Šta je novo?

Unistenje interneta uskoro? :D

Gdin_M

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2009
Poena
605
A GIANT explosion of energy from the Sun could paralyse Earth in just three years' time, scientists warned yesterday. They fear a huge solar flare is due to erupt in 2013 - causing blackouts and global chaos.

The once-in-a-century disaster could see power grids crash, communication systems collapse, planes grounded, food supplies hit and the internet shut down.
Everything from home freezers to car sat navs would be affected.

The disaster could mirror the Great Solar Flare of 1859. That wreaked horrendous damage across Europe and America - burning out telegraph wires across both continents.

The threat of another disaster - which could mirror scenes in Hollywood blockbuster 2012 - is so great that Defence Secretary Liam Fox called an emergency conference in London yesterday.

Dr Fox told experts that incalcul-able damage would be caused if an explosion similar to the one in 1859 occurred in modern times. He called on scientists to build a strategy against the impending disaster.

The talks, organised by the Electric Infrastructure Security Council, heard that the Sun will reach a critical stage of its cycle in 2013.

A surge of magnetic energy in its atmosphere is likely to trigger radiation storms which cause massive power surges.

Such a phenomenon occurs only once about every 100 years.

Vise o tome: http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3145874/Solar-flare-to-paralyse-Earth-in-2013.html

Inace, koliko zavisimo od svega elektricnog, toliko mozda i ne, videcemo.:D

Konacno, ovako je suvise dosadno realno, posebno za ljude sa ovih prostora koji su navikli na uzbudjenja :D

Tasta kupuje novine Alo, ja jutros citao uz kafu, cela zadnja strana :D

Kasnis...

Cuti, video sam u Blicu pa me bilo sramota da linkujem, pa reko da budem fin, bolje da stavim citat iz Sun-a.:D

Inace, bring on the EMP.:smoke:

Ne radi zaista... vidite koliko ljudi je na Benchu, dosli da vide sta se desava sa FB :d

Ma sta nas briga sto ce Sunce prouzrokovati katastrofu za sve elektricne uredjaje na Zemlji 2013. godine, kada ce smak sveta biti 2012! :smash:

Ovo se zna već odavno.
Poenta je predvideti kada će se desiti solar flare i u tom periodu isključiti sve uređaje da bi se sprečilo pregorevanje.

Trenutno na forumu 748 ljudi...
Jos malo pa ce da se ispuni Servetova zelja!
:D

eto prilike da se i srbija konačno po brzini neta izjednači sa ostatkom sveta :D

:laugh: ladno ne radi FB , upravo sam proverio :laugh:
Mnogi sad grickaju nokte iscekivajuci da proradi :p

Izgleda da je serveto nekako sj fb, da bi :D...

mislim da bi bilo dobro da racunare-telefone i ostale uredjaje umotamo u foliju za kolace-msm aluminijumsku foliju-to ce sigurno spreciti katastrosu-bar sto se tice crkavanja uredjaja-samo foliju treba kupiti pre nestasice -axaxax:smoke:

Meni homepage otvara nomrlano i onda kad sam postovao i sad ...
Jes da treba 6-7 sec da ucita al nije da ne radi :(

mislim da bi bilo dobro da racunare-telefone i ostale uredjaje umotamo u foliju za kolace-msm aluminijumsku foliju-to ce sigurno spreciti katastrosu-bar sto se tice crkavanja uredjaja-samo foliju treba kupiti pre nestasice -axaxax:smoke:

A šta ćemo sa infrastrukturom? Džaba mi ispravan mobilni ako ne postoji AP na koji može da se zakači :d

Realno gledano, to sve mozda deluje smesno, ali da se dogodi iznenada, ja mislim da bi nastao totalni haos. Bukvalno bi se svet promenio za jedan dan, sa nezamislivim posledicama.

Ovo se zna već odavno.
Poenta je predvideti kada će se desiti solar flare i u tom periodu isključiti sve uređaje da bi se sprečilo pregorevanje.

Mislim da nema veze da li su sateliti, telefoni i ostala tehnika uključeni ili isključeni, crći će sve jedno, ili grešim?

Ma ajde, smorilo ih da pisu o Paris Hilton pa sad izmisljaju neke explozije na suncu bla bla bla....

Koje se ionako vec dogadjaju ogroman broj godina unazad...

Kljucna stvar kod ovoga svega su visokonaponski transformatori, ukoli bi se desio stvarno jak nalet elektromagnetnog zracenja i tih svih ******, moze da se desi da pocrkaju transformatori na zemlji, cak i kada bi se svi resursi usmerili u to, trebalo bi nam 10 godina da obnovimo energetsku infrastrukturu planete. Nije ovo ni malo naivno, sva sreca sto zemlja ima elektromagnetno polje koje nas stiti od vecine ovakvih stvari.

Nadajmo se da je sve onda samo špekulacija, jer inače bismo ga sočno popušili ... -.-

Poslednji put kada je bila velika aktivnost Sunca, nismo uopšte imali toliko razvijenu energetsku mrežu, pa samim tim nismo ni mogli da osetimo posledice.
1989. godine je jedan deo Kanade ostao bez struje zbog jednog manjeg solar flare-a.
Kada bi nas zveknuo neki veći, ne bi uopšte bilo naivno.

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859

Aurorae were seen around the world, most notably over the Caribbean; also noteworthy were those over the Rocky Mountains that were so bright that their glow awoke gold miners, who began preparing breakfast because they thought it was morning.[3]
Telegraph systems all over Europe and North America failed.[4] Telegraph pylons threw sparks and telegraph paper spontaneously caught fire. Some telegraph systems appeared to continue to send and receive messages despite having been disconnected from their power supplies.

Zamislite sada ovako nesto, gde na svakom cosku su tone i tone elektronike, koje samo cekaju da indukuju struju.. :D

Daj da sto pre downloadujemo sto vise filmova i muzike radi ocuvanja svetske kulturne bastine.

Nazad
Vrh Dno