Šta je novo?

Uništavanje IT sektora

Na kraju bih ti najiskrenije rekao da vi iz IT sektora imate najmanje prava da se bunite :). Em su vam plate znacajno vece, em je posao lakse naci, em imate mnogo mnogo vece freelancing mogucnosti, em mozete lakse da begate preko, i posao iako je rudarski opet je smisleniji od svega ostalog kod nas :). Na vasu dobru senior platu se i ne isplati ici preko (isti odnos se dobija), u nasem slucaju se itekako isplati.

Zvucis kao jedan stomatolog koga poznajem. Znas kako, fakultet imas, znanje imas, glup nisi. Ne odgovara ti plata koju imas u industriji za koju si se specijalizovao? Imas dve opcije.

Jedna je budes profesionalni prodavac magle tj. prvo asistent profesora pa jednog dana i profesor na nekom od unverziteta po Srbiji. Ucis decu part time, part time pravis dilove sa profesorima. Ti radis heavy lifting, oni te placaju neku sumu za to a zajedno radite svakojake konsultantanske poslove sto je inace ono na cemu srpski profesori unverziteta zgrcu pare. Jednog dana ces ti uzimati glavnicu, biti u par upravnih odbora, savetodavnih tela, imati po pet stanova, tri auta, cetiri zene...

Druga je da nam se pridruzis, pri cemu ti imas veliku prednost. Jer IT menadzer, softverski inzenjer itd. nije vican nicemu sto mu moze doneti komparativnu prednost u odnosu na kolege, bar u pocetku. On mora da radi na sebi i nauci to nesto, od fakulteta tu koristi nema. Dok si ti iz neke druge price, ti vec znas nesto specificno. Ukoliko naucis neko programiranje, ti mozes poceti da radis nesto sto ce vremenom da te formira u eksperta kakav skolovani softverski inzenjer nikada ne moze da postane. Softverski inzenjer nikada nece biti u stanju da projektuje racunovodstveni program, da vodi tim koji to radi. Treba neko ko se razume u racunovodstvo. Analogno za tvoju struku. Sta je ljudi koji su zavrsili razne fakultete i svoje znanje primenili kroz programiranje, projektovanje softvera. Takvi kostaju puno jer ih nema puno.

Otac mog druga, unverzitetski profesor, covek ne samo da sav profi posao radi na kompjuteru vec i programira softvere. Jer je zbog toga bolje placen. Zato insistiram da je krajnje vreme da deca od malih nogu uce algoritme, strukture podataka (ovo je vrlo bitno jer seze u pore drustvenih nauka, tice se svih sistema) i programiranje. To nije samo delatnost vec nacin razmisljanja na osnovu kojeg je oblikovan digitalni svet u kojem zivimo. Moras znati funkcionise kompjuter da bi mogao optimalno da ga koristis. Od "osposobljavanja" za rad na kompjuteru nema vajde, uvek ces biti ogranicen i zavisiti od volje drugih. Da, stvarno mislim da i umetnici treba da znaju programiranje i internu logiku rada racunara kao i matematiku. To su zakonitosti po kojima univerzum funkcionise pa i njihovo umetnicko stvaralastvo. Evo na primer, ja naginjem ka umetnosti vise nego ka tehnickoj strani i nikada necu tvrditi da mi ti kompjuteri ne trebaju niti imaju veze sa umetnoscu. Imaju mnogo vise veze nego flasa vinjaka.

Želeo bih da pitam nešto, bez da trolujem.
Ozbiljno pitam i voleo bih da mi odgvoori neko ko se razume u materiju.

Naime, koliko sam ja ispratio celu situaciju, ministarstvo je raspisalo konkurs za dodelu tih stimulativnih sredstava, i 6 kompanija je prošlo na konkursu - samo jedna iz IT sektora i to pomenuta Endava. Buknuo je problem, pišu se peticije itd. Dakle naglasak je stavljen na to što je stranoj IT kompaniji dat novac. Koliko sam razumeo, konkurs je bio otvoren i za domaće kompanije. Zašto nijedna domaća kompanija nije aplicirala? Ili je aplicirala ali je bilo malverzacija na konkursu pa nije osvojila sredstva? Ili nešto treće?

