Šta je novo?

umrezavanje dva kompa radi neta

Black Arrow

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2006
Poena
319
danas sam pokupio huawei mt882 modem iz telekoma, zbog adsl neta i buduci da sam sa cimerom, hteli bi da na dva racunara imamo net.

pored toga sto su nam dali pogresnu stvar (prokleti modem sa jednim usb i jednim ethernet stekom umesto dva ethernet ulaza) pokusao sam da uspostavim deljenje neta tako da u jedan komp utaknem usb a u drugi ethernet, medjutim nista ne biva, tj. samo prvi komp ima net.

ima li resenja ovoga?

Mora da radi istovremeno i usb i lan. Koji os je u pitanju i koji su drajveri?

kazem, utaknuo sam usb kabl u jedan komp a drugi ethernet kabl u drugi komp. na jednom kompu imam win xp 64bit a drugi win xp 32bit.

e sad

malo smo menjali kablove i kod prvog kompa radi net na ethernet kablu, na drugom takodje radi net na usb kablu. ako obrnemo kablove, onda na jednom radi net na usb kablu a na drugom nece da radi ethernet.

veoma mi je bitno da na drugom radi ethernet, jer cimer do mene hoce da pika cs a usb mu je veoma spor za to (probali smo i ima vise laga nego kada je na ethernetu).

Prvi drugi, drugi prvi. Pogubio sam se.. Znaci na prvom radi i usb i lan a na drugom samo usb. Ako sam dobro skapirao. Nije firewall jer radi preko usb-a. Znaci neki problem sa lan portom na drugom kompu, recimo. Kako se problem manifestuje? Da li dobije podesavanja od rutera, da li radi ping do rutera? Pisem preko opere mini pa mozda izgleda sasavo:) Poz

upravo tako kako si napisao. mada je sada misteriozno sve proradilo i skontali smo da je problem do windowsa na drugom kompu (probali i na linuxu na drugom kompu i sve sljaka).

download se deli tacno pola pola sa tim da hoce da koci malo youtube ili tako nesto ako se sa drugog nesto skida, ali to je normalno valjda...

Pa nesto je do mrezne verovatno, da li su drajveri ili je neki problem sa samom mreznom ili nesto sl. Kazi kako se ponasa pa da malo suzimo izbor sta bi moglo da bude. Normalno je sve to sto se tice protoka osim ako nije neki veci paket pa moze da bude sumnjivo:) Ako hocete mozete malo da se igrate sa netlimiterom pa da podelite protok ali najbolje ako mozete da se dogovorite.. Poz

problem je sto u windowsu na drugom racunaru net uzasno sporo radi, youtube ne moze ni naslovnu da otvori... dok na linuxu sljaka kako treba.

Preko usb-a? Mozda su neki virusi ili nesto sl. Mozda da uzmes netlimiter monitor pa da vidis sta najvise koristi link mada i comodo firewall ima taj monitoring..

uspeli smo, sve radi!

znaci, jedan racunar je povezan sa modemom preko usb kabla, a drugi preko ethernet kabla, sve se deli lepo na polovinu i radi.

ono sto nas takodje zanima je i mogucnost "pravog" umrezavanja? da li postoji nacin da se nekako umrezimo, koristimo net tako i imamo mogucnost prenosa podataka preko mreze i ako moze, kako?

Moze, cini mi se da su bila dva xp-a. Jedan x86 a drugi x64. Za pocetak proverite da li se oni medjusobno vide.
Najbolje bi bilo da uradite network setup wizard i da pustite da on odradi svoju malu magiju i da podesi firewall i file sharing i namestite koje fajlove zelite da delite.
Naravno kompjuteri moraju da budu u istoj workgroup-i..

Ako su potrebni neki detaljniji odgovori, samo vicite:)

Poz

Poslednja izmena:
Evo Vam linka http://www.hardwaresecrets.com/article/418
Meni ovo dodje kao Biblija umrezavanja sve je postepeno opisano i mene je spaslo lutanja.:wave:

Nazad
Vrh Dno