Šta je novo?

Umrezavanje na 80-ak metara...

Deki_Niš

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
609
Hteo bih da se umrezim sa komsijom a kuce su nam udaljene 80-ak metara... u pitanju je opticka vidljivost kuca, ali se nama sobe sa kompjuterima nalaze na "spoljnim" stranama, znaci ne gledaju nam se prozori... :wall:
Da li ima neko pogodno resenje, da nije preskupo a da mozemo da vucemo fajlove tamo-vamo i da koristimo zajedno jedan bezicni internet???:type:

Imas skuplju i jefitiniju varijantu.

Skuplja ti je da kupite (napravite) dve antene i pored toga dve WiFi kartice i mreza gotova.
a jeftinija varijanta ti je da kupish sajlu dovoljne duzine, buzir, utp i direktno razvuces od njegovog do tvog kompa.

Mozes da uzmes i stp kabli koji je nesto skuplji (Utp-unshielded, Stp-shielded). Znaci, stp je prilagodjen spoljnim uticajima.

Ako se odlucite za wireless, napravite dve kantene, kablovi hdf 200 duzine koliko vam treba (fabricki od 5m je cini mi se oko 1000din, vodi racuna da ovaj hdf 200 ide do max 10m). Kartice oko 30e komad, pogledaj izbor recimo na www.netiks.co.yu ili www.albicom.co.yu. Trebace vam i dodatni konektor na kanteni da ne bi unistavali fabricki atestiran kabl. Kablove u principu mozete i sami da krimpujete, zamolite nekoga ko ima opremu za krimpovanje i sl. Vodi racuna i oko konektora, ima ih razlicitih.

Na 80m wireless ima da vam radi ma sta god od opreme koristili. Ipak, sa wireless-om cete imati manju brzinu a varijanta je skuplja. Na 80m, ukoliko je izvodljivo, ja bih razvukao kabl (teorijski kabl moze bez problema na 100m, na vise uz gubitke ali to ne bi uticalo mnogo na vasu mrezu od 2 kompa).

Poslednja izmena:
obzirom da ste na 80m, mislim da nema svrhe da se umrezavate bezicno. kablom je dosta jednostavnije, pouzdanije, brze a na kraju i jeftinije... ako bi se umrezili kablom, onda vam treba samo jedan wireless ap i jedna antena da bi se nakacili na provajdera i imali mrezu....
ako necete da razvlacite kabl, onda imate dve varijante:
1. dve kartice i dve antene za mrezu, plus jos jedna kartica i antena za net. ovde ce komp koji se kaci na net morati da bude ukljucen da bi i drugi komp imao net... takodje ne znam kako ce se ponasati komp sa dve kartice....
2. jedna kartica i antena, plus dva wireless ap, od kojih jedan u client modu i dve antene. ovo je najskuplja varijanta ali nece morati jedan komp da bude ukljucen kako bi drugi imao net.

sve u svemu varijanta sa kablom i jednim APom u client modu je ubedljivo najjednostavnija, najjeftinija i najpouzdanija...

Naime, radi se o tome da su nase kuce na otprilike 80m (po proceni nije vise), ja sam u br. 10 a on u br. 15, znaci dve kuce izmedju pa preko puta. Kako su nam sobe na dijagonalno suprotnim stranama, (otprilike) treba jos po 10-20m kabla da bi smo dosli do uglova kuce koji se "gledaju"... :smash:
Razmisljali smo i ranije da se UTP kablom umrezimo, ali su nam rekli da bi moglo da dodje do atmosferskog praznjenja i da nam elektricitet sprzi kompove, ako je kabl tako razvucen u vazduhu... :crash:
A recimo da bi smo imali usput da prikacimo kabl (bandera, kuca), kako ne bi visio 80m, ali zar nece on da se rastegne i na 20-30m, jer UTP nije samonoseci, kao banderski za struju i telefon?!?!?!?!?!:whip:

Deki_Niš je napisao(la):
A recimo da bi smo imali usput da prikacimo kabl (bandera, kuca), kako ne bi visio 80m, ali zar nece on da se rastegne i na 20-30m, jer UTP nije samonoseci, kao banderski za struju i telefon?!?!?!?!?!:whip:

Lepo ti covek napisao gore, kupite sajlu. I naravno, stp kabl. Ili buzir...ima varijanti koliko hoces a sa kablovima je ko sto neko rece, najjeftinije&najsigurnije (jedino ako vam komsije izmedju ne naprave secu kablova).