Ne treba strane firme da dobijaju subvencije za IT. Uopste.
Ali razni ugovori nisu uopste potpisani u nasu korist i mi ne smemo da ista samo domacim otvaramo :(

Po mom misljenju, kompanije koje su u privatnom vlasnistvu (poput Endave) ne bi trebalo da dobijaju bilo kakve subvencije, dok su deonicarska drustva i firme poput Microsoft-a (koje podizu imidz poslovne klime) potpuno druga prica. Ako je rec o privatnoj firmi, ma nije bitno da li je domaca ili inostrana. Ne vidim zasto bi se privatni dzepovi punili iz budzeta, bez obzira na nivo ulaganja.

Gile je u pravu da svaka ozbiljna kompanija nikada nece outsource-ovati svoj R&D (u najboljem slucaju mozda jedan mali deo R&D-a koji je vise lokalnog ili regionalnog karaktera). Ali mislim da gresi da se do takve vrste posla lakse dolazi u inostranstvu. Primera radi, meni je intervju za posao trajao tri cela dana (da ne ulazimo u to sta su sve testirali, od testa inteligencije, preko sposobnosti precizne verbalne komunikacije, sklapanja lego kockica u grupama, pa do najsitnijih tehnickih detalja (npr. ako druga IKE faza uspostavljanja VPN konekcije "pada" na prvom paketu, gde je problem?)). Kao da sve to nije dovoljno, nego na po jedno takvo radno mesto redovno stize 200+ prijava od strane veoma kvalifikovanih kandidata (ili recimo, za Apple je to 600+). E sada, ajde uzmi i dodji iz Srbije bez adekvatnog iskustva pa konkurisi, da vidis kakvu prodju imas??? I drugo, te price da je u Srbiji za dobar posao potrebna veza - pa tako je svuda u svetu, nisu to Srbi izmislili. Na zapadu se to zove "referenca" (u prevodu "koga znas?"), ko ima jace reference, taj prolazi.

Inace, manje-vise slazem se sa Alfom. Budimo realni, Endava bi u Srbiju dosla i da nije dobila subvencije (pogledati gde sve posluje), pa mu ovo dodje kao poklon na lepe oci. Isto je i sa drugim inostranim IT firmama - doci ce zbog jeftine radne snage ili osvajanja trzista, dobili subvencije, ili ne.

Poslednja izmena:
Manje vise detaljan opis situacije sa endavom:

http://www.politika.rs/scc/clanak/366195/IT-sektor-nece-drzavne-pare

Jos jedna relevantna vest:

http://www.politika.rs/scc/clanak/366241/Matic-Razvoj-IT-sektora-prioritet-vlade

@alfa ***, znam. Nije sjajan primer kako treba vrsiti poslovanje ali npr. jedna firma je u Zrenjanin dosla bas zbog Fiata i zaposlila vise hiljada ljudi (btw. i oni prave kablove). Od svih tih subvencionisanih biznisa, drzava je od Fiata dobila najvise.

@kass nemam ja dodirnih tacaka sa makroekonomijom, ali gore navedeni primer nemacke firme u Zrenjaninu je dobar pokazatelj. Ovi su lepo srocili koliko je ko sta dobio, ali opet taj Fijat je vise ulozio nego mi, sto se ne moze uvek reci za neke od onih koji su dosli posle njih.

https://insajder.net/sr/sajt/tema/1190/

@G@W Da ne bih pisao kilometarske postove, samo cu reci da se sa svim navedenim slazem, kao i da vec neko vreme radim na C# i R-u, pa sta bude bice.

@alti U Microsoftu u Srbiji posao se dobija kroz ~2-3 kruga sto testova, sto intervjua. U Google-u i Apple-u vrse celodnevne on campus intervjue. Tesla ima slican proces zaposljavanja. Naravno da i kod njih ima zaposljavanja po preporuci (na taj nacin se stedi novac), samo verujem da je i ta pojava kao i sve ostale na znatno visem nivou u odnosu na nas, cak je i ime fensi :))).

Endava je na nase trziste "usla" kupovinom vec postojece domace IT firme, koja je vec imala zaposlene. Drzava je zatim dala NASE pare i pare domacih firmi koje placaju porez stranoj firmi, zatim sledi proverena akcija novog vlasnika - podeli otkaze pa ih onda sve zaposli i tako im je drzava vec otplatila kupovinu plus bonus jelte...
Kapiram da ce zauzvrat neko dobiti "svez kapital" za stanove u BG@H2O ili na necijem primorju, posto ja ne mogu da verujem da ovo neko radi iz sopstvene gluposti a ne iz licnih interesa?

