Šta je novo?

Update na Core 2 Duo, dileme?

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,185
Rešio sam da upgrade-ujem svoju mašinu, ali pred sobom imam jednu dilemu:

1. Update samo CPU jedinice na Opteron 165
2. Kompletan update na Core 2 Duo (promena ploče, procesora i memorije)

E, sad, sa aspekta odnosa dobitka na performansama i cene upgrade-a (Opteron ću naći za cirka 160 evra manje Venice, dok bi me upgrade na C2D minimalno stajao 550 evra manje prethodna konfiguracija) koja je kombinacija rentabilnija?
Comp koristim za renedering i komprimovanje i rekomprimovanje, tako da sirove CPU snage nikad dosta, ali da li će mi i Opteron u suštini završiti posao, tj. da li će upgrade na dvoglavog AMD poboljšati značajno performanse, a ne okrnjiti budžet?

Inače, moja računica za upgrade izgleda ovako: Opteron 160 eura - Venice 45 eura = 125 eura
C2D kombinacija (Asus P5B De luxe 180 eura, E6300 180 eura, 2x1024 240 eura = 600 eura - Asus A8N-E 60 eura, Venice 45 eura, OCZ 2x1024 PC3200 Platinum Dual Channel Kit 240 = 255 eura, sve zajedno za upgrade još oko 350 eura)

Toliko od mene, hvala unapred.

Poslednja izmena:
Mozda da sacekas Core 2 Duo E4300... Procesor ima mnozilac 9, radi bez problema na 3 GHz (FSB podignes na 1333 MHz) i bez dizanja napona. Kostace manje od E6300. Na 3 ghz, pri FSB-u od 1333 MHz, je uzasno brz :) Jeidni je problem sto postojeci cipsetovi iz Intel-a (probao na P965 i i975X) nemaju adekvatne memorijske deslioce, pa ti pri FSB 1333 memorija ne moze raditi na 800 MHz, ili sinhrono tj. 667 MHz ili 840 MHz, ako moduli mogu da izdrze. Ipak, to i nije toliko bitno - performanse su ionako vrh u svojoj klasi...

U poredjenju sa X2 3800+, brzi je i to osetno (oko 10%), a kada ga overklokujes - besmisleno je porediti. Znaci, bez dizanja napona ide na 3 giga, a kada mu dignes napon (sa box kulerom...) ide do 3.4 GHz. Butuje i ulazi u Windows i na FSB-u od 400 MHz (100% O/C-a).

Takodje, veoma je hladan. Po meni, idealan CPU za neki mid-range segment.

Od te dve kombinacije sada: svakako Core 2 Duo E6300, ali i cena koju ces morati da platis za to je mnogo veca nego prelazak na, i dalje, ne tako losh Opteron 165. Ne znam da li ti se isplati da dodajes toliko kesha - u svakom slucaju dobitak nece biti proporcionalan ulozenom, ako se odlucis za C2D, ali ces imati bolji CPU :)

Poslednja izmena:
Thanks, delimire, tako sam nešto i računao.
Anyway, izgleda da ću ipak na Opterona, upgrade mi ne nosi neku kintu, a računam da će comp raditi primetno brže, s obzirom da radim sa softverom koji zna da iskoristi prednosti dva jezgra (urađena je optimizacija za 2 jezgra; npr. DivX Codec, Premiere,...).

Može li neko da me pokoleba?

Ako radis ozbiljno u tom softveru - idi obavezno na Dual Core (koji god...). Rendering, VE, konverzija multimedije - mnogo bolje radi na multi-core procesorima. Uostalom, dolazi i ta nesretna Vista, naredne godine, a pod njom bi trebalo da i multi-core procesori dodju vise do izrazaja zahvaljujuci novom kernelu na kome je bazirana Hasta La Vista.

Enivej, mislim da si odabrao racionalniju kombinaciju :)

Pa zar nije i Opteron 165 Dual Core?
Mislim da će i pod njim dotične aplikacije moći da dođu do izražaja.

p.s. inače, ako si mislio pod "ozbiljno" da zarađujem za život, odgovor je NE.

Vrh Dno