Šta je novo?

Update BIOS iz Widowsa-Da li je sigurno?

papabear

Slavan
Učlanjen(a)
23.11.2005
Poena
319
Maticna ploca je K7VTA3 ver. 5.0C Skinuo sam najnoviji BIOS sa verzijom 5.0g Sa njim sam dobio pored AWD860I za DOS i WinFlash - aplikaciju za Windows. U upustvu pise da samo treba pogasiti aktivne programe i moze se raditi sa programom. Da li je ova operacija sigurna jer znam da prilikom ranijih update-ova sam to radio iz DOS-a bez ucitavanja ikakvih programa u memoriju? Da li je neko ovo vec radio?

U pitanju je WinXP+SP2. Ovo pitam jer mi se floppy pokvario. Hvala

I ja sam to radio mnogo puta, prošlo je uvek savršeno. E sad, ne možeš nikad biti siguran da nešto neće poći po zlu (nestane struje npr.).

A da podignem sistem u safemod-u i tako odradim operaciju?

Drug je cackao nesto sa live updateom iz Wina na A7V8X ploci i crkla mu je, tj sjebo je BIOS :trust: Ako mene pitate, ja bih ipak koristio "normalnu" varijantu - tako sam flashovao moju plocu i odlicno fercera ;)

U servisu sam vise puta flesovao iz samog Windowsa. 2 ili 3 puta je krenulo naopako, i taj je problem uvek bio sa Asus Pundit racunarima. Iz nekog razloga nije htelo iz Wina, kasnije su izbacili noviju verziju Asus Update-a kao i samog BIOS-a tako da je na kraju i taj proces bio uspesan.

Moj savet, go for it ;)

iiih ja sam moju fleshovao iz wina ko zna koliko puta (treba zabosti pravi bios :D) i do sad (da kucnem u drvo) nije bilo problema. prethodnu a7v8x-x uvek sa diskete.

Ja sam iz DOS-a flashovao, i nije bilo nikakvog problema, a radio sam takvu jednu stvar prvi put, tako da što to ne bi lepo odradio iz DOS-a?

Ja recimo na mom hard disku imam jednu malu FAT32 particiju i sa nje uvek flesujem bios, a takodje imam UPS tako da mi uglavnom ta operacija iz DOS-a prodje uvek bez problema (Da ne cuje zlo!) ne brinem ni da mi disketa zataji a i da mi ne nestane struja. :smoke:

Nije bas bezbedno. Ja sam iz wina pokusao preko live-udate-a da odradim stvar medjutim prokletinja je izbacila plavi ekran i restartovala se sto je dovelo do brisanja biosa i morao sam da nosim u servis da mi nabudze novi bios i da me posteno oderu...

bokiar je napisao(la):
Ja recimo na mom hard disku imam jednu malu FAT32 particiju i sa nje uvek flesujem bios...
Upravo isti slucaj i kod mene.Nazvao sam je je boot-flash i sluzii za takve stvarcice.Zadnjih 5x sam fleshovao iz Win-a bez ikakvih problema.Cak i Graficku kada flesujem to radim iz windowsa.Mislim da je isto da li ovako ili onako rizik da nesto krene naopako je uvek prisutan radili to na bilo kakav nacin.

DOS je sigurno 100% (ako to moze biti) siguran, ali meni je iz Windowsa proteklo glatko, cak mislim da mi je i Norton bio ukljucen ...

uglavnom iz windowsa sa asus i gigabyte utilityima i nikad nikakvh problema nisam imao

Koji program koristitite za flash iz Windowsa ? Hteo sam da flash-ujem moj 9550GE, ali ne mogu da koristim MSI Live Update jer podrzava samo MSI karte. Skinuo sam gore pomenuti Asus utility, ali ocigledno radi samo na Asus plocama ( moja je MSI ). Probao sam i WinFlash ali mi je nekako cudan i ne mogu da se snadjem. Nesto drugo ?

Iz Win-a sam flesovao bios jedno 3-4 puta na staroj Gigabyte ploci (znaci svaki update koji je bio dostupan) i nikad nikakvih problema nije bilo.

Ja sam ranije imao istu ECS K7VTA3 i flasovao sam bios sa WinFlashom bez problema. Moja preporuka za WinFlash.

Asus p4c800 flashovao do sada 2-3 puta iz windowsa i sve bez ikakvih problema....
Davnije sam uvek radio sa DOS varijantama ali sad se dos zaboravlja tako da je win ono sto je ostalo.....
Takodje,flashovao sam i laptop (hp nc8000) vec 3-4 puta iz win-a,i sve ok (da ne cuje zlo :))....