Nema tu neke velike filozofije, ovaj post je objasnio celu sustinu ove "subvencije". Koja je svrha raspravljati ovde o nekakvoj makroekonomiji i nekakvom stanju na trzistu, kada je polazna tacka cele price ovaj licni interes, zbog koga uopste nema sanse da se ova odluka povuce? Samo moze da se jadikuje, ova prica je vec ispricana. I moram primetiti - i treba nam tako.

Jedan od osnivaca tog startita je stranac preduzetnik koji ima IT firmu i u Srbiji... Svako brani svoj interes ovde i nista nije za dzabe. Radio sam u biznis sektoru sa firmama koje su u Srbiju dosle preko subvencija (razne grane) i svi menadzeri koje sam slusao kazi da je Srbija poznata kao Indija u EU. On dodje iz USA ili neke razvijene evropske drzave i zaposli skolovani kadar iz Srbije sa platom koja je za nas region super ali u USA kvalitetno skolovana radna snaga ne bi prisla ni blizu tom poslu jer je plata mala za njih... Takve firme koriste drzave naseg regiona kao farme bukvalno sve dok su uslovi u drzavi u odredjenom odnosu sa onim u matici. Endava ce da odvuce IT strucnjake iz nasih firmi zbog bolje poslovne kulture projekata i plate sto znaci da ce i nase firme morati da povecaju plate i poboljsaju kulturu i to ne prija menadzmentu nasih IT firmi.

@stevanix

to smo vec raspravili i objasnili da je to kako mali perica zamislja ekonomiju. IT plate u srbiji ako jos malo porastu postacemo neisplativi kompletno. IT strucnjaka iovako nema a oni koji postoje ne traze vece plate nego smisleniji posao tako da cela ta teza ne drzi vodu ni na koji nacin.

@Jericho @TheRevolucija
Pa vec smo negde zakljucili da je nama totalno svejedno da li ce pare da opere endava ili comtrade. To nema nikakve veze sa bilo kakvim napretkom osim u slucaju licne dobrobiti par ljudi.

@gile
Sve je to ok da je neko dosao zbog fijata ali da li je iko ikada napravio analizu koliko je ulozeno u fijat i koliko je srbija zaradila i ako nije kada ce da zaradi. Kada budem video takav dokument koji ce da kaze u 5. godini od 10 godina dogovora mi cemo poceti da zaradjujemo direktno toliko, indirektno toliko (od pratecih firmi) slozicu se da se treba dati subvencija toj firmi.

Usput, mislim da se kod nas pogresno razume R&D u IT-u. To u 90% slucajeva zahteva samo strucnost i resurse nikakve space shutlove i tako to. Mi smo na nivou da kod nas u ispostavamao stranih firmi ne postoji ni product manager a kamoli ista vise. Znaci ja ne pricam o space shutlovima ali u srbiji naci coveka koji te razume kad mu kazes da ti treba road map i projekcija razvoja produkta je postalo skoro pa nemoguce.

@Kass Svakom svoje, ti nastavi da pises tako po forumima a ti ljudi koje nazivas malim pericama vode korporacije ali ****ga oni su glupi ne znaju sta rade i kako ekonomija fukncionise, programer ce njima to da objasni kako ekonomija funkcionise... Ali opet ovo je internet.

Jeste oni su tebi upravo rekli koji su njihovi ciljevi i zasto su u stvari dosli u srbiju. Takodje su ti pokazali i strategiju razvoja svoje firme pa te jos i pitali za misljenje. Ukoliko nemas da pokazes validne podatke od tih velikih biznisa koji kazu da ce oni da podignu cenu placanja resursa uopste nemam potrebe da raspravljam sa tobom o tvom vidjenju ekonomije.

Usput nisam programer ali dobro lakse je preci na licni nivo nego reci smislenu recenicu i pruziti analize koje to potvrdjuju.

Jeste oni su tebi upravo rekli koji su njihovi ciljevi i zasto su u stvari dosli u srbiju. Takodje su ti pokazali i strategiju razvoja svoje firme pa te jos i pitali za misljenje. Ukoliko nemas da pokazes validne podatke od tih velikih biznisa koji kazu da ce oni da podignu cenu placanja resursa uopste nemam potrebe da raspravljam sa tobom o tvom vidjenju ekonomije.

Usput nisam programer ali dobro lakse je preci na licni nivo nego reci smislenu recenicu i pruziti analize koje to potvrdjuju.

Ako si ekonomista onda sa srecom (nadam se da nisi). A sto se tice validnih podataka to mozda jos samo u srbiji ljudi na forumu iznose relevante informacije o svojim klijentima da bi pobedili u forum diskusiji sto je totalno profesionalno. Mozda bi i da te odvedem na posao uzgred... Pobedio si na internetima. Uzivaj

I @Exodusbgd koji kako kaze radi u HR ti je rekao iz njegove perspektive kakvo je stanje ali i on je perica verovatno dok ti ne postavi na forum svoju bazu it strucnjaka...

