Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Drugarici je disk u laptopu poceo da posustaje. D particija kao postoji ali je unformatted. Htela bi da izvuce podatke, da li neko ima predlog za neki tool? Probao sam par, al bez uspeha..
Uglavnom alati traze da se prvo formatira particija pa tek se onda mogu vracati podaci . Pogledaj na internetu hirens boot cd na njemu imas raznoraznih alatki za hdd .
Particiona tabela je blok od 512 bajta na hard disku u sektoru 0 (MBR) i u njemu se nalazi boot loader i spisak od max 4 particije. Kada dodajete particiju onda se u stvari dodaje novi zapis u MBR i to pocetna i krajnja pozicija particije na disku, velicina i tip. Brisanje particije samo brise zapis iz MBR-a. Vracanje obrisane particije je isto kao i kreiranje.
Postoje primarne i extended particije. Extended particije na svom pocetku opet imaju neku vrstu MBR-a. Na externoj particiji se moze smestiti vise logickih particija. Praksa je da se napravi primarna C particija pa onda jedna extended i na extended se napravi logicka particija (D). U tom slucaju, MBR sadrzi:
- primarnu
- extended
- prazno
- prazno
extended sadrzi
- logicku
- prazno
- ...
Ukoliko je zapis o extended particiji u MBR obrisan, dovoljno je vratiti zapis o extended particiji u MBR i trebalo bi da sve bude u redu.
Ukoliko zapis o extended particiji nije ostecen, onda je moguce da je zapis o logickoj particiji na pocetku extended ostecen. I to treba restaurirati i podaci ce se pojaviti.
Koje brojeve uneti u MBR? Najbolje je skenirati hdd sa nekim alatom i zapisati kada je nasao smislene particije. TestDisk ume da skenira i da popravi ostecene particije.
yooyo ja sam pokuao test diskom da vratim particiju ali nije uspeo, zato sam i krenuo na recovery pristup.
Fazon je sto particija nije obrisana, tj windows (i linux) su je i dalje videli da je tu, ali kao unformatted. Zar je lepo izlistao ceo disk, dozvolio vracanje 4 foldera, da se vidi da stvarno radi, a za dalje ce osoba ciji je racunar da vidi dal joj se zabavlja, pa da trazi leceni ZAR i skida podatke koji joj trebaju... ili nek tera ovaj free n puta pa nek skida 4 po 4 foldera..
doduse ovaj deo ZAR koji je free i koji vraca slike bas nije uradio posao. tj full zar je lepo prijavio neke slike, normalnu kolicinu (ne secam se tacno koliko), onda smo poterali image recovery iz njega, za koji pise da je free... e taj je prijavio nekih 100gb slika da ima znaci ne koristi isti algoritam za slike (free) i komercijalno
Probaj da skeniras disk sa hdd regeneratorom.Meni se jednom desilo da su nestale particije C i D.I ja kao ajde da probam da skeniram disk da vidim dal ima bed sectora i nadje mi 1-2 bed sectora i popravi.I ja nakon toga probao da dignem win i za divno cudo vratile se i obe particije i windows.Znaci nije bio problem sto je virus sredio particije nego je bed sector napravio ******.E sad to mi se jednom desilo ali nije lose probati.Takodje jednom sam uspeo da vratim particiju sa paragon programom sa hiren boot CD(mislim da je 9.9).Ima tamo neka opcija undelete ili tako nesto i tu se vrati particija.A jednom sam uspeo sa power data recovery.Do sad najbolji program koji sam koristio za vracanje podataka.