Ja sam takodje vrsio flash-ovanje BIOS-a iz Win-a, i putem Live update-a i to 6-7 puta. Samo jednom je puklo, ali ni tada nisam imao velike probleme, jer sam samo "vratio" default iz "dual-Bios"-a, na default vrednosti, pa sam samo ponovo pokrenuao update/flash BIOS-a, pa je i taj slucaj iz drugog pokusaja zavrsen uspesno i (skoro) u potpunosti bezbolno.....
U principu, preporuka za WinFlash, definitivno! :type:

narezi bios na cd pa flesuj sa cd, ja tako radim, boot takodje sa cd-a (win98).

lepo ti boot s CD-a, pa sve rucno... sta je sigurno, sigurno je...

Ja sam upravo danas sjebao bios na MSI K8N Neo-FSR V2.0. Krenulo sve lepo, MSI update utility, ja reko, ajd da pojedem nesto, vratim se posle 15 minuta i saceka me Award Bootblock nesto nesto. Ne znam sta je dovelo do pucanja, nisam bio tu, ali ipak se dogodilo. Uspeo sam da vratim bios, ali me je kostalo 4 sata zivaca. Posledice ce se videti za koju godinu verovatno.

Moj glas protiv, o'l skul je o'l skul.

Sigurnije jeste sa flopy-a... ja u moj nov komp nisam stavio flopy... tako da sam uvek radio iz win-a sa asus update-om... ali tu mi je cd za vracanje ako krene naopako... tako barem pise na ASUS propratnom cd-u... flashovanje sam radio vec 3-4 puta bez problema... a pre sam radio preko flopy-a dosta puta... tako da bolje iz dos-a ali ko ima asus bez frke i iz win-a, jeste da stane kost u grlu dok flashujem ali svaki put pregura ahaaahahah... UPOZORENJE ZA POCETNIKE NE FLASHUJTE SAMI BIOS... AKO NEMATE NEKOG ISKUSNOG PORED SEBE

Izbegavajte Live Update! Lepo skinete verziju biosa koju hocete, raspakujete, pokrenete flash utility i ucitate file. Live update svasta ume da zabrlja. Ko sto vec rekoh, vratite masinu na setovanja na kojima je 100% stabilna (sto ce reci ne jedan restart na nedelju dana, vec apsolutnih 100%)

Ma nista kod flesovanja nije 100% sigurno
Ja se prvo pomolim Bogu da ne nestane struje ili da ne bude varijacije u naponu ..
Slabo i to pomaze!!
A sad malo ozbiljno: mislim da je bolja varijanta to uraditi iz windowsa (disketa mi je tu jako slaba karika)
Takodje mislim da te "igrice" sa flesovanjem i nisu bas neophodne u 90% slucajeva
Nego "ja cuo od nekog pa ajd' da probam" (kao u narodnoj poslovici ("vidla zaba da se ....- ajd da budemo hakeri))
Sva ta "poboljsanja" su vise kozmeticke (akademska) nego stvarna
I na kraju: sta meni znaci ubrazenje racunara od par mili sekundi - Pa to je kao da gluv covek uziva u muzici i jos nadje gresku u komponovanju

Ako dobro razumem tvoj post, po tebi je flesovanje bios-a nepotrebno, i mi koji to radimo smo zabe koje su videle konja da se potkiva i dizemo noge da bi bili hakeri? Mislim, da ne upotrebim teze reci, to moze reci samo onaj ko je u kategoriji amatera. Svaki iole napredniji korisnik je upoznat sa cinjenicom da vecina proizvodjaca izbacuju na trziste ploce sa neispeglanim bios-om, i da kao takav moze sluziti kao prelazno resenje dok ne izadju poboljsanja. Prvobitna verzija je dobra jedino onom ko nikad nije usao u njega, a kamoli da nesto podesi sam. Tu nema nikakvih kozmetickih unapredjenja, sistem ti sa novim biosom nije brzi, jednostavno dobijas neke nove opcije koje sa starim bios-om nisu bile obuhvacene. Da ne pricam o tome da je moguce visestruko poboljsati stabilnost........

Svaki proizvodjac ploca lepo naglasi : Ako vam je sve u redu i sve lepo radi onda nema potrebe da bilo sta dirate.

A kako ti uopste da znas da nesto lepo radi? Sta, ne rusi se masina na svakih 15min i onda je ok :D . Svasta oni pisu zato sto moraju, a ne zato sto oni tako misle....

Nazad
Vrh Dno