Poslednja izmena:
Ukoliko pricas sa stanovista ekonomista koji vode ovu zemlju vec 20 godina sasvim mi je jasno da ne razumes sta znaci prica o cinjenicama i validnim istrazivanjima. U 5 minuta cu ti naci istrazivanja o tome kako subvencije uticu na trziste radne snage na razvaljenim trzistima ali kao i sve nase vlasti i tebi je lepse da se drzis kad ti ja kazem metode.

I hvala na lepim zeljama :)

Subvencije su dobra metoda da se odredjena grana izvuce iz sive ekonomije ili da se dovedu investitori e sad sto nasa drzava daje dosta subvencija koje su lose po nju to mene ne zanima nisam u vlasti niti me to interesuje. Ja ti kazem da ce dolazak strane korporacije bilo sa subvencijom ili ne promeniti odnos na trzistu jer ce uslovi i plata biti konkurentiji od domacih firmi. To znam jer sam licno gledao obracune plata koje nase firme rade za strane firme koje dodju u Srbiju (oni angazuju racunovodje i konsultante da im pomognu sa tranzicijom na novo trziste zbog zakona i svega). Ljudi su odradili analize platili konsultante i na kraju su dosli u Srbiju, nema tu pericino shvatanja ekonomije. Srbija nudi skolovanu radnu snagu koja ce im doneti vise profita jer kosta manje od radne snage u matici, drzava ce im dati subvencije za poreze sto ce dodatno uticati na profit i to je to. Nasi politicari vole strance i zbog toga sto sa njima nema *****avanja, plate nisu kasnile kod ovog klijenta nikad sve se placalo u dinar, ako zakasnis zovu te odmah iz centrale... Uslovi za rad su takvi da se placa svaki minut prekovremenog + bonusi nema kao kod nas ovaj dodje na posao u 9 ovaj u 9 15 ocitas karticu i sve se zna. Oni kad dodju samo grabe zaposlene od nasih firmi i to cak grabe i ljude iz firmi koje angazuju da im pomognu u tranziciji jer nase firme ne mogu da isprate sa uslovima i platom. Dokle god je kod nas glavna mantra: "bitno je raditi nije bitno sta i za koliko jer je velika nezaposlenost" strane firme ce odvoditi nase talente.

Ne podrzavam subvencije koje nasa drzava daje jer su vecinom stetne po drzavu ali to ne menja cinjenicu da strane korporacije koje dodju u Srbiju prave tektonske promene u toj grani, pogotovo u IT.

Poslednja izmena:
Hvala na pojasnjenju, slazem se sa tobom za ostale grane industrije doduse pitanje je smer razvoja industrije i taj status farme ali to je siroka tema.

Ono sa cim se ne slazem je da je IT u istom stanju kao ostatak nase privrede. Mislim da nije zbog toga sto ima ww (worldwide) reach i zbog toga IT plate jednostavno nisu uporedive sa platama u drugim industrijama. To je razlog zasto mislim da plate strucnjaka nemaju mnogo gde gore jer su vec preogromne ako se uporede sa prosecnim platama u drugim oblastima.

Plate middle it kadra mogu ici jos malo gore a pri tome mislim na razne sysops, support i slicne outsource stvari. Na ovo se nadovezuje problem male kolicine IT kadrova i zelja onih koji su vec na odredjenom nivou da rade smislene stvari.

Dakle zamerka je što pomenuti konkurs nije bio otvoren iskljucivo za domaće firme?
Moja licna jeste, ili da se naprave barem konkursi tako da pocetni kapital ne bude pozitivna stvar. Jer uvek ce strane firme imati veci pocetni kapital, a onda kao jos treba mi da ih subvencionisemo?
Mrs bre :p
Treba subvencionisati pocetnike, manje firme, da mogu porasti (mada je dovoljno kod nas i da ih ne smaraju glupostima, bice velika pomoc), a ne koncerne i konglamerate subvencionisati.

@Gile, nemoj molim te da drzava od FIATa ima dobit. Tu se necemo sloziti, i ne zelim uopste da ulazim u to.

