Šta je novo?

Unix i defragment

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Primetio sam da mi scsi diskovi u raid5 dosta drndaju. Od instalacije Uixa pre 8 god , ništa na njima nije rađeno, pa me interesuje da li postoji utilitz kojim bi mogla da se izvrši defragmentizacija hard diskova koji su pod unixom.

Sigurno da postoji ali zavisi koji je Unix i koji fajl sistem (ufs, veritas ,AdvFS,...)

Jedan nacin koji sigurno radi na svim Unix-ima i fajl sistemima je full backup na traku/drugi disk, zatim rekreiranje fajl sistema pa restore.

BTW, to je bio jedini nacin defragmentacije diskova na starijim verzijama DEC VAX/VMS-a.

Sco Unix. Ufs.

Uf, plasim se da ti ne mogu pomoci. Vec dugo vremena nisam radio sa SCO Unix-om.

Kazes da je instaliran pre 8 godina, znaci negde '97-me? Onda je verovatno SCO Unix v5 (Open Server v5 ili kako vec bese)?

Ono sto sam ti rekao za backup/restore ce raditi ali ako nemas traku ili dovoljno prostora na nekom disku, nista od toga.

Pozdrav

P.S. Nasao sam nesto zanimljivo na internet-u o defragmentiranju ufs fajl sistema. Evo linka:

http://www.unix.com/archive/index.php/t-228.html

Opet pozdrav

Poslednja izmena:
Rešeno. Jedan od diskova u disc array-u ( 20kom) je bacio kašiku. Posle vađenja istog, sve je proradilo.

Nazad
Vrh Dno