Šta je novo?

Umrezavanje sa komsijom...

Srdjan

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
620
Pozdrav, znam da je ovo bilo 6 miliona puta ali mnoge stvari mi nisu jasne...
Elem, hocu bezicno da se umrezim sa drugom u susednoj zgradi... Rastojanje izmedju mene i njega je ispod 100m, odokativno oko 60-70m i imamo totalnu vidljivost, znaci nema nikakvih prepreka...
Sta treba da kupimo da bismo se umrezili a da to bude neka najjeftinija varijanta???
Namena mreze je da mozemo da delimo file-ove, a uskoro ukoliko dobijem adsl da moze i on da se nakaci na net...
Ono sto znam da nam obojici treba wireless kartica, vidim da hvalite neku pheenet... Moze li to da prodje samo sa tim, mislim da samo koristimo one pendreke sto stizu uz karticu??? Ako moze ta varijanta, da li taj pendrek stoji direktno na kartici, znaci iza racunara ili moze da se izvede na terasu i da ga povezem odgovarajucim kablom???
Ako moze, koji je to kabal i koji mi sve konektori trebaju...
Inace trebace mi 3-5m kabla...

Help...
Ako ima neka jeftinija kartica od ove pheenet a da je dobra i da vrsi ovaj posao recite...

P.S. Inace, kod mene u gradu nema wireless tako da me interesuje kako da najjeftinije prodjem i ta oprema nece biti koriscena nizasta drugo.. Tako da mi komentari, tipa da nabavim neku dobru antenu ne znace nista...
Pozdrav!

razmislite da razvucete kabli posto je rastojanje ispod 100m. bolje ce vam raditi mreza, manje cimanja sa podesavanjima i na kraju jeftinija varijanta.

Najpre odgovori na sledeca pitanja:
1. Da li ti odgovara varijanta da komsija nema internet kada je tvoj racunar ugasen ili komsija mora da ima pristup internetu bez obzira da li je tvoj racunar ukljucen ili ne?
2. Da li vam racunari stoje iza zida ili su na stolu pa signal moze da ide "kroz" prozor?
3. Koliki vam je budzet?

Meni je najbolja varijanta kabl... Ustvari ja bih uvek koristio LAN kabl za umrezavanje sa komsijom ako je manje od 100m distanca izmedju nas i ako je dobra vidljivost i uslovi za montiranje kabla.
Ako hocete bezicnu varijantu, radice mala antenica posao, mada i ti i on treba da imate wireless lan karticu - prosecna kartica je oko 30-35e recimo (+ mala antenica). Recimo da ne mozete da se prikljucite (mala antenica, nema signala, slaba kartica) - automatski vam treba kabl + veca antena koja ide na kucu sto su jos dodatnih 40-50e (5m kabla + najobicnija antena). Vi sada vidite da li vam se isplati da platite i jedan i drugi 100-120e za brzinu od 11Mbit/s, kada za 2000 ili 3000 mozete kupiti LAN kabl sa brzinom od 100Mbit/s.

sta ste vi sad napricali...

2x ap-a u bridge modu... 2 mrezna kabla i kraj... na pendrek ce uhvatiti tih 100 m, a ap ce moci da se stavi na prozor... sto se adsla tice, onda mozda jos bolja ideja jedan wireless router... ukupna cifra ne bi trebala da predje 120eu za obojicu...

npetar je napisao(la):
Najpre odgovori na sledeca pitanja:
1. Da li ti odgovara varijanta da komsija nema internet kada je tvoj racunar ugasen ili komsija mora da ima pristup internetu bez obzira da li je tvoj racunar ukljucen ili ne?
2. Da li vam racunari stoje iza zida ili su na stolu pa signal moze da ide "kroz" prozor?
3. Koliki vam je budzet?
1. Da odgovara mi.. Jer komsija ima dial up, a ako bude adsl, onda bih ostavio upaljen racunar pa kada ja ne radim onda on moze da skida staa mu treba...
2. Stoje iza zida i kod mene i kod njega, tako da otpada varijanta kroz prozor...
3. Budzet nije problem, ali necemo da dajemo pare bespotrebno...

Znaci ono sto me konkretno interesuje u ovom slucaju je..

1. Uz kupljenu karticu da li ide ta mala antenica fabricki ili mora da se dokupljuje???
2. Da li se ta antenica kaci direktno na karticu ili moze antenica da se okaci na terasu a da se kablom spoji sa karticom u racunaru???
2.1 Ako moze da se okaci na terasu, koji nam kabal treba i sa kojim konektorima i gde to mogu da nabavim?

E to bi bilo to...
Sve skuplje varijante nas ne interesuju... Znaci da li mozemo da se umrezimo samo sa karticama i ovim malim antenicama, ako ne mozemo onda da vidim kako kablom da se umrezimo posto nema bas nekih uslova... Uostalom opticka vidljivost je ispod 100metara a kada kabal prebacimo preko krova zgrade onda ce biti i preko 100metara, hoce li to predstavljati problem???

Pendrek antene dobijate uz kartice, tako da uzmite 2 malo jace kartice i probajte (peer to peer veza). Ako ne budete zadovoljni, investicija ce vam biti 2x5m hdf200 kabla i pravljenje 2 kantene od kutija za neskafu http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=48341

p.s.
Postavljanje pendreka na prozor je mislim neizvodljivo.

Ako sam dobro shvatio, ne moze varijanta da izbacim tu antenicu napolje i da kablom povezem sa karticom???

ne moze, ali moze ona varijanta koju sam ti ja napisao...

danijel00 je napisao(la):
ne moze, ali moze ona varijanta koju sam ti ja napisao...

Moze tvoja varijanta ali opet je diskutabilno kakvu ce vezu uspostaviti pomocu pendreka. Bez usmerene veze, bar ja nista drugo ne prihvatam. Opet, jeftinije je napraviti kantene nego uzeti dva AP-a.

Onda sudeci po ovome, najbolje i najjeftinije je da vidim kako da sprovedem kabal...
Hvala na informacijama...
Pozdrav!

P.S. BTW, koji mi kabal treba za direktno povezivanje dva racunara? Ja imam gigabitnu integrisanu mreznu a kod njega nisam siguran.. Ako on ima isto gigabitnu, koji nam kabal treba i da li stvarno moze da se uspostavi tako brza mreza na ovolikom rastojanju?

Poslednja izmena:
kabl rulz!

kod mene je sledeca stvar....

sa komsijom iznad mene sam umrezen preko rutera(delimo adsl) kablom.

sada komslija u zgradi preko puta (razdaljina oko 20-25 m max) hoce da se umrezimo. da li bi mogla samo varijanta sa wireless karticama?

cimanje nam je za kabal jer je on na prvom spratu a ja u prizemlju....malo je nezgodno razvuci kablove....

Poslednja izmena:
Pa naravno da je moguce sa wireless karticama , ali ti je to u sustini dosta skuplja varijanta...izaberi sam

Vrh Dno