@stevanix, ne vode te Male Perice firme, vec ljudi koji i razmisljaju ovako - 10% veca plata = meni neisplativ radnik = cao Srbijo, idemo u jeftinije zemlje.
Exodus je isao idejom da ce Endavi trebati samo top inzenjeri, medjutim 324 NOVIH mesta sigurno nece popunjavati top end inzenjeri. Top end ne menjaju zbog novca vise kod nas mesta, to sam rekao, vec primarno za bolje uslove, sa ovim imam iskustva u rangu HRa COmtrade-a.
Ti top end bi otisli van ranije da su hteli, jer mogu.

Znaci, niti ce oni dobiti u proseku vece plate, niti su bitni u celoj prici plata, jer ne cine (ili ne cinimo... mada nisam na ovom trzistu radnik, ali sam trenutno ovde) veliki deo IT radnika.
Vecina radnika su "freelancing" profili, koji nece dobiti vece plate, bas zbog toga sto ako dobiju nece biti isplativi. A uz to, njih i ima na trzistu.

Eno, ja sam skoro dao oglas za posao (koji najverovatnije ide ozbiljnoj firmi sa foruma). Extra prost rad za webdev, i ozbiljan graficki dizajner.
WebDev se naslo i za izvoz, dok grafickog dizajnera je pitanje i da li ce imati.
Pre koju godinu sam dao oglas za ozbiljan system dev job, gde bi osoba dobila i training i posao placen u top 1% ITa kod nas. Znas koliko se njih javilo? 1! (Ne javljate se sada, odavno nije aktuelno ;))

Od kolega u ITu (svima znam plate, barem u +/- 100e), samo sestric ima ispod 1500e neto. Svi (i sestric) imaju ponude za primetno vece plate, ali ne idu. Jer nisu bolji uslovi. A kada su presli neku cifru, to im znaci vise nego plata.
Neki su prihvatili i jeftinije poslove, jer su bolji uslovi.

Mali Perica bas i gleda sve kroz "plata +/-". To odavno nije slucaj niti razlog za promenu posla u ITu.
Firme uopste ne moraju vise da nude vece plate, cak ni za srednji segment, dovoljno je da imaju bolje uslove. Nekome to znaci bolja atmosfera i organizovano radno vreme (negde je prekovremeni rad obavezan, i bez obzira sto se stvarno dobro placa, ljudi ga ne zele), nekome to znaci interesantniji projekti i ljudi, nekome vece mogucnosti (sigurno ce strana firma imati vece mogucnosti za napredak, jer ce moci otici van u vece firme, a ako rade kod nas, nema ko gde da ih povede, tu su vec), nekome samo bolje radno mesto u smislu lokacije ;)

Poslednja izmena:
Subvencija znači da nešto debelo ne štima. Poljoprivrednici ih dobijaju da ne bi prestali sa proizvodnjom, recimo proizvodnja mleka u Holandiji. Ili dodatak na cenu da bi njihov proizvod bio konkurentniji u odnosu na uvoznu robu i proizvode. Tu država gubi čiste pare, ali mora tako, na duži period se nadaš da se nešto promeni. Kultura je ekstra stavka jer očigledno sama ne može da napravi novac. Naravno, treba razlikovati pop kulturu tipa pink, grand i ostalu bratiju od normalnog poimanja kulture i identiteta jednog naroda, narodnosti, skupine ljudi.

Ove subvencije koje vi pominjete su obično ulaganje u marketing. Dovedemo nekoliko malo jačih igrača, platimo sve troškove, a kad ostali čuju doći će i oni. Isti đavo da li je u pitanju Toni Bler kao savetnik, ili Klinton kad se pojavi na nekoj manifestaciji da održi govor. O čemu? Kako napraviti kupleraj od Belog dvora ( Bele kuće ). Uz to, individua koja ugovara taj dil, kao i svaki dobar menađer(nije greška) uzima procenat. Možda neko sumnja da je isti dil napravljen pre petnaest godina sa Microsoft-om? Ili Fiat-om? Ovaj poslednji baš nikakve troškove nije imao da dođe tu. Pričao je Markijone davno o tome, ponudili su im dil da država pokriva sve troškove, a da od zarade koju ostvare, uplate nekih 400 miliona. Da li će i to ispoštovati, videćemo kad se fabrika zatvori, pa prođe dvadesetak godina, dođe neka nova nomenklatura i objavi "tajne" dokumente.

Dve solucije postoje. Prva - ćuti i trpi. Druga - glasaj za nekog drugog.

