Šta je novo?

Undervoltovanje

Sarmica

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2006
Poena
320
Imam neku staru masinu,koja sluzi samo za download i storage,pa bih hteo da je napravim necujnom.E sad napajanju sam smanjio fan na 5V i prilicno je necujan,zeleo bih i na procu da smanjim na 5V,ali zato bih trebao da ga undervoltujem.Vec sam ga underclock-ovao na 1GHz.Radi se o Athlon-u 1600+ i maticnoj Asus A7A133 (praistoria),sad radi na 1.75V i bios mi ne da nize,a siguran sam da bi mogao raditi na 1GHz i na nekih 1.60V da kazemo.Kako to da izvedem ako mi to bios ne dozvoljava?

U trenutku kada pisem ovaj post tema ima 88 pregleda,da kazem da su samo 10% njih koji su pregledali iskusniji memberi i da niko ne odgovori,svaka cast.

ako ti je cilj da bude necujan stavi neki necujan kuler na proc (zameni mozda samo ventilator sa nekom osmicom i nju stavi an 7 ili 5V) i mani se undervoltovanja procesora

uzmi neki drugi cpu,... Celeron 300A on moze i bez fana 😀

uzmi neki drugi cpu,... Celeron 300A on moze i bez fana 😀

Bas me zanima kako bi taj celeron radio sa Asusom A7A133 ??

@Sarmica - Imas par resenja:
Prvo je da probas da otkljucas proc, i da mu stavis mnozilac 5, ili 6, ne znam koliko moze najnize, i onda bi trebalo da radi sa fanless kulerom.
Drugo, recimo da stavis neki program koji ce da cpu stavi u idle kada nista ne radi (a cpu radi sa opterecenjem od 5% kada downloadujes nesto), tako da mislim da bi radio 'na sobnoj temperaturi' dok skida sa neta. Losa stvar ovoga je da ako slucajno startujes nesto sto zahteva cpu, moze da se desi da crkne, ako nemas temp zastitu u biosu.
Trece - ako ne moze prvo resenje, onda zamenis proc za neki duron~1000-1100 MHz, otkljucas ga, i stavis mu mnozilac 5-6, undervoltujes ga, i to je to.

Prvo i prvo,Durona sam imao na 1200(zakljucanog),nisam mogao da ga undervoltujem,kao ni sad,jer ne znam!Ajde pogledajte prvi post u ovoj temi,pa pokusajte da odgovorite.A ne saveti,"Ej uradi ono sto ne znas kako...".A uzgred nisam mogao ni da ga otkljucam,odnosno otkljucao sam ga preko onih L11 mostova,ali ni tako nije hteo da radi ispod 1GHz(10x100MHz),gde se opet lepo grejao.
Drugo,i ovo njesra je zakljucano,a jedino se otkljucava preko neke p*icke materine,premazivanje mostova conductive olovkom,zapravo pravljenje kontakata(ne pada mi na pamet),tako da jedino undervolt,jer sad radi na svom min (10.5X100MHz).
A trece,mislio sam da ovo ispadne fraj,tako da nikakvi pasiv kuleri od po par hiljada na ovakav krs ne dolaze u obzir.
Stvar je u tome sto ova "sedmica" nadjacava sve u kucistu i bio bi laksi sigurno(probao sam) za jedno 10dB i lakse bi spavao,jer mi ovo tandrce pored glave.Na 5V ovo g*ovno dostize 80C za par minuta,tako da ne znam sta cu.

Poslednja izmena:
Za investiciju od zero dinero tesko da ces ista uspeti...

Ne znam koliko ti se isplati cimanje da uzmes nekog najsporijeg ThoroughBred-a, da ga ubodes u masinu i da podesis magistralu na 100MHz. Em su TB-i hladni sami po sebi, em ces ovako oboriti temperaturu za jos par stepeni...

Ploca bi trebalo da podrzava sve procesore do 2600+, tako da ne bi trebalo da bude problema s te strane.

uzmi to i prodaj, pa kupi celija na 300 sve sa plocom itd. za bagatelu para i jos ti ostane nesto malo za pivo 😉

Imam neku staru masinu,koja sluzi samo za download i storage,pa bih hteo da je napravim necujnom.E sad napajanju sam smanjio fan na 5V i prilicno je necujan,zeleo bih i na procu da smanjim na 5V,ali zato bih trebao da ga undervoltujem.Vec sam ga underclock-ovao na 1GHz.Radi se o Athlon-u 1600+ i maticnoj Asus A7A133 (praistoria),sad radi na 1.75V i bios mi ne da nize,a siguran sam da bi mogao raditi na 1GHz i na nekih 1.60V da kazemo.Kako to da izvedem ako mi to bios ne dozvoljava?

Jesi li siguran da je A7A133? Da nije kojim slucajem A7V133?

P.S. http://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/mb/socka/m1647/a7a133/a7a133-100.pdf
Ako nista ne pomogne, procitaj uputstvo za upotrebu.

P.P.S. Kao sto u gore navedenom pise min. FSB je 90MHz sto sa tvojim procesorom daje 945 MHz ali ne dozvoljava snizavanje napona. Ostaje ti ili da modujes VID mostice na procesoru ili da modujes napajanje procesora na ploci.
Ako se odlucis na ove varijante cena kostanja je = 0 din. uz utrosak vremena + rizik da spalis nesto -> posto svi znamo da je vreme novac, prethodna jednakost ne vazi.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
A da nisi mozda razmisljao da nabudzis neki kuler sa vecim telom (mislim neki koji je sam po sebi vec predvidjen da moze da se koristi kao fanless). Skoro sam spazio staru seriju Zalman kulera bas za socket A, i bas pasivni za 800din. Just a sugestion.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno