Šta je novo?

Unistiti nepovratno podatke sa hard diska?

maxa007

Cenjen
Učlanjen(a)
29.08.2012
Poena
180
Pozdrav narode,
Interesuje me kako najefikasnije unistiti podatke sa hard diska bez mogucnosti njihovog povratka? Na netu sam nasao gomilu programa koji to rade, i pokusavacu redom sa njih nekoliko da to izvedem ( Win XP je u pitanju ). Uglavnom su to programi koji upisuju podatke na slobodno mesto na hard disku. Da li postoji mogucnost ostecenja hard diska i da li neko zna za neku drugu raspolozivu opciju?

Није баш толико критично, некада давно сам као користио програме који су у опису имали наведене неке FBI прописе по коме је сигурно уништавање када се 2-3 пута сваки сектор попуни одређеним симболима. Вероватно је довољно да се хард напуни неким небитним садржајем па после обрише партиција. Онај ко буде враћао садржај, тешко да може да оде даље од тих небитних података. Скоро сам враћао диск у радњу јер је био сумњив а под гаранцијом, направио сам неколико ext4 партиција, напунио их небитним (типа линух iso фајлови, филмови и нешто слично) па обрисао. Вероватно већина користи програме који враћају fat/ntfs док су програми који враћају садржај ext4 партиција ретки.

Тип кога знам се тиме бави, иначе је професор негде у Аризони, па каже да постоји неки одраз, нешто тог типа и могу да се извуку подаци од пре пар брисања али је то у домену теорије а једини који би то решили за секунд су они из CSI серија, код њих нема немогућег. ;)

Skinu neki Ubuntu, narezi, podigni sa tog CD i odradi
You need to create a loopback device which runs /dev/random over the entire contents of the drive.

That'll fill the entire drive with almost completely random data.Then you can set all bits back to 0 with dd.

Actually, dd should be able to randomize all of the information.

You said that you have stored banking information on your harddisk.So i would suggest you to run any one of the following command from a live cd (where hdX is your harddrive).

dd if=/dev/zero of=/dev/hdX

dd if=/dev/random of=/dev/hdX

dd if=/dev/urandom of=/dev/hdX
How ever it will take a very long time based on your harddisk size.

ahahah, 2-3 puta, dobra fora. u tome i jeste poenta, da mislis da si siguran.
zavisi od toga ko pokusava da podatke vrati. za "obican" narod bi dovoljno bilo 5-6-7 prelaza, za nekoga ozbiljnijeg... to je vec nezgodno.
Cinjenice, link, program, konkretno?

Vec je bila diskusija na Benchu prosle ili pre par godina o ovome. Ljudi su postavljali linkove gde su se vracali podaci i posle 23-24 long-formatiranja. Neko je i linkovao slucaje gde se vracaju podaci sa kompjuterskih smetlista u Africi, tj. skidaju se podaci sa bacenih kompjutera US vlade.

Pozdrav narode,
Interesuje me kako najefikasnije unistiti podatke sa hard diska bez mogucnosti njihovog povratka? Na netu sam nasao gomilu programa koji to rade, i pokusavacu redom sa njih nekoliko da to izvedem ( Win XP je u pitanju ). Uglavnom su to programi koji upisuju podatke na slobodno mesto na hard disku. Da li postoji mogucnost ostecenja hard diska i da li neko zna za neku drugu raspolozivu opciju?

Slobodno ga briši sa softverom po svom izboru, reč je o običnom upisivanju podataka na hard (što se više puta prepišu podatci preko postojećih to je temeljniji posao) i ne možeš oštetiti hard disk na taj način.
U principu i jedan ili dva prolaza sa nasumičnim podatcima je 99 postotna sigurnost.

A ako ti je potrebna sigurnost protiv CIA ili industijske špijunaže i slično, jedan udarac sa teškim čekićem će rešiti stvar. :)
Iskrivljene ploče hdd-a su 100 postotna sigurnost protiv bilo koje metode povraćaja podataka a postupak je vrlo jednostavan i vremenski nezahtevan. :D

Да може да се врати преписани хард, онда би програм процурио и ја бих на харду од 1ТВ чувао 50ТВ података. ;) Кад ми затреба стара копија, покренем програм па ископирам. Враћање преписаних података је успешно само у CSI серијама где не постоји немогуће.
Фирме које се озбиљније баве тиме и дебело наплаћују не враћају те податке него спашавају хардове код којих је отишла глава, механика, оштећене плоче јер у таквим случајевима не помажу програми за враћање података. Не враћају они преписане податке.

Dobro. Nisi u pravu.

I mene ovo zanima?

Vidi,vidi.. koliko nas je sa "skakljivim" podatcima. :d

Mislim da je calexx u pravu, što se tiče količine podataka, to stvarno ne bi bilo moguće, ako je moguće pitanje je gde stanu svi ti podaci, koji mogu da se vrate, verovatno bi se dosada pojavili hardovi sa višestrukim kapacitetom od današnjih

Active@Kill Disk - Hard Drive Eraser,Eraser,Disk Wipe.

Sad gledam - CCleaner ima opciju brisanja diska, samo slobodnog prostora ili celog, i nudi i do 35 prolaza prilikom upisa slučajnih podataka. Inače, brisanje celog diska nije moguće ako je sa njega pokrenut OS ili se na njemu nalazi CCleaner.
Ako malo pretražite forum(e) videćete da ljudi koji su slučajno obrisali pa prepisali podatke (reinstacija novog OS-a) nisu uspeli da povrate podatke koji su se nalazili na prepisanom delu diska. I to samo nakon jednog prepisivanja.

Za sada sam probao samo preko CCleaner-ovog Drive Wipera da unistim podatke tako sto on brise slobodan prostor odn upisuje prazne podatke na mestima gde su bili podaci. Pustio sam ceo hard disk da proceslja, prvi put sa 3 prelaza a potom posle 7 prelaza preko celog hard diska .
Posle visacasovnog testiranja i isprobavanja raznih programa za vracanje podataka dosao do zakljucka da je moguce povratiti neke podatke, u zavisnosti koji softwer se koristi. E sad mozda i ne bi se mogli povratiti podaci da sam koristio neke napredne programe kao sto su pomenuli sam633 i Analyzer, ali dok sam probao ccleaner podatke je moguce vratiti. Najuspesniji program je bio R-Studio koji je pronasao 30-ak PDF fajlova koji su bili bitni za unistenje, izbacio je njihov spisak u folderima u kojima su se nalazili. Nisam mogao da ih povratim jer se ocekuje licenca, u demo modu moguce je samo izlistati podatke, ali dovoljno je bilo samo njihovo listanje da se uverim u ozbiljnost programa.
Probacu kasnije i sa ostalim programima gore pomenutim.

Acronis true image home ima opciju za unistenje podataka na disku.

Za sada sam probao samo preko CCleaner-ovog Drive Wipera da unistim podatke tako sto on brise slobodan prostor odn upisuje prazne podatke na mestima gde su bili podaci. Pustio sam ceo hard disk da proceslja, prvi put sa 3 prelaza a potom posle 7 prelaza preko celog hard diska .
Posle visacasovnog testiranja i isprobavanja raznih programa za vracanje podataka dosao do zakljucka da je moguce povratiti neke podatke, u zavisnosti koji softwer se koristi. E sad mozda i ne bi se mogli povratiti podaci da sam koristio neke napredne programe kao sto su pomenuli sam633 i Analyzer, ali dok sam probao ccleaner podatke je moguce vratiti. Najuspesniji program je bio R-Studio koji je pronasao 30-ak PDF fajlova koji su bili bitni za unistenje, izbacio je njihov spisak u folderima u kojima su se nalazili. Nisam mogao da ih povratim jer se ocekuje licenca, u demo modu moguce je samo izlistati podatke, ali dovoljno je bilo samo njihovo listanje da se uverim u ozbiljnost programa.
Brisao si sa ovom opcijom?
2013-12-13 15_20_48-Piriform CCleaner.png
Nije ni čudo onda da ti je ostalo podataka koji se mogu povratiti.
A ako si brisao sa entire drive opcijom probaj drugi softver, ja sam sa gorespomenutim dban-om brisao par diskova.

Najuspesniji program je bio R-Studio koji je pronasao 30-ak PDF fajlova koji su bili bitni za unistenje, izbacio je njihov spisak u folderima u kojima su se nalazili. Nisam mogao da ih povratim jer se ocekuje licenca, u demo modu moguce je samo izlistati podatke, ali dovoljno je bilo samo njihovo listanje da se uverim u ozbiljnost programa.
Ако је добро напуњен простор, можда је нашао неку фат табелу и у њој списак фајлова али је садржај мало тежи случај. Пробај поново али неким програмом који не тражи рег па да видимо резултате.

Vec je bila diskusija na Benchu prosle ili pre par godina o ovome. Ljudi su postavljali linkove gde su se vracali podaci i posle 23-24 long-formatiranja. Neko je i linkovao slucaje gde se vracaju podaci sa kompjuterskih smetlista u Africi, tj. skidaju se podaci sa bacenih kompjutera US vlade.

Pre ce biti da je radjen brzi format, svi programi i u win i linuxu rade brzi format. Sto se tice diskova sa djubrista a sto da se ne vrate podaci ako nije brisano kako treba, samo prosto brisanje ili ukidanje particije.
Bila diskusija i sad treba da je nadjem, koja je odrednica, koji upit da zadam. Da vidim te programe koji ce da vrate podatke posle 27 wipe prolaza ili 5 punjenja diska do maksimuma sa nekim iso fajlovima. Bas sam skoro ako jedan disk od 1TB, nista mu nije pomoglo, nadje on u particionoj tabeli ali podatak nigde, pojela maca, proba sam i linux programe za vracanje, nema, disk je bas kao sto je calexx pisao punjen skoro uvek do maksimuma.

Pre ce biti da je radjen brzi format, svi programi i u win i linuxu rade brzi format. Sto se tice diskova sa djubrista a sto da se ne vrate podaci ako nije brisano kako treba, samo prosto brisanje ili ukidanje particije.
Bila diskusija i sad treba da je nadjem, koja je odrednica, koji upit da zadam. Da vidim te programe koji ce da vrate podatke posle 27 wipe prolaza ili 5 punjenja diska do maksimuma sa nekim iso fajlovima. Bas sam skoro ako jedan disk od 1TB, nista mu nije pomoglo, nadje on u particionoj tabeli ali podatak nigde, pojela maca, proba sam i linux programe za vracanje, nema, disk je bas kao sto je calexx pisao punjen skoro uvek do maksimuma.

Jesam li negde spomenuo quick format?

Dugi format samo testira sektore i ništa ne upisuje. Da bi zaista obrisao sve potrebno je obrisati sve particije i onda iz npr. Linuxa upisati smeće.
dd if=/dev/random of=/dev/sdX
Nema nikakve šanse da nešto ostane na disku. Doduše postoji određena verovatnoća da će se na disku pojaviti još neobjavljeni windows 2020, ali šanse za to su baš male.

Sta je sa nulovanjem diska...to je ranije bila popularna metoda

Radnom je možda malo bolji jer neko ko pokušava da izvadi stare podatke nekim ludim sistemom čitanja podataka sa sektora imaće više problema da razlikuje korisne i radnom podatke.

D-Ban je Live Eraser i meni je napravio 7-8 bud sektora na HD. Linux, zna @Lega.

Vrh Dno