Uzeo sam neki kabl... rekli su mi da je SFTP (S-FTP kabl 125MHz RM freenet cat. 5)... Probao sam i na koturu radi 137m :cigar: na 100Mbps, nadam se da ce raditi i 1G, posto nam racunari imaju GLAN integrisanu karticu (ali i 100 je ok)...
E sad mi ostaje jedino da razvucem kabl preko par kuca...

Ako je "buzir" ono plasticno rebrasto crevo, koje se koristi u kucnim instalacijama... to nije imuno na meteoroloske uslove, tj. ispucace na Suncu ,)
Tako da razmisljam da ovaj SFTP spojim plasticnim selnama za sajlu i tako razvucem sajlu na jednom mestu 40-50m i na jos dva po 15-ak m....
Da li je neko to radio i da li ovom mom kablu nece smetati meteoroloski uslovi/neuslovi???

Poslednja izmena:
Kad ne smeta provajderima da razvlace kilometre kablova na taj nacin, sto bi smetalo tebi? ;) Aj, opusteno samo.
Gigabitnu mrezu neces imati (to je samo teoretski), a s' obzirom da pri velikim brzinima dolazi do velikog preopterecenja HDD-a, moracete cak i da smanjite brzinu. U principu, za vase potrebe i sa 10mbps ima da budete prezadovoljni.
Poz!

Deki_Niš je napisao(la):
Tako da razmisljam da ovaj SFTP spojim plasticnim selnama za sajlu i tako razvucem sajlu na jednom mestu 40-50m i na jos dva po 15-ak m....
Da li je neko to radio i da li ovom mom kablu nece smetati meteoroloski uslovi/neuslovi???

Ja sam uradio isto tako kako si opisao sa istim kablom i sajlom izmedju dve zgrade na duzinu od 110 m i sve je radilo bez problema do sinocnog nevremena kada mi je grom sprzio switch i moguce neku mreznu kartu, ne znam jos posto nas ima 12 u lan-u. Tako da ti savetujem da kada su vremenske neprilike izvucete mrezni kabl iz kompa. I jos nesto, posto je to sftp kabl trebalo bi da ga krimpujes i koristis Module RJ-45 recimo kat. 5e fully shielded ftp/sftp. zbog uzemljenja, eventualne indukcije i problema sa nevremenom.

Zagor je napisao(la):
Ja sam uradio isto tako kako si opisao sa istim kablom i sajlom izmedju dve zgrade na duzinu od 110 m i sve je radilo bez problema do sinocnog nevremena kada mi je grom sprzio switch i moguce neku mreznu kartu, ne znam jos posto nas ima 12 u lan-u. Tako da ti savetujem da kada su vremenske neprilike izvucete mrezni kabl iz kompa. I jos nesto, posto je to sftp kabl trebalo bi da ga krimpujes i koristis Module RJ-45 recimo kat. 5e fully shielded ftp/sftp. zbog uzemljenja, eventualne indukcije i problema sa nevremenom.

Da li je to 110m u komadu, bez nekih oslonaca izmedju?
Za module sam te razumeo, mada dosad nisma video takve, pa ako znas da mi kazes gde ima da se kupe (u Nisu ako moze)... I da li je mozda neki od ovih recimo takav:
Connector module wall 1xRJ45 Omega45, screened
Connector 1xRJ45 cat 5E w cover plate for surface mount.
Connector module RJ45 cat 5E for G100V1-A, G100V2-A
Connector 2xRJ45 cat 5E w cover plate for surface mount.

