Šta je novo?

Umrezavanje racunara i deljenje resursa

djole34j4

Slavan
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
319
Da li je neko rad da napise tutorijal o umrezavanju 3 racunara, deljenju datoteka, stampaca i internet konekcije (kablovske) izmedju njih, posebno za Windows XP i Windows 7 ili me uputi ako to vec postoji na forumu posto nisam uspeo da nadjem kompletne tutorijale za sve sto sam naveo.

Hvala.

A da koristiš malo google pa kad ti zapne da zatražiš pojašnjenje

hehe, to sam i uradio...znam da mnogo trazim al sam pomislio da vec postoji neki gotov tutorijal ili sl...uglavnom stvari su mi mnogo jasnije...

Kupim broadband ruter, koji ima lan portove (kao kod svica) i na njih povezem racunare straight kablom, a na wan port (pravi ruterov koji radi na 3. sloju) povezem kablovski modem (valjda isto straight kablom). Zadam racunarima privatne adrese, napravim malu lokalnu mrezu, za default gateway stavim adresu rutera koja je obicno 192.168.0.1 i zahvaljujuci NAT-u koji radi ruter mogu da idem na internet...da li je to to otprilike?

Poslednja izmena:
hehe, to sam i uradio...znam da mnogo trazim al sam pomislio da vec postoji neki gotov tutorijal ili sl...uglavnom stvari su mi mnogo jasnije...

Kupim broadband ruter, koji ima lan portove (kao kod svica) i na njih povezem racunare straight kablom, a na wan port (pravi ruterov koji radi na 3. sloju) povezem kablovski modem (valjda isto straight kablom). Zadam racunarima privatne adrese, napravim malu lokalnu mrezu, za default gateway stavim adresu rutera koja je obicno 192.168.0.1 i zahvaljujuci NAT-u koji radi ruter mogu da idem na internet...da li je to to otprilike?

Generalno sve si pogodio. Napomena je da kod većine kućnih rutera nema potrebe da podešavaš IP adrese na LAN strani (osim ako nisu u istom opsegu kao ona na WAN strani) jer po defaultu je uključen DHCP (automatsko dodeljivanje IP adresa LAN korisnicima) koji će to završiti umesto ručnog podešavanja. Voala, internet imaš. Ostaje da se pozabaviš deljenje resursa na računarima...

Ne bih preporučio Tendu. Probaj D-Link (GO-RT-N150) koji spada u najjeftiniju kategorijiu a ima i QoS koji kako tako radi. Međutim za ozbiljan i stabilan QoS moraćeš da se odlučiš za bolji ruter (nikako najjeftiniji). Međutim, šta će ti QoS ako imaš kućnu mrežu?

Da, u pravu si. I meni je ako nista drugo bar po imenu poznatiji D-link...a zeznuo bih se sa onim svakako, jer je ovaj sto si naveo bezicni...ne treba mi bolji...to je to! :)

Vodi računa da sam ti ipak ponudio najosnovniji model D-Linka, znači nije predviđen za "ozbiljna" opterećenja u mreži. Međutim sasvim je dobar za svakodnevne kućne mreže, sa 2-3 računara, poneki telefon pa i network storage... Testirao sam ga na par mesta, sa različitim opterećenjima i svuda je radio veoma korektno.

Kako je tema vezana da ne otvaram novu:
sa dva racunara(XP i 7)normalno pristupim deljenom folderu na XP-u,a sa dva(XP) i 7 trazi password(logovanje).
Mozete li mi to objasniti.

A da prvo kažeš koliko računara u mreži kako su povetani itd. Dakle da malo detaljnije pojasniš problem

Ima ih 10 sa serverom i povezani su preko switch-a,a deljeni fajl je na jednom od njih

Dakle imaš server na kome ti nije fajl i na njega povezano 10 računara. Svi se međusobno vide ana jednom od tih račinara je deljeni folder

Na jednom XP sam otkacio enable ieee 802.1x authentication for this network na kartici Authentication na properties mreze,i pristupio deljenom folderu.
A konacno resenje je bilo Control Panel> Administrative Tools > Local Security Policy > Security Options > Accounts: Guest account status sam postavio na Enabled.
I sada svi pristupaju.

Nazad
Vrh Dno