Šta je novo?

Upgrade: Barton -> AM2 X2

freeman

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2002
Poena
620
Doslo vreme da stari Barton ide na oglase, a na njegovo mesto, logicno, trebalo bi da dodje neki od AM2 X2 modela. Komponente koje bih zadrzao su:

- Kuciste BX-03B-B-B i napajanje Chieftec 360W
- DVDRW Pioneer 110
- HDD PATA Seagate 120Gb (u planu je da se kasnije zameni za Seagate 320Gb SATA2)
- Creative SB Live! 5.1
- D-Link mrezna kartica 10/100Mbit PCI (koristice se kao sekundarni mrezni adapter)
- Tastatura i mis (Chicony + Logitech 🙂 )
- Monitor Samsung Syncmaster 225BW

Ono sto bi trebalo da se kupi je:

procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+ Dual-Core BOX AM2 6562 din
ploca: Jetway M25GT4-SOG 6000 din
memorija: 1GB DDR2/667MHz Kingston ValueRAM 4400 din (u planu je dodavanje jos jednog modula od 1GB, kasnije)
graficka: GAINWARD 7600GS TD256MB DDR3 1.4nS 128bit PCI-E Golden Sample GLH 8619 din

ukupno: 25581 din (~310e)

Plocu nisam uspeo da pronadjem u cenovnicima domacih firmi, ali je ovo, sudeci prema onome sto sam procitao na forumu i Digital-u, "best buy" u svojoj klasi i jos moze da se pristojno OC 🙂 . Valja li Kingston 667MHz CL5 i moze li malo da se klokne? Kako se slaze sa ovom plocom? Da li je bolje uzeti PQI 800MHz jer im je cena slicna? Nisam siguran ni u izbor graficke. Igrice nece biti prioritet, mada, ne bi mi skodilo da po nekad izvozam par krugova na NFS, mozda po koju strategiju i sl. 🙂 Bitno je da konfiguracija moze da potera Vistu (u planu je jos 1Gb rama na jesen) sa 3-4 otvorene aplikacije, bez gusenja (Browser, tekst procesor, Eclipse, mail klijent i sl.) Takodje, procesor i graficka moraju da prikazuju video materijale u HDTV rezolucijama, bez ikakvog stucanja ili seckanja u full screen-u (podsecam da je native rezolucija 225BW 1680x1050).

Nadam se da ce Chieftec 360w uspeti da izgura ovu konfu, bar za prvih mesec-dva dok se ne skupe parice za neki Cooler Master ili eventualno LC Power 6550GP.

Koliko bi realno moglo da se izvuce za:

- Abit NF7-S 2.0
- Spire Whisper Rock IV
- Barton 2500+
- Gainward GeForce 4 MX400 ViVo
- 2x256Mb Kingston DDR400

Taj podatak mi je neophodan, da bih znao da li se uklapam u budzet od 310e.

Poslednja izmena:
Mozda bi umesto te Jetway ploce trebao da baci oko na Asus M2N-E (neces imati problema sa zvukom jer koristis SB live), ili neku Biostarovu!

Abit: 25~30e
Spire: nem' pojma. Mozda 10~15e
Barton: realna vrednost 20e, ali sigurno mozes naci budalu koja ce da kupi za 40!
GeForce: 15~20e
2x256 - 20 po modulu!

Mozda nije lose da razmislis o 8600GT zbog novog "Pure Video HD engine" ako ti je taj deo bitan. Fino rasterecuje CPU 😉

Takodje smatram da napajanje nema potrebe da menjas...

Dakle, da preskocim Jetaway i pazarim Asus M2N-E.

Sto se tice 8600GT, zna li neko gde je ima trenutno i kakve su cene? Procitao sam nekoliko testova, ukljucujuci i Max-ov test MSI nvidia kartica 8xxx generacije i izgleda da autori nisu preterano odusevljeni pomakom u odnosu na 7600gt/7900gs. Jedino je izgleda Pure Video HD izgleda predonst. Posto mi je ovo jedna od bitnijih karakteristika grafickog adaptera, verovatno cu sacekati oko mesec i po, do dva, da se kartice omasove na trzistu da bih bio siguran u ono sto kupujem (koji model, kog proizvodjaca), kao i stabilizaciju cena.

Srecom , dual core Athloni nikad jeftiniji, a to je ono sto upravo meni treba 😉

Sto se tice 8600GT, zna li neko gde je ima trenutno i kakve su cene? Procitao sam nekoliko testova, ukljucujuci i Max-ov test MSI nvidia kartica 8xxx generacije i izgleda da autori nisu preterano odusevljeni pomakom u odnosu na 7600gt/7900gs. Jedino je izgleda Pure Video HD izgleda predonst. Posto mi je ovo jedna od bitnijih karakteristika grafickog adaptera, verovatno cu sacekati oko mesec i po, do dva, da se kartice omasove na trzistu da bih bio siguran u ono sto kupujem (koji model, kog proizvodjaca), kao i stabilizaciju cena.

Srecom , dual core Athloni nikad jeftiniji, a to je ono sto upravo meni treba 😉

Kreću se ceno oko 150-170e. Tačno je da ne prave veliki pomak u odnosu na 7600gt, ali pošto ti prelaziš sa znatno slabije kartice, ova kupovina bi ti došla super. I ja bih takodje sačekao malo sa kupovinom grafičke kartice.

M2N-E je izuzetna ploca i koristim je vec nekoliko meseci sa procesorom prethodno 3800+X2 a sada 4200+X2 i svakako je preporucujem:
POZITIVNO:
1) kompatibilna je sa svim mogucim komponentama i uvek stabilna, radi sa VISTOM bez problema u RAID 0 modu (sve isto i sa XP naravno)
2) Izuzetan propratni ASUSov paket koji ti omogucava cak da vrsis UPDATE biosa iz WINDOWSA (licno probao), vrsis OC iz WINDOWSA (opet licno probao) i svasta jos
3) High Definition audio - izuzetan
4) Za OC raspolozena po svim elementima osim po memoriji (kod mene provereno KINGSTON ,PQI 667MHz @ 800 MHz i to bez podizanja napona ako nisi neki ekstremni OC jer nudi napon memorije do 1,95V) kako kod mene i radi
5) Odlican raspored PCI slotova
NEGATIVNO ako se to moze tako zvati
1) Za neke starije komponente tipa losiji TV TUNER i Vistu moraces da skines poslednje drajvere i novi bios sa zvanicnog ASUSovog sajta koji je inace odlicno podrzava i sve ces na njemu uvek naci sto ti treba (i to treba ceniti za buducnost)
ZAKLJUCAK
Ploca je izuzetna po svim elementima osim za preveliki OC memorije. Mnoge prednosti nisam naveo jer ne znam sta ti je teziste interesovanja ali retko ces naci ovako sveobuhvatno resenje kao sto je ova ploca.

Posto nameravam da ostavim SB Live! 5.1, moze li neko da napravi paralelu izmedju ove kartice i one integrisane na Asus M2N-E? Za emitovanje zvuka je zaduzen Creative Inspire 5300 5.1 sistem.

Nazad
Vrh Dno