Šta je novo?

Hardver upgrade 5800x

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

k o j o t

Poštovan
Učlanjen(a)
11.07.2018
Poena
54
caos drugari, elem pre par meseci sam kupio 5800x i cinilo mi se da je to odlican izbor - pre toga takodje ryzen 7 samo starije generacija pa rekoh ajde upgrade. Medjutim sve vise i vise osecam da posao kojim se bavim (Video editing u after effectsu) mi ne ide zadovoljavajucom brzinom, iskreno ocekivao sam vise, poceo sam da uporedjujem neke benchmarke i koliko vidim intel i5 13600 i i7 13700 su bas dobar upgrade za ovaj moj trenutni procesor, koliko mi preporucujete intel za ovakvu vrstu posla ? Inace nisam imao nikada intel, vucem se sa amdom jos od davnih phantom dana pa kroz buldozera i evo sad ryzen. Logicno da sam gledao i ryzen 9 5950x ali uporedjujuci ga i7 13700k nekako za after effects favorizuje intel 13tu generaciju ili gresim..?
Ako neko ima iskustva nek pomogne :).

Poslednja izmena:
caos drugari, elem pre par meseci sam kupio 5800x i cinilo mi se da je to odlican izbor - pre toga takodje ryzen 7 samo starije generacija pa rekoh ajde upgrade. Medjutim sve vise i vise osecam da posao kojim se bavim (Video editing u after effectsu) mi ne ide zadovoljavajucom brzinom, iskreno ocekivao sam vise, poceo sam da uporedjujem neke benchmarke i koliko vidim intel i5 13600 i i7 13700 su bas dobar upgrade za ovaj moj trenutni procesor, koliko mi preporucujete intel za ovakvu vrstu posla ? Inace nisam imao nikada intel, vucem se sa amdom jos od davnih phantom dana pa kroz buldozera i evo sad ryzen. Logicno da sam gledao i ryzen 9 5950x ali uporedjujuci ga i7 13700k nekako za after effects favorizuje intel 13tu generaciju ili gresim..?
Ako neko ima iskustva nek pomogne :).
5800X je starija generacija od 13ica, koje su sa novom arhitekturom dobile znacajan boost u single threadu. E sad vidi da i ti treba vise jezgara za tvoj posao,
ili su bitnije single thread performanse? Ili ti treba samo vise rama? Citam affter effect trazi 4GB po jezgru...

Za AE optimalna konfiguracija je: 128gb rama, 13900k (mada moze i 13700k), 3 m2 pci4 ssd-a (jedan za cache od 1tb optimalno, moze i veci, jedan za sistem i ae, i jedan za projekte), nvidia graficka sa sto vise rama (rtx3090 i rtx4090 trenutno su slicne po testovima u adobe). Naravno, bitno je i sta tacno radis u AE-u, ali generalno u novijim AE-ovima su poceli da prebacuju sve na multithreading i gpu sta god moze. U screenshotu je jedna ne toliko zahtevna comp od pre par dana i ae je povukao skoro sav ram.

Prilozi

• screenshot__6_.png
    screenshot__6_.png
    401.8 KB · Pregleda: 44
pre svega hvala na odgovoru, sto se tice rama imam 64gb i znam da u ae koliko god stavis on toliko proguta :) Nego me zanima iskreno da li je trenutna situacija takva da AE favorizuje vise intel recimo i7 13700k u odnosu na ryzen 7 7700x .. Trenutno imam am4 tako da svakako moram da menjam skoro pa celu konfiguraciju i onda je prava prilika mozda da uzmem intel ako je situacija takva u realnosti da je dosta bolji od ryzena za after effects, cena mi svakako odgovara.

da li si razmatrao Ryzen 9 5950X?

Da u prvom post-u…

pa pazi, 13700 je ok varijanta zbog tog boost clocka na single core-u koji ce primarno da ti radi posao u dogledno vreme.
Sto se tice AMD ili Intel, moj savet je uvek intel za posao iz prostog razloga sto Adobe, Autodesk i ostali su se lepo integrisali sa njima. Sistem ce biti stabilniji kad radis projekte.
Iako sam zadnjih godina preporucivao amd svima i nisam fan intela, ali video sam previse bugova i cudnog ponasanja u specijalizovanim aplikacijama. Jedno su sinteticki testovi, jedno je deadline kad ti klijent dise za vratom. Isto tako je i za graficke, samo nvidia. Svi su integrisali cuda pa rtx i ni ne nazire se proboj amd u profesionalnu upotrebu koliko god jeftinija bila (a ok po poslednjim testovima). Dzaba kad nema podrsku od industrije.

Kakve su cene, teško da ćeš naći pristojnu ploču za manje, 13700K u loadu ume da povuče dosta struje ako mu ne ograničiš power limit...
Mada, može da se nađe, pristojna B660 ploča će poslužiti. Nešto poput B660 TUF ili Mortar, ne bih išao ispod toga. Imaš i jeftinije Z690 ploče poput Gigabyte Z690 UD, razlika u ceni nije velika. Kod Mađara je verovatno jeftinije, neko je pomenuo da je našao B660M TUF za 150e na KP...
Verovatno bi morao da apdejtuješ BIOS ako ne uzimaš Z790, vidi prvo da li ploča podržava BIOS Flashback, update bez starije verzije procesora...

Nazad
Vrh Dno