Poslednja izmena:
Zagor je napisao(la):
I jos nesto, posto je to sftp kabl trebalo bi da ga krimpujes i koristis Module RJ-45 recimo kat. 5e fully shielded ftp/sftp. zbog uzemljenja, eventualne indukcije i problema sa nevremenom.

Ovde si mi napisao modul, a sudeci po Netiks-cenovniku, to su UTP-uticnice...
Ako mozes da mi pojasnis gde ja treba da koristim te uticnice, jer ja mislim da mi treba samo dva UTP-konektora na krajevima kabla!!! Pa da li si mislio da oni budu fully shielded ???

E ovako, prvo svidja mi se sto brzo kapiras i sve si pohvatao:) . Sto se tice pitanja da li je sve u jednom komadu 110 m, ako sam te dobro razumeo ovako stoje stvari: Izmedju dve zgrade je razvucena sajla 2 mm(mada je mozda trebalo da bude 3mm, ali sta sad...) oko sajle je vezan kabl kao sto si napisao sa plasticnim vezicama na svakih pola metra(100 vezica oko 150 din). Inace sajla je vezana na krajevima sa zabicama i spanerom(nadam se da znas sta je to, spaner 300 din i zabice 20 din kom.) na duzini od nekih 80 metara koliko je rastojanje izmedju zgrada, a ostali deo kabla(30 m) je razvucen preko krova.
Sto se tice pitanja za module pogodio si iz prve i ja sam ih kupio u Netiksu i to bas ovaj sa slike za module znaci ovaj treci odozgo(cena je bila negde oko 170 din komad). Sto se tice ovih konektora oni ti ne trebaju, zato sto u netiksu imas da uzmes FTP patch kabl takodje kat. 5e od pola metra koji se ubacuje u modul i zatim u mreznu kartu(cena negde oko 80 din kom.. I da jos nesto kad spajas kabl sa modulom moras da pazis da bude ukrsten(crossover) bilo je dosta reci o tome na forumu(vidi search) u protivnom vam nece raditi, a naravno mozes da pitas i ljude iz Netiksa objasnice ti. Varijanta sa modulima je mnogo bolja nego da stavljas direktno konektore na kabl, za sta bi ti trebala i kljesta za krimpovanje, a ako bi kupio kabl sa vec postavljenim konektorima morao bi da busis rupu 3 puta vecu nego sto je kabl a to bas i nije zgodno kad dodje zima... Nadam se da sam ti pomogao i da ces uspeti da zvrsis posao... Ako te zanima jos nesto pitaj...

Poslednja izmena:
Zagor je napisao(la):
Nadam se da sam ti pomogao i da ces uspeti da zvrsis posao... Ako te zanima jos nesto pitaj...

Hvala ti care, bas si mi pomogao... :wave:
Samo, jos nesto: Znam sta je crossover kabl, posto imam kuci dva kompa koji su direktno povezani takvim kablom. Ali me interesuje koji kabl treba da bude crossover, da li ovi patch kablovi na krajevima ili ovaj u sredini koji ima na krajevima module???
usput, koliko kosta sajla koju ste postavili?

I ja se slazem da je kabal bolje resenje, a to ti govorim iz licnog primera. Zivim na N.Beogradu i ortak i ja smo razvukli kabal duzine oko 105m preko krovova, cak i bez buzira i sajle. Radi nam mreza vec 3 godine bez problema, a tu su su ukljucili jos neki - uzeli smo zajedno ADSL, igramo igrice, filmove razmenjujemo (sa mog harda na njegov divx os 700Mb prebaci za minut i po).
Poz!

Deki_Niš je napisao(la):
Hvala ti care, bas si mi pomogao... :wave:
Samo, jos nesto: Znam sta je crossover kabl, posto imam kuci dva kompa koji su direktno povezani takvim kablom. Ali me interesuje koji kabl treba da bude crossover, da li ovi patch kablovi na krajevima ili ovaj u sredini koji ima na krajevima module???
usput, koliko kosta sajla koju ste postavili?

