Šta je novo?

Uništavanje IT sektora

Joomla, Drupal, Moodle, PHP-Nuke, WordPress na faksu, kada je trebalo poloziti ispit, napraviti sajt, povezati bazu, pomagati asistentu oko Moodle-a itd. Moj brat i neki drugi ljudi se bave tim web stvarima, mene zanima razvoj aplikacija za Android. Time se bakcem (da ne kazem bavim jer nisam profi mobile dev ni u kom slucaju, ne radim u stranoj firmi za platu u evrima itd). Iako sam polu-amater, ne mogu sebi da dozvolim da okacim na Google Play program koji se moze raspasti svakom drugom korisniku. Jer od toga nema nikakve koristi. A telefona i tableta je jako puno, nesto od toga testiram licno, nesto drugi ljudi. Zato mi je neverovatno da neko moze da uzima pare na ruke za gotov program koji je jedva skrpio da radi kada ja moram da se cimam da testiram za nesto sto je fakticki dzabe i od cega cu videti pare samo ukoliko gomila ljudi skine to i vide reklame a pozeljno je da su iz zemalja razvijenog zapada.

Kako sam ja iz mog skromnog iskustva shvatio, u januaru sledece god. biće kako 4 godine radim kao back-end web development, u BG a verovatno i ostatku Srbije postoje generalno 2 vrste IT firimi.
1. One gde se sve radi uz pomoć štapa i kanapa, daj šta daš od posla, 1 zaposlen radi 3-4 posla, nemaju jasan cilja razvoja proizvoda a ni zaposlenih, zaposleni su uglavnom juniori, ili te ograniče sa napredkom i dođe do zamora u svakom smislu.
Radio sam u jednoj i dobra je samo kao odskočna daska, išao sam do kraja i kad više nisam mogao rekao sam lepo da idem.
I ovo su uglavnom domaće firme, po meni bežati glavom bez obzira.

2. Firme koje razvijaju svoj proizvod, imaju razvijenu kulturu šta, kako i ko radi, tu imaš neku perspektivu za neki napredak bez obzira da li si junior ili senior.

Naravno između postoje nijanse, ali generalno sve mogu da se smeste u ove 2 kategorije (domaće ili strane firme).

A ovo trail&error, i početnik koji to radi bez razumevanja sadržaja nema šta da radi programiranje, jer ako sad ne razume problem ni sledeći neće i napraviće samo probleme (skrivene bugove i nedovršeni zadaci).
U prošloj firmi radio sam i ko mentor, pa znam kako je to kad ti uvale početnika koji misli da zna nešto da uradi a teško mu da problem razume.

A trail&error gde moraš nešto da ispitaš, šta ja znam neki arhitekture pattern da upotrebiš i potrošiš nedelje na čitanje ispitivanje je skroz druga priča, i nepostoji ekspert koji to nije radio ili koji povremeno ne radi.
Jer šta je programiranje nego nauči, razumi problem, reši ga i proveri.

Poslednja izmena:
Da li je to uopste moguce u praksi? Znam da moze u drugim bransama, na primer kvazi majstori-zanatlije koji pokvare vise nego sto poprave ili profesionalni reinstalator operativnog sistema, brisac virusa i namestac stampaca. Tu moze da prodje drzi vodu dok majstori odu. Nisam nikad cuo da to moze i kada je programiranje u pitanju. Ljudi koji apsolutno nista ne razumeju sta radi kod obicno nisu u stanju da napisu ni Hello World a kamoli nesto sto moze biti od bilo kakve koristi. Cak i ako iskopiraju sa neta i proradi posle "cackanja", ko ima obraza da uzme pare za to. To moze da radi samo i iskljucivo na toj masini, kako to prodati nekome kao gotov proizvod?

Seen it with my own eyes :|

Da li je to uopste moguce u praksi? Znam da moze u drugim bransama, na primer kvazi majstori-zanatlije koji pokvare vise nego sto poprave ili profesionalni reinstalator operativnog sistema, brisac virusa i namestac stampaca. Tu moze da prodje drzi vodu dok majstori odu. Nisam nikad cuo da to moze i kada je programiranje u pitanju. Ljudi koji apsolutno nista ne razumeju sta radi kod obicno nisu u stanju da napisu ni Hello World a kamoli nesto sto moze biti od bilo kakve koristi. Cak i ako iskopiraju sa neta i proradi posle "cackanja", ko ima obraza da uzme pare za to. To moze da radi samo i iskljucivo na toj masini, kako to prodati nekome kao gotov proizvod?

Svrati jednom do mene da ti pokazem kako to radi tj. kako to drugi rade :)

Nazad
Vrh Dno