Meni je notorna glupost da država daje subvencije starnoj firma koja dobro posluje i koja će i dalje da odlično posluje, koja je došla ovde da eksplatiše naše IT radnike koji i onako nema dovoljno.
Namerno kažem eksplatiše jer to što oni plaćaju na belo njima to je 2x-3x jeftnije nego da takvog istog radnika zaposle u Britaniji recimo, nisu oni došli ovde zbog subvencija (njima to ne treba) nego da mogu manje da plate radni sat i više ostane njima.

A i onako sve to što proizvedu prodaju svojim klijentima preko matične firme, ovde samo vrte dobit od efikasnosti radnika tj. uspeha završetka projekta.

Srbija privredu nema jer su je upropastila do kraja, a sa ovim pokazuje i da za domaći IT sektor ih zabole tj. i tu bi pokrali kad bi mogli.

^ Slazem se. Iako mozda rizicno, korisnije je te pare rasporediti na neke startup firme, koje bi mogle da naprave nesto u buducnosti, nego dati pare tamo gde ih ima sigurno dovoljno za napredak poslovanja. (I to veoma brz napredak u IT sferi)

Seciranje svakidasnjice

@Alfaunits and ostali

Da li mozete napisati kratku analizu BG trzista -> plate + dostupnost kadrova + nivo znanja i obucenost istih... za

1.ui/ux
2.mobile
3.frontend
4.backend

^ Slazem se. Iako mozda rizicno, korisnije je te pare rasporediti na neke startup firme, koje bi mogle da naprave nesto u buducnosti, nego dati pare tamo gde ih ima sigurno dovoljno za napredak poslovanja. (I to veoma brz napredak u IT sferi)

Jeste rizičnije, ali bolje na duže staze.
Ovako niko neće da otvori firmu u ovoj državi i napravi nova radna mesta, ako će ga država ******* kao i obično svojim lopovlukom i bahatošću.

Ovako bi to trebalo da se uradi (naglasak na boldovana)
- Napravite IT fond i investirajte prema svetskoj praksi. Za 4,4 miliona evra možete da investirate u 44 domaće starup kompanije od kojih će samo 10 odsto uspeti ali će tih 10 odsto vratiti 100 odsto uloženog. U toku investicionog ciklusa ćete zaposliti 200-500 ljudi, a na kraju ciklusa ćete imati četiri uspešne domaće kompanije, imaćete novac na računu koji će biti spreman za novi ciklus. Najbolje od svega - imaćete podstaknutu svest pokušaja i uspeha - navodi on

Izvor

Ukoliko postoje pare koje se sakupe od poreza i drzava ne zna sta ce sa njima slobodna je da ostavi pare onima koji su ih zaradili. Jer gle cuda ako smo zaradili to mozda bi bili u stanju da napravimo jos vise kada nas ne bi drali na svakom koraku.

Ovako dolazimo u situaciju da otmu pare od mene koji ocigledno znam da ih napravim i da njima upravljaju ljudi koji u zivotu nisu nista zaradili (dobijanje licnog dohotka od drzave nije zaradjeno ni na koji nacin). Znaci manite se mozganja ostavite koliko god mozete ljudima koji rade u industriji oni ce vec znati kako da obrnu jos jedan krug i naprave dodatni kapital. Kada nam bude ostajalo dovoljno i budemo imali odredjeni nivo stabilnosti mi cemo (kao sto ja vec jesam par puta) uloziti te pare u nove ideje i startape i zaposliti jos ljudi itd.

Naravno potrebno je poci od najjednostavijeg poticaja privredi a to je smanjenje nameta i oslobadjanje od istih u bar prvih 6 do 12 meseci poslovanja.

Da li mozete napisati kratku analizu BG trzista -> plate + dostupnost kadrova + nivo znanja i obucenost istih... za

Ogromni su rasponi znanja i potreba pa samim tim i nivoa plata. Zbog velikog turnover rate-a je skoro pa nemoguce dati prave podatke bez neke ozbiljne analise trzista koja naravno ne postoji. Ukoliko mozes bolje da definises sta si mislio da obuhvatis rado cu pokusati da ti pomognem. Sama znanja se krecu od toga da ljudi mrljaju po CMS-u i rade trial&error metodom do istinskih experata u raznim tehnologijama.

Poslednja izmena:
Nazalost, ovo nisu cak ni samo otete pare od poreza/doprinosa/taksi/akciza/sta_ja_znam, vec su sve te subvencije, posto je budzet Srbije decenijama u minusu, KREDITI.
Znaci, ako je FIATu dato 100 miliona evra, nas je to kostalo preko 200 miliona do sada (kada su uzme sa kojom kamatom se drzava zaduzivala 2008. godine).