Ovaj kabl u sredini treba da ti bude crossover, s tim sto ces morati sam da ga krimpujes sto i nije neki problem(objasnice ti ljudi iz netiksa, a imas i slike na forumu). I samo kupi 2 standardna patch kablica, naravno pazi da budu FTP a ne UTP i to je to. A sto se tice sajle ja sam je kupio na Novobeogradskom Buvljaku za cini mi se nekih 18 din po metru od 2mm(na istom mestu sam uzeo spanere i zabice). A najbolje bi ti bilo da nazoves Boban sajle i da se kod njih raspitas za cenu jel je bila ista u to vreme kad sam ja uzimao pre nekih 5 meseci. Evo ti telefon 011 3473 310.

Poslednja izmena:
Zagor je napisao(la):
Ovaj kabl u sredini treba da ti bude crossover, s tim sto ces morati sam da ga krimpujes sto i nije neki problem(objasnice ti ljudi iz netiksa, a imas i slike na forumu). I samo kupi 2 standardna patch kablica, naravno pazi da budu FTP a ne UTP i to je to. A sto se tice sajle ja sam je kupio na Novobeogradskom Buvljaku za cini mi se nekih 18 din po metru od 2mm(na istom mestu sam uzeo spanere i zabice). A najbolje bi ti bilo da nazoves Boban sajle i da se kod njih raspitas za cenu jel je bila ista u to vreme kad sam ja uzimao pre nekih 5 meseci. Evo ti telefon 011 3473 310.

Posto nisam iz Bg-a, a vec imam kabl i trebaju mi samo jos dva modula i dva patch kablica, kupice mi ih drug koji ide stalno za Bg... Pa ako mozes da mi kazes tacnu oznaku u Netiksovom cenovniku, posto ja necu biti u situaciji da vidim sta kupujem, ali ako sam dobro shvatio to su ova dva proizvoda:
215, FTP patch kabl kat. 5E dužine 0,5m - fabrički napravljen i testiran kom 0,75 + PDV
54, Modul RJ-45 kat. 5E Fully Shielded FTP/SFTP - kabl se spaja bez alata, T568A/B, Unicom SpeedCap kom 1,63 + PDV

Da li kabl treba da bude crossover iako spajamo dva switch-a??
Kad smo kod Switcha, koji mi preporucujete da stavim sa moje strane, posto komsija vec ima 8-portni Sweex??

Deki_Niš je napisao(la):
Posto nisam iz Bg-a, a vec imam kabl i trebaju mi samo jos dva modula i dva patch kablica, kupice mi ih drug koji ide stalno za Bg... Pa ako mozes da mi kazes tacnu oznaku u Netiksovom cenovniku, posto ja necu biti u situaciji da vidim sta kupujem, ali ako sam dobro shvatio to su ova dva proizvoda:
215, FTP patch kabl kat. 5E dužine 0,5m - fabrički napravljen i testiran kom 0,75 + PDV
54, Modul RJ-45 kat. 5E Fully Shielded FTP/SFTP - kabl se spaja bez alata, T568A/B, Unicom SpeedCap kom 1,63 + PDV

Da li kabl treba da bude crossover iako spajamo dva switch-a??
Kad smo kod Switcha, koji mi preporucujete da stavim sa moje strane, posto komsija vec ima 8-portni Sweex??

Tako je dobro si shvatio to su ta 2 proizvoda. Ako spajate dva switcha nije bitno da li je srossover ili straight, znaci moze i jedan i drugi. A sto se tice switcha, takodje imas da uzmes u Netiksu TP-link switch koji sam ja uzeo i sasvim sam zadovoljan odnosom cene i kvaliteta. Cena takvog switcha sa 5 portova je bila 11 eura pre nekih 3 meseca, mada su poslednji put kad sam bio (pre 3 dana) povecali cene vecine proizvoda. Uostalom pogledaj sadasnji cenovnik i dodaj 18% PDV i to je to. Poz

Nazad
Vrh Dno