Šta je novo?

Underclock i igre

trens

Poštovan
Učlanjen(a)
16.07.2015
Poena
54
Prvo izvinjavam se ako nije u pravom odeljku tema.
Ovako,treba mi pomoc oko gore navedenog,evo ovako:imam neku novu grafiku koja kao da je jaca/novija nego maticna ploca i procesor pa sam morao staviti procesor na manji ratio tj underclockovao da mi ne bi `pucale` igre pa mi je sad na pola,e sad me zanima sta to cini i kakvog to ima uticaja,npr primetio sam kad odem na can you run it,i proverim DA Inquisition kaze moze super,i cita mi cpu speed 2600 a ja sam ga bio spustio na duplo manje zbog stabilnosti i temperature,znaci zanima me da li ce on raditi kao sto mu je originalni clock?
npr strasno sto dota 2 mogu pokrenuti bez bsoda ili obicnog ctd-a samo ako mi je cpu `ojadjen` na 6.5x tj. 1300,maltene problem sa svim online igrama tako,dok sam DA Inquisition igrao i ovako 1300 i na 2000 i to normalno na nekih 40-45 fps.Pa me zanima da li ce igra neka da gleda originalni clock 2600 iako mi je kad sad vidim u control panelu-u 1300?

PS ako je malo nerazumno izvinjavam se,nemam bas pojma o ovome
PPS rig mi je sad Amd Phenom 9950,MA770UD3 maticna,a gpu R7260X

Naravno da ce igra da gleda clock procesora, i naravno da visi clock procesora daje benefit.
Za pocetak procisti cooler i zameni pastu. U BIOS-u ucitaj default vrednosti.

Kako to mislis, pucaju ti igre? Mozda nema veze sa procesorom, vec drajverima za graficku ili je nesto trece u pitanju. Koje napajanje imas, tacan model?

Da ali ja sam morao da spustim na 1300mhz jer kad mi je na auto ili 13x kako bi trebalo pucaju mi igre tj. samo izadje na desktop,cak neki put ce i onaj bsod.Znam da gleda clock ali meni je spusten na 6.5x zato i kazem,cim ga stavim jace ne mogu,pogotovo online igre tipa dota 2 i sl,zato me i zanimalo sta ce biti ako npr igram DA:I na ovako underclock kako panel kaze 1300 jer mi je ok fps i sl?Inace napajanje mi je LC Power tj. LC600H-12.
PS znam da visi clock daje bvenefit,al mene zanima to sto mi je manji na pola originalnog clocka,kako ce se ponasati

Pa underclock nikako ne moze da skodi. :D

Uradi ovo iznad sto sam napisao. Mozda se pregreva.

Ma znam,ali da ne skodi underclock za igre,to me interesuje,imam cak i neki pomocni kuler i ne pregreva se ono npr u doti na ovom fazonu je temperatura oko 50c i komp i grafgicka i to al poenta je da npr sad mi procersor radi na 1300,pa dal to skodi dok igram DA:I npr,ili nesto drugo tipa GTA V i sl jer cim malo povecam cpu clock pukne mi dota tj. nece uci il ce mi izbaciti plavi ekran,laicki me zanima da li cu ostetiti procesor ako igram neku igru a clock mi je sad 1300mhz iako ga na can you run it cita 2600?mLi1hgA.png
Vidis kako stoji u control panelu
PS izvini ako sam nejasan oko ovog ali ono na par foruma pitam jer mi nije jasno,znaci igrice sad igram a procesor mi je namkesten na 1300 mesto da je kako mi je originalni clock 2600,pa me zanima da li cu ista ostetiti ako igram neke igre na ovakvom clocku

Poslednja izmena:
Underclock NE MOZE da skodi. Samo je glupavo to da radis.

Jesi ucitao default vrednosti u BIOS-u?

Ma znam da je glupavo ali mi se dota odmah zatvori ako stavim vise od 1300 zato,ni ja ne volim sto mi je underclock al kad nece bez toga.Probacu i sa default.Ako ne,moracu peglati igre oovako underclocked.
PS skodi li ako cesto spustam clock i vracam ga?

Poslednja izmena:
Ne skodi.

E da, probaj i da menjas mesta memorijskim modulima.

Probacu i to,ovako za sada sta mogu ovako cu,sta moze moze sta ne moze nista onda,nastavljam igrati ovako,hvala ti.

Poslednja izmena:
Jesi li ispitao da li se pregreva ?

Možda puca jedan core ? Gasi jedan po jedan u BIOSu pa vidi.

prime95 u par krugova ako se vec sumnja na falicno jezgro.

pogledaj temperature u nekom programu koji je tome namenjen, pa ako idu u nebesa zameni pastu.

Može i OCCT, ako pukne core identifikuje ga tačno.

On kao da nema dovoljno 'struje' u masini..
Trebalo bi probati i sa CPU na def,a oboriti takt GPU-a..ako i tako radi,onda je do napona.

Ne znam ne verujem da se pregreva,temperature su okej kad sam u doti 2 npr,oko 50-53 gpu a cpu 50-56.Mislim ne znam kakvo je to.

Poslednja izmena:
Dobre su te temperature.

Jesi menjao mesta memorijskim modulima?

Drugu zagorelo pre mozda mesec-dva isto ovo LC600 sa fx4300 (TDP 95W) ako se ne varam i 7770. Kada je ubacio SF golden green 450W nestalo je svo stucanje po igrama koje je oduvek imao i to je jos sa minimalnih podesavanja presao na med-max... To napajanje ima daleko manje od 20+20A na 12V...

Vrh Dno