Šta je novo?

Umrezavanje i izlaz na Net

VGagi

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2002
Poena
620
>

Treba da umrezim 3 masine (a mozda ce biti i 4.) i obezbedim izlaz
na Net preko mreze. Prva masina ima ADSL preko rutera (ruter ima
samo jedan mrezni konektor koji je kablom vezan sa mreznim konek
torom na maticnoj prve masine). I preostale dve masine imaju na
maticnoj mrezne izlaze (svi 10/100 tipa).

Sta predlazete za situaciju kad je prva masina stalno ukljucena a
sta ako ostale masine treba da imaju izlaz i kad je prva ugasena?

Ako sam te dobro skapirao,znaci treba ti ruter koji ima 4 izlaza kod kojeg ce ulaz biti ADSL signal,a ostali prikljuchci na ruteru se povezuju sa ostalim kompovima u mrezi i time ujedno delis LAN izmedju svih kompova i NET i u tom slucaju ne treba da bude ukljucen ni jedan komp da bi neki radio.

tacno. a ako ce ti ova prva masina biti stalno ukljucena onda je dovoljan switch

>

Tnx na odgovorima, ali mislio sam sta konkretno uzeti
tj. koji router odnosno koji switch ?

Mislim da sama marka uređaja nije toliko bitna koliko njegove mogućnosti (i garancija). Što se switch-a tiče, svaki će ti vršiti posao. Elegantnija je varijanta (i malo skuplja) sa ruterom, tu jedino obrati pažnju da kupiš ADSL ruter (uređaj sa ADSL portom).

Poslednja izmena:
cek , covek rece da vec ima jedan ruter ili sam ja to pogresno shvatio?

rodiger79 je napisao(la):
cek , covek rece da vec ima jedan ruter ili sam ja to pogresno shvatio?

Ima ruter, ali ne sa switchom.
Uzmi neki ADSL ruter sa 4 LAN porta (za kucnu upotrebu i Planet ce da ti radi posao), ubodi i uzivaj.
Planetov je oko 40€, i mislim da ih ima u Sampru u Zemunu.
Ako mozes ti uzmi i neki skuplji, ima ih i 3Com i US Robotics i Linksys, nisi naveo koliko bi para potrosio. Ova druga 3 koja sam ti naveo, su po 60, 70+ €.
Idi na PC Berzu i ukucaj ADSL u search za hardware. Pa vidi cene, kad nadjes nesto po ceni da ti odgovara, reci sta si nasao pa da te posavetujemo.

Pa ako vec ima ruter, jel nije dovoljno da taj ruter prikljuci na jedan switch i ostale kompove na taj switch i gotovo??? Podesi DHCP na ruteru i vozi misko...

Ima ruter, ali ne sa switchom. Uzmi neki ADSL ruter sa 4 LAN porta (za kucnu upotrebu i Planet ce da ti radi posao), ubodi i uzivaj. Planetov je oko 40€, i mislim da ih ima u Sampru u Zemunu. Ako mozes ti uzmi i neki skuplji, ima ih i 3Com i US Robotics i Linksys, nisi naveo koliko bi para potrosio. Ova druga 3 koja sam ti naveo, su po 60, 70+ €.

A da umesto ove varijante ipak uradi ovo što Lale predlaže? ;)

Mislim, krš router sa 1 portom + krš switch od 15€ provereno obavljaju posao. I čak nema potrebe da 1 komp uvek bude uključen. :)

>

Ruter je dobijen od provajdera.
Znaci, switch bi uradio posao.
A kako stoji situacija sa mreznim karticama -
da li su ove na maticnim dovoljne ili je bolje
uzeti neke gigabitne ?
(ADSL je za sada 256/64)

adsl je 256 kilobita a ti bi mrezne koje su 1 gigabit?
ja mislim da su ti neophodne

VGagi je napisao(la):
>

Ruter je dobijen od provajdera.
Znaci, switch bi uradio posao.
Mislim da to što si ti dobio od provajdera nije ruter:
a) provajderi dele rutere isključivo uz biznis pakete (dva puta veća cena po kb)
b) nikada u životu nisam čuo za ruter sa samo dva porta
Tvoj uređaj je 99% neka vrsta ADSL adaptera (ADSL<->LAN).
Da bi više računara izašlo na NET preko jedne adrese nije potreban DHCP, već NAT.
Za Gb mrežu trebaju ti ne samo kartice, već i odgovarajući kablovi i ruter/swič. To znatno povećava cenu.

Rutovanje podrazumeva 2 interfejsa, jedan ulazni i jedan izlazni, ne mora da ima vise LAN izlaza, sta vise vecina ih i nema, samo otprilike oni u nizoj klasi.
Rekao sam da uzme ruter sa 4 LAN porta, po inerciji, jer sebi sada jurim ruter za kablovski :p .

uh al' smo ga iskomplikovali :p .
A da ti nama kazes koja je oznaka tog uredjaja koji si dobio od provajdera?

rodiger79 je napisao(la):
uh al' smo ga iskomplikovali :p .
A da ti nama kazes koja je oznaka tog uredjaja koji si dobio od provajdera?

