradio upgrade sa T3200 na P8400. Ali nisam primetio neku razliku u performansama. A temperature su možda nešto niže (do 65°C u svakodnevnom radu, isti slučaj kao kod tebe, na istom heatpipe-u su CPU i GPU). Imam i SSD i HDD (Caddy). Cena upgrade-a je bila baš mala, ali je izgleda i poboljšanje bilo toliko. Očekivao sam više.

Da, možeš da uzmeš 850 EVO.

Meni se osjeti. Upgrade za 20€. Osjetim da je HDD bas spor, da bi se preporodio sa SSD. Konkretno VLC Player prvi put otvara 5 sekundi, a vidim lapica HDDa drlja za to vrijeme.

Najveci problem ce mi biti prebacivanje podataka, jer nemam podrsku za 2 HDD-a. Imam USB Flash od 8GB. i 2-3 DL DVD mogu zavrsiti stvar. Najgore mi je to instaliranje systema i jovo na novo. Nisam u zivotu to radio. Nije ovo Android, da dignes OS za 5 minuta i vratis aplikacije.

Ja imam SSD od ranije na njemu. Mislio sam na razliku u performansama između T3200 i P8400. Sa SSD je svakako primetno poboljšanje u odnosu na HDD, pa i na SATA2.

Za prebacivanje podataka uzmi 2.5" HDD fioku. Odradiš kloniranje sa HDD na SSD i nemaš nikakvih gubitaka.

Oj *** kako mi nije palo na pamet prikljuciti taj stari HDD sa tim fiokama i sl. Nego *** dodatni troskovi. Na koji fazon se radi to kloniranje sa HDD na SSD. Najbolje bi bilo kad bih nekako prekopirao sve sa starog HDD-a na novi SSD da ne mrdnem prstom vise 😀

EDIT:

Mada citam malo, vidim preporucuju Clean Install, nikakvo zezanje sa kloniranjem i sl.

Nema veze dobro si me podjsetio sa ladicom da ga prikopcam na USB. To je dovoljno, hvala. 🙂

Poslednja izmena:
Jesi probao sve to. Koliko obicno treba vremena da zavrsi eto npr za 250GB? Znaci odradim sa programom, ubacim SSD u laptop i nastavljam gdje sam stao na prethodnom HDDu. To pise i na Samsungovom sajtu ali praksa je uvijek drugacija. AKo je tako onda je to super stvar. Malo sam procitao ovo, treba samo SATA to USB kabl, jeftinija je varijanta dosta do ladice.

Poslednja izmena:
Naravno, samo sam koristio Easeus. Ne znam koliko vremena je potrebno. Ja sam ostavio i radio druge stvari. Klonirao sam samo C particiju na SSD od 64GB. Ostatak sam ostavio na HDD, jer koristim oba istovremeno na laptopu.

Aha. pretpostavljam da nemas mjesta u laptopu za dva diska. Onda si ubacio SSD a HDD povezao eksterno. DObra varijanta, ali meni to nije potrebno, a imam i eSATA prikljucak, ne znam koliki je transfer preko toga, ali sigurno brze nego USB i sl. ALi eto nek se nadje, SSD od 250GB bi zavrsio posao bez dodatnih HDD. Mislim ne treba mi toliko prostora i sumnjam da ce ikad trebati.

@ nemanja066

Zatvori HWMonitor, pa idi u "Program Files/CPUID/HWMonitor" pa otvori u nekom editoru (kao administrator, naravno) fajl hwmonitorw.ini.
Ako nije, a sigurno nije, promeni vrednost CPU_0_TJMAX na 105

CPU_0_TJMAX=105.0

http://ark.intel.com/products/37266

Kao što već rekoh u nekom postu, oba drajva su mi u laptopu. HDD je u Caddy-ju, umesto DVD-RW.

Za transfer podataka sa SSD na HDD koristio sam USB 2.5" HDD fioku (SSD je bio u fioci tokom transfera). Odradio sam to dok sam čekao da mi stigne Caddy.

@ nemanja066

Zatvori HWMonitor, pa idi u "Program Files/CPUID/HWMonitor" pa otvori u nekom editoru (kao administrator, naravno) fajl hwmonitorw.ini.
Ako nije, a sigurno nije, promeni vrednost CPU_0_TJMAX na 105

CPU_0_TJMAX=105.0

http://ark.intel.com/products/37266

Zaboravio na to, ostala podesavanja INI od starog CPU-a. Izbrisao sam, pokrenuo HWM napravio novi. Portable je verzija.😉 Ali opet ne prelazi u idle 32-3 stepena. znaci 10-15 °C manje.

Kao što već rekoh u nekom postu, oba drajva su mi u laptopu. HDD je u Caddy-ju, umesto DVD-RW.