Da li je FIAT doprineo budzetu vise od 2x od onoga sto im je dato? :)

@kept, sve ti to dodju isti radnici, u stvari svi radnici koji se bave necim od toga, treba danas i ostala tri da znaju, barem dovoljno da ne moraju dokumentaciju citati kada tudji kod gledaju.
Ja nisam u toj sferi, i dalje od ovog meseca sto nam je za investitora trebao takav kadar nemam nekog ozbiljnog iskustva. Dostupni su, zele da rade, znaci nije problem uopste naci ih, ja sam skoro sve sa top-end samo komunicirao, pa to i nije neki reper.

Ukoliko mozes bolje da definises sta si mislio da obuhvatis rado cu pokusati da ti pomognem.

@Kass i @Alfaunits - hvala na odgovorima.

Znam da Startitova anketa sadrzi odgovore na par postavljenih pitanja, ali bih voleo cuti i clanove foruma.

Sledeca pitanje se odnose na BG / senior pozicije.

Neto plata (za 1,2,3,4), dostupnost kadrova i mogucnost angazovanja istih (1,2,3,4), veliki procenat posla i dalje na nivou podizvodjaca, bez inovacija / sopstvenih ideja / kreativnog dela, generalisti su pozeljniji kandidati (@alfaunits #53) ?

1.ui&ux
2.mobile
3.frontend
4.backend

Pojedinci isticu da bi rado promenili radnu sredinu, kao i vecina njihovih kolega (cak napominju da im je prihvatljiva i 10% - 15% niza plata) ukoliko bi imali mogucnost zaposlenja u "normalnim firmama". Ovo (normalne firme) podrazumeva, iste su?

Hronican problem u njihovim firmama predstavlja: rudarenje, radno vreme, radna atmosfera / medjuljudski odnosi, hardver / radni prostor...?

Ne znam pojedinacne plate (u BG) za one koji znaju samo 1 od ova 4, to su bas pocetnici onda.

Normalna firma i sta je problem zavisi od osobe do osobe, izgleda da je promena jedina konstanta koja se trazi :)
Ono sto znam od onih koje poznajem, problemi su najvise:
- dead end job (nigde dalje ne ides, ne postoji nikakav mogucnst da se nesto izmeni, osim nesto sitno plate)
- cest overtime (najcesci razlog koji sam cuo). Placa se, ali je maltene stalan, tj. kao da imas 12-14 radnih sati dnevno i radne subote kao tipican posao. Jel' ovo zovete rudarenjem?
Dosta blizih poznanika ITevaca ne rade direktno u IT firmama, vec su IT radnici u drugim firmama, i tu dolazi do jednog non-IT problema cesto: ne sme da se pruzi inicijativa! Jer sredjivanje nekih stvari u firmi nije u interesu jacih ljudi, i samo se obije o glavu predlagacu.
(uopste ne gledam drzavne firme, samo privatne, za drzavne ne znam)

Shvatam da ovo nije 100% ITevaca u Srbiji, ali to su ljudi iz Nisa sa raznih strana koje znam (osnovna, srednja, drustvo sa kojim sam odrastao, faks...), ljudi iz BG (najvise sa faksa, ali dosta i preko drugih ljudi, koji uopste nisu u ITu, preko bencha, preko oglasa, preko igara, neki can preko rada van zemlje). Dakle, bas sarolik spektar, pa zato i mislim da jeste merodavan primerak kako razmiljaju jako placeni ITevci.

Uh sad smo zagazili u prilicno komplikovane definicije. Ajde prvo da probam da definisem recnik koji koristim. pa da vidimo dalje.

Struktura firmi u srbiji je vecinom takva da se rade prevashodno projekti za kontakt napolju koji u stvari prodaje direktno usluge krajnim kupcima. To je grozan polozaj za IT jer je pritisak ogroman pare male i koriste se samo sigurne i milion puta iskoriscene tehnologije i resenja. To je mesavina onoga sto je alfa definisao kao 1(dead end job) i 2 (ogroman pritisak, konstantan overtime itd). Ovakve stvari u mom recniku spadaju pod rudarenje.

Ono sto je minimum da bi se nesto nazvalo ne rudarenje je da se cak i ako se radi za trece lice radi na produktu koji ima neki life cycle, definisu se i razvijaju nove verzije itd. Ovo je apsolutno open end stvar i u principu podrazumeva sve do dizajniranja space shuttla. Postoji mnogo nijansi ovakvih stvari ali kao sto sam vec rekao u nekom od prethodnih postova za pocetak je i dovoljno dobro da postoji product manager u srbiiji i da postoij neki plan i program van uvalicemo just another site just another clientu.

Znaci rudarenje - nedovoljna povezanost sa produktom, konstantno iste tehnologije i vrtenje istih resenja u krug i veliki pritisak agencija koje su te prodale negde na kilo.
ne rudarenje - radi se na sopstvenim resenjima, unapredjuje se proces rada kao i konacni produkt, ne radi se najjeftinije resenje nego se razmatra biznis strana cele price itd itd.

Sto se tice plata u srbiji one su stvrano jako raznolike i uzasno zavise od gore navedenih svojstava kompanija, mada ja sto se ovoga tice stvarno nemam statistiku osim za moju firmu, par bliskih firmi i prijatelja sa kojima pricam o takvim stvarima. U slucaju seniora su stranci svatili da smo mi skupi ako nam placaju bele plate pa sve ide na sivo od 2 do x evra u zavisnosti koliko im je taj covek potreban. Sto je posao manje rudarenja ljudi su spremni da rade za manje para ukoliko to zadovoljava neku osnovu od 1500 neto.

Po meni gori problem je ogroman turnover junior kadrova tako da u principu ti prosek plata ne znaci nista. Ako naleti dobar projekat (skup) platice ljudi i juniora 3k evra da zavrsi posao ali ce ga takodje otpisati cim se zavrsi taj posao za koji je bio poteban posto to nije realno stanje. Vise je pitanje trenutne ponude projekata. Ja ovo izuzetno ne volim ali takvo je stanje i ljudi se zadrzavaju jako kratko u firmama.

za dalje pitaj posto sam se previse raspisao ocigledno :)

...od toga da ljudi mrljaju po CMS-u i rade trial&error metodom do istinskih experata u raznim tehnologijama.

Znam na sta mislis kada kazes trial&error (kopiranje gotovog koda sa neta i njegovo prilagodjavanje dok ne proradi u svrhu resavanja trivijalnih problema) ali je glupo klasifikovati trial&error kao nesto sto rade samo pocetnici. Pa kako zamisljas R&D, na osnovu teorije ce resenje u 100% slucajeva da funkcionise? Hoce sipak... pogotovo kada se radis nesto sto niko pre nije uradio, sto nije bas tako retka pojava u ovoj industriji. Imas sulud zahtev od klijenta, unutar firme. Iz odredjenog razloga ne mozes reci ne. U nebranom si grozdju, od tebe se ocekujes da pomeras granice. Ne postoji taj stepen ekspertize/strucnosti koji ce omoguciti resenje svakog problema. Jer da ima kakav je to research and development. Nema istrazivanja ukoliko znas kako da resis problem, zar ne? Istrazujes kada ne znas kako a ponekad ne zna niko ni na internetu, ni kolege, nego pitas za savete, razbijas glavu, radis sulude stvari i nekad upali.

Niko se nije rodio ekspert, to se postaje vremenom. Nijedan ekspert nije zauvek ekspert, pregazi ga vreme za tren oka. Svaki ekspert mora stalno da uci da bi ostao relevantan, a to zahteva istrazivanje i mnogo testiranja da li resenje problema funkcionise kako je ocekivano ili ne. Sta je to nego trial&error?

Poslednja izmena:
Naravno, mislio sam na trial i error bez razumevanja sadrzine. Tipa ako izbacim ovu zagradu iz ovog cudnog teksta mozda ce mi proraditi plugin pa cu to sve tako da uvaljam nekom za 100 evra.

Da li je to uopste moguce u praksi? Znam da moze u drugim bransama, na primer kvazi majstori-zanatlije koji pokvare vise nego sto poprave ili profesionalni reinstalator operativnog sistema, brisac virusa i namestac stampaca. Tu moze da prodje drzi vodu dok majstori odu. Nisam nikad cuo da to moze i kada je programiranje u pitanju. Ljudi koji apsolutno nista ne razumeju sta radi kod obicno nisu u stanju da napisu ni Hello World a kamoli nesto sto moze biti od bilo kakve koristi. Cak i ako iskopiraju sa neta i proradi posle "cackanja", ko ima obraza da uzme pare za to. To moze da radi samo i iskljucivo na toj masini, kako to prodati nekome kao gotov proizvod?

Nije za ovu diskusiju ali postoji, vidim da si imao srece da ne ispratis razvoj CMS-ova i kolicine pluginova koje je moguce cackati. :)

Nazad
Vrh Dno