UUuuurrrrrrraaaaaaaaa! ! !

Pravo pitanje u pravom trenutku ! ! !

:D :banana: :D

Looney Toon je napisao(la):
Rutovanje podrazumeva 2 interfejsa, jedan ulazni i jedan izlazni, ne mora da ima vise LAN izlaza, sta vise vecina ih i nema, samo otprilike oni u nizoj klasi.
Nije rutovanje nego rutiranje.
Uređaj sa dva interfejsa može biti neka vrsta adaptera ili bridž, nikako ruter: ako postoje samo ulaz i izlaz vrši se prosto prosleđivanje, nema rutiranja -> ruter mora imati više interfejsa.
Apsolutno nije tačno da većina rutera ima dva interfejsa (vidi prethodnu rečenicu). Najmanji ruteri (koliko je meni poznato) imaju 4+1 interfejs.
Samo ruteri u nižoj klasi imaju više LAN interfejsa - apsolutno netačno. Što više interfejsa - skuplji uređaj - viša klasa.
,)

a kad kazes ulaz jel na taj port nesto moze samo da udje ili moze i da izadje?
isto pitanje vazi i za izlaz.
btw. windows xp komp sa modemom i mreznom moze da bude ruter - ukljuci ics i eto ga rutiranje+nat, sto automatski rusi tvoju pricu od nekoj vrsti adaptera ili bridžu
a i pricu o ulazima i izlazima jer su i modem i mrezna i ulazi i izlazi istovremeno :eyebrows:
i za kraj evo ga jos jedan primer rutera sa 2 interfejsa - ethernet i serial
http://www.cisco.com/univercd/cc/td/doc/product/access/acs_fix/805/805hwin/prodover.htm
znaci, knjigu u sake :type:

Poslednja izmena:
>

Provajder je Eunet, a na ruteru (ako je to ruter)
pise ATU R140-B

@ Filo
Ne FILOzofiraj ;). Ako Cisco kaže da je to ruter onda ja očigledno grešim.
@ VGagi
Za tvoj uređaj nisam našao ništa, ali za R-130 piše: SOHO ADSL Ethernet Router/Bridge.
Ako pretpostavimo da su uređaji slični, za umrežavanje ti treba samo svič (R-130 ima NAT,DHCP i još štošta).

pazi kad ne filozofiram
samo pokusavam da ti pokazem da nisi u pravu iako to ljudi vrlo tesko priznaju ;)

@ duskoo
OK, nasao si mi gramaticku gresku, kao sto sam i rekao da jedino mozes! :p

A, kad smo vec kod toga, bas ovih dana treba da podignem Linux na jednom P3 koji treba da mi radi kao ruter (podizem na njemu jer sa P3 nemam sta da radim, ruter moram da platim, a ovo vata prasinu, pa je jos i dzabe :d ), i jos uvek nisam uspeo da smislim kako da mi radi u isto vreme i kao switch (imam gomilu LAN kartica, koje takodje vataju prasinu), pa da se ne bi mucio, bacicu ga na switch.

@Filo

Mozda sam se lose izrazio, oba interfejsa su naravno dvosmerna, jedan vodi ka spoljnom (internet, druga mreza), a drugi ka internom saobracaju (lokalna mreza).
Ispravite me ako gresim, ali ruter i sluzi da prakticno forwarduje pakete iz spoljnog u unitrasnji saobracaj, i obrnuto, stim sto sve unutrasnje (lokalne) adrese prakticno spoljnom saobracaju predstavljaju kao jednu javnu adresu. Znaci imam lokalnu mrezu gde su mi IP adrese iz familije npr. 192.168.0.0 a spoljna (javna) adresa mi je 82.117.x.x (adresa koju sam dobio kada sam se zakacio na internet).

pazi
ruter ne mora da rutira izmedju javne i privatne mreze
moze i na javnoj mrezi - ruteri na internetu ili
na privatnoj mrezi - hoces da segmentiras lan pa koristis ruter ili layer3 switch.
to sto si ti opisao radi ruter na kom je pokrenut i nat/pat servis

Evo resenjaaa!
Danas sam se drndao sa ATU-R130, na Planetovim switch-evima nije hteo da mi radi, jednostavno nema nikakav kontakt (lampice na konektorima ne sijaju), ali na Allied Telesyn-u, proradio iz prve.
Pobodi samo u neki normalan switch (ako vec nisi) i teraj.
Na ruteru namesti IP adresu za LAN i to ce ti biti Default Gateway na racunarima.

Vrh Dno