Za transfer podataka sa SSD na HDD koristio sam USB 2.5" HDD fioku (SSD je bio u fioci tokom transfera). Odradio sam to dok sam čekao da mi stigne Caddy.

A ***, jesam zaostao, ko kad ne pratim. Nisam ni znao da ima ovo. Pa jos bolja varijanta, optiku nikad i ne koristim. Ako mozes ostavi link odakle si narucio. E hvala, otvorio si mi oci. :d 😀

Ajde sad daj jedan SS, da vidimo kako stoje stvari. Pa, ako te ne mrzi ovih dana, pusti prime95 i Furmark istovremeno, da vidimo koliko se greje ta nVidia, za proc sam siguran da će biti ok. Sad možeš i da probaš neki video x265, kod mene na T8400 radi sa 40% zauzeća.

PS
Ovaj caddy je super stvarčica.

Ovaj Caddy odlicna stvar, sad necu kupovati SSD od 250 GB, vec od 120 GB, jer je dovoljno za system i programe a za skladiste HDD. Ustedio i 50€. Nisam ni znao da ima, Jedino sto sam znao za kombi Caddy. 😀

Evo SS, iskreno mrze me testiranja. Radi bolje nego ranije, manje se grije osjetno, i to je bitno.

Untitled.webp

^ To nisu baš moguće temperature za procesor, osim ukoliko ne živiš u vrlo hladnim krajevima. A ne živiš, pogotovu za ovo doba godine.

Možeš da staviš bilo koji SATA HDD ili 2.5" SSD.
Nisu moguce temperature za procesor?! Pa nisu za nekoga ko je gamer pa nije do sada video hladniji procesor od 70 stepeni.

Nisu moguce temperature za procesor?! Pa nisu za nekoga ko je gamer pa nije do sada video hladniji procesor od 70 stepeni.
Ne razumem na šta ciljaš, ali prošli screenshot je pokazivao 15°C za procesor, što nije baš moguće za ovo doba godine i laptop.

A ***, jesam zaostao, ko kad ne pratim. Nisam ni znao da ima ovo. Pa jos bolja varijanta, optiku nikad i ne koristim. Ako mozes ostavi link odakle si narucio. E hvala, otvorio si mi oci. :d 😀

Odavno sam to poručivao, ima koja godina, sigurno nije više ni aktivan artikal. Pretraži na eBay, naći ćeš sigurno.

Poslednja izmena:
Normalno da nije mpguce 15, pa toliko ni vani nije bilo, a ne u tako malom zatvorenom prostoru.

Nego htjeo sam jos ovo pitati. Da li ce raditi kloniranje SSDa preko Samsungovog alata ako se ubaci umjesto dvd drajva sa kedijem, a ne preko USBa. Mislim da ne kupujem Sata USb kabl bezveze, a koristicu ga jednom.

Moze ScreenShot My Computera, bas da vidim kako ga nadje i prikaze. Da li podrzava particionisanje i tako to preko tog Caddya i Slim Satae i da li uredno vidi sve particije.

Poslednja izmena:
Nego htjeo sam jos ovo pitati. Da li ce raditi kloniranje SSDa preko Samsungovog alata ako se ubaci umjesto dvd drajva sa kedijem, a ne preko USBa. Mislim da ne kupujem Sata USb kabl bezveze, a koristicu ga jednom.

Moze ScreenShot My Computera, bas da vidim kako ga nadje i prikaze. Da li podrzava particionisanje i tako to preko tog Caddya i Slim Satae i da li uredno vidi sve particije.

Naravno. Disk u Caddy-ju se vidi kao i bilo koji drugi hard disk.

Malopre baš ugasih laptop, ali računar ga ne prepoznaje drugačije. Vidljiv je kao i bilo koji drugi hard disk na računaru. Možeš da praviš i upravljaš particijama.

Evo screenshota:
nno5xz.jpg

Poslednja izmena:
Malo sam promjenio kombinaciju. Mislim da je ovako najbolje a samim tim i najskuplje 😀

Kupiti ipak SSD 250 GB, ostaviti optiku, staviti HDD u kutiju sa podrskom za USB 3.0 (brzina tu negdje priblizno SATAi) i kupiti preko eBaya ovo:

http://www.ebay.com/itm/3-Ports-USB...op-Notebook-/161515761051?hash=item259b16ed9b

I miran! Svi uredjaji operativni i aktivni (mada ovaj HDD bi pomalo bio suvisan ali eto nek se nadje, kako god okrenes nesto bi suvisno bilo) *** moram imati optiku da se nadje, ovo mi je i desktop i laptop 😀

Poslednja izmena:
Bolje onda da si uzeo eksterni DVD da ima da se nađe.

Nazad
Vrh Dno