Šta je novo?

Umrezavanje fotokopira

-j1ggy-

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2007
Poena
365
Treba mi mala pomoc.

Naime, pokusavam da umrezim fotokopir sa kompom, gde ce on sluziti kao mrezni stampac, ali mi je najbitniji na tom jednom racunaru.

Postavka je sledeca:

Komp sa dva LAN konektora, Canon iRC 2380i sa mreznim prikljuckom i mogucnoscu pristupa i unosa IP adrese.

LAN 1 je povezan na Telekomov ruter i ima adresu 192.168.1.xx, i
LAN 2 se povezuje na fotokopir

Pokusao sa statickom ip adresom LAN 2 u sledecim varijantama 193.168.1.1; 192.168.100.1; 192.168.5.1, a da fotokopiru zadam sledeci br. tj. 193.168.1.2; 192.168.100.2 itd., medjutim ne mogu nikako da uspostavim vezu izmedju kompa i fotokopira tj. stampaca.

OVDE mozete pogledati sta imam od opcija na samom fotokopiru (YT link, malo je glasnija muzika)

Svaka pomoc je dobro dosla.

Kod Telekoma, 2 od 4 eth porta su zadužena za IPTV i ne mogu se koristiti za LAN.

Ako je lokalna adresa routera 192.168.x.1 a maska 255.255.255.0 onda svi uređaji u LAN mreži i wifi moraju da imaju adresu 192.168.x.2 do 254

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ok je to. Meni problem pravi to sto ne poznajem mreze u dovoljnoj meri da znam da li smem da dodelim staticku ip adresu fotokopiru, ako ruter to vec radi automatski.
Na onom okacenom videu se vidi da imam dhcp itd., ali ja ne uspevam da ga pingujem ni kada ga povezem direktno na LAN 2, disable-ujem LAN 1, stavim adresu 192.168.5.1 za PC i 192.168.5.2 za kopir (mask ostaje 255.255.255.0 na oba). I sad ludim.
Preko ipconfig u cmd, dobijem samo LAN 2.

Na osnovu onog videa moze da se dedukuje dosta o samom umrezavanju, ali ja ne uspevam ni tako da ga povezem.

Pravis gresku sto pokusavas uopste da uvezes direktno fotokopir i taj racunar. (pogotovo ako ne koristis cross-over UTP kabel)

Kao sto kolega yooyo kaze - obrati paznju na telekom ruter, ubodi u port 1 ili 4, ili u switch ako ga imas. Postavi IP stampaca rucno, ali obrati paznju da je DHCP na Telekomu od 2 do 254.

Canon IR obicno ima i web interfejs, pa mozes i tako proveriti da li je sve ok. Kada ti se stampac pojavi na mrezi, onda pristupis instalaciji drajvera.

Jos nesto - stavi za probu DHCP... mislim da je ir2520 zahtevao da se IP adresa kuca u obliku 192.168.001.002 i sl... (a mozda je to neki drugi uredjaj 🙂) pa ces videti kako izgleda IP kada mu je dodeli DHCP

Poslednja izmena:
Je l treba onda ja da na ruteru dodeljujem staticku ip adresu lan 4, jer sam tu ubo kabel za kopir?
I da li to moze pojedinacno, ili onda moram na oba lan porta staviti staticku? Ruter je Lelekom ZTE.

Moze li se na ruteru podesiti manji opseg za DHCP? Ako moze, stavi fixnu IP od kopira van dodeljivog opsega.
Ako ne moze, stavi kopir visoko jer ce niske brojeve dobiti uredjaji koji se prvi prijave, pa ce kopir izvisiti za adresu.

Ako je kopir negde pre radio, moguce je da ima neka podesavanja od stare mreze (gejtvej, DNS, subnet mask...l

Sent from my ME173X using Tapatalk

Sad sam ga bacio na factory reset, pa cu onda lagano. Javljam ishod ovde...

A i ( skoro ) svaki ruter ima rezervaciju ip adresa na osnovu MAC adrese, možeš i to da probaš. Uvek ista, a kroz DHCP ;-)

Sada si ga opravio, ko zeca 🙂

@bmibmc: moguce je na pomeriti DHCP opseg, medjutim na nekim telekom ruterima (HG) je to pod Admin nalogom. Na Pirelliju je bilo zakomplikovano do bola, ne znam kako ovaj ZTE radi.

Kabl od racunara u port 1 na ruteru, drugi kabl od rutera ka fotokopiru.
Ruter stavi da dhcp dodeljuje adrese, racunar da automatski dobija adresu ( nemoj manuelno da kucas adresu ) I najlaksa varijanta - stavi u fotokopiru dhcp.

Poslednja izmena:
Factory reset, kabel uboden u lan 4 na ruteru, staticka ip adresa 192.168.1.100, mask 255.255.255.0, default gateway 192.168.1.1 i sada sve radi.
Trazio mi je restart nakon podesavanja ip adrese i to je to.

Hvala svima na pomoci.

Nazad
Vrh Dno