Šta je novo?

Umrezavanje kompa radi neta

Black Arrow

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2006
Poena
319
Bicu kratak.Imam dva kompa,jedan je moj na spratu,drugi je stariji,kod matoraca,u prizemlju.

Zeleo bih nekako da namestim da i onaj stari komp dole poseduje net (posto sam ja meni pre mesec dana uveo Telekom ADSL 256k) a da to izadje sto jednostavnije i jeftinije.

Modem (ili ruter,nisam siguran) je Huawei MT882v2 pa me zanima kako da najlakse izvedem da oba kompa imaju izlaz na net.

Ako je to ruter onda samo povezi na njega. Pogledaj na netu kako da pristupis konfiguraciji tog rutera (obicno kroz firefox ili sl.).
Ako nemas ruter (tj ako je to modem), onda mozes da iskoristi svoj racunar kao ruter, tako sto ces modem spojiti preko usb-a, a internet vezu mozes da delis sa racunarom dole.

Pa,ipak mislim da je to ruter a ne modem,tako da ide ona prva kombinacija.

Sta treba da uradim i povezem i sta mi treba od "opreme"?

Pa,ipak mislim da je to ruter a ne modem,tako da ide ona prva kombinacija.

Sta treba da uradim i povezem i sta mi treba od "opreme"?

Trebaju ti dva mrezna kabla i to mrezni kabl ruter - tvoj komp i ruter - drugi komp. Prethodno konfigurisi ruter prema uputstvu tvog provajdera i mislim da ce ti to biti dovoljno. Adrese ce se dodeliti automatski. Trebalo bi da proradi bez mnogo napora :)

moraces da uzmes i neki najobicniji 4portni switch (~10e) posto huawei ima samo 1 ethernet port

Znaci,trebace mi jedan kraci kabl koji ide od rutera do mog kompa i jedan duzi koji ce ici od rutera do drugog kompa.Takodje,trebace mi jedan najobicniji switch da bi mogao da stavim ta dva kabla koji trebaju da idu u ruter.Sad,zar mi nece trebati i treci kabl od rutera do switcha? Da bih onda kasnije u switch ubo ova dva kabla do jednog i do drugog kompa.

Zna li neko koliko bi kostala citava parada?

Zaboravio sam da kazem samo nesto.

Ruter Huawei MT882v2 ima dva nacina da se poveze na komp.Preko USB ili mreznog kabla.Ja ga sad drzim na USB kablu i savrseno radi.Sto znaci da imam jedan ethernet port na ruteru slobodan.

Da li mogu da moj komp povezem preko USB kabla (kao i uvek) a da drugi ide preko mreznog (onda bi izbegao kupovinu switcha)?

Zaboravio sam da kazem samo nesto.

Ruter Huawei MT882v2 ima dva nacina da se poveze na komp.Preko USB ili mreznog kabla.Ja ga sad drzim na USB kablu i savrseno radi.Sto znaci da imam jedan ethernet port na ruteru slobodan.

Da li mogu da moj komp povezem preko USB kabla (kao i uvek) a da drugi ide preko mreznog (onda bi izbegao kupovinu switcha)?

Check it out http://www.elitesecurity.org/t239225-9-Huawei-MT-ADSL-Telekom-modem
Probaj da izbunaris sta ti treba

Tamo sam nasao vise informacija o port forwardu,nego o ovome sto meni treba.

Problem je sto nemam na starom kompu lan karticu,moracu i nju da pazarim.Ako mi bude uspela kombinacija - 1 komp usb,1 komp ethernet konekcija.

A zasto jednostavno ne spojis racunare LAN-om, i sherujesh net??? Meni je kuci tako postavljeno i super radi.

ups :) prevideo sam ovo zadnje da nemas LAN karticu.***

Poslednja izmena:
Svakako bi morao da kupim lan karticu,bilo za sharovanje ili za cisto deljenje neta.

ma moze, lepo pise da je to modem/ruter zaboga! ima dva izlaza, jedan usb drug ethernet! i jedan i drugo mozes da koristis istovremeno. USB u jedan komp UTP u drugi i gotovo! Oba kompa koriste internet a imate i LAN izmedju ta dva kompa. Kraj price.

Jedino je problem sto moram uzeti jednu mreznu karticu za stari komp ili da ga umrezim putem USB (treba mi dugacak kabl).

Kako se krecu cene?

ma od telekoma si dobio jedan usb i jedan utp kabl. za taj blizi iskoristi usb, a za stari komp dokupi jednu mreznu karticu ~5e nova i dovoljno UTP kabla ne znam tacno cifru ~20din/m

Tako cu i uraditi.

Hvala svima,problem resen!

Vrh Dno