Šta je novo?

Umrezavanje 3 kompa i ADSL modema HUAWEI

BOOGIEMAN

Slavan
Učlanjen(a)
07.08.2005
Poena
320
Daklem, da krenem :type:
Istina, trenutno imam samo jedan komp, i na njega povezan preko LAN porta (Annex B) HUAWEI Telekomov modem, i to radi kako treba. Medjutim, u dogledno vreme, ako sve bude kako treba, imacu bar 3 (kakva takva) racunara. Posto trenutno postavljam kablove po kuci, sad je pravo vreme da razmisljam sta, gde i kako.

Osnovni cilj umrezavanja je da imam internet na sva tri, sa minimalnim pingom (jel' se to kaze latency ?) za igranje u LAN-u i na internetu. Interesuje me sta mi treba od opreme i kako otprilike ide povezivanje, kao i gde leze potencijalni problemi.

Koliko se ja razumem u ovo, meni bi dovoljan bio obican SWITCH. Onda bocnem sva tri kompa i ADSL modem u njega. Jel' to najbolje resenje ? Da li bih morao da vrsim neka dodatna podesavanja modema da bi mi to sve radilo ? I kako se to radi, posto mi onda modem nije u direktnoj konekciji sa PC-jem, nego je povezan na SWITCH.

Da li bi mi najjeftiniji (recimo D-Linkov) switch zavrsio posao kako treba, i sta znaci kad u specifikacijama switcha pise full/half duplex ?

Sve si sam rekao. Bilo kakav switch, posto je huawei modem koji daje telekom i ruter. Sve "bocnes" u switch, na svim kompjuterima podesis gateway 192.168.1.1 (ip rutera) i to je to.

Poz

Mislim da samo switch nije dovoljan već jedan od računara moraš da konfigurišeš kao proxy.

Evo ti kod meene primer, kupio sam 5 portni switch, oba i modem ubo u switch, sve radi kao podmazano, ponekad ubodem i laptop, jednostavno i bezbolno..

Ia sam isto pre neki dan umrezio tri kompa na telekomov adsl, i igram CS samo tako , idobar jeping, doduse imamo 1,5 Mbps...
Inace ja sam kupio Netgearov Websafe ruter, 4-tvoro portni, i sve sljaka besprekorno... on je od 2000-2500din, cisto da znas ako se odlucis za tu varijantu, ja sam se za to odlucio da ne bi zavisili jedan od drugog, da ne mi morao jedan komp da bude non stop ukljucen... mada koliko vidim radi lepo i sa switch varijantom ,tako da ti je to jefnijije...

Pozz

Imam dva kompa umrezena preko 8 portnog d-link switcha sve radi super nekad ja i buraz opalimo neku stariju strategiju i to je to.

Aj da ne otvaram novu temu,ova je vrlo slicna.Imam HUAWEI Telekomov modem,i zelim da umrezim samo 2 kompjutera za zezanje(igranje igara i sherovanje muzike/filmova itd.).Razvuk'o sam kablove tako da na svakom imam internet,ali me zanima sta jos treba od podeshavanja da bi oni videli jedan drugog,i da li je to uopste moguce?
Pokushavao sam u Total Commander-u preko "Add network place" ali nema efekta.Sta treba da se uradi?

Ima 4 utp porta,i kompjuteri su povezani preko 2 utp kabla koji idu iz LAN1 i LAN4.Internet radi bez problema,zeza me LAN.Sta treba da se podesi?

Poslednja izmena:
Kod mene je situacija slicna.Imam racunar sa adslom preko usb porta i na njega je prikljucen stampac + jos 2 racunara.Jel mogu sve da ih umrezim preko rutera (moram pogledati koji je tacno mislim da je tp link wireles koji ima 4 lan prikljucka) ili moram kupovati switch ? Nije mi potreban internet na ova dva racunara vec samo da su oni umrezeni i da imaju pristup stampacu.

Opšte informacije za sve zainteresovane:
a) Za umrežavanje više od dva računara potreban je svič (switch)
b) Za izlaz više računara na internet preko jedne linije potreban je ruter (router)

Ono što većinu buni je što nema jasnog razgraničenja između te dve klase uređaja. Naime, svaki ruter koji ima više od jednog LAN porta je istovremeno i svič; tj. ima integrisan svič. Uređaj koji je samo svič ne može da obezbedi izlaz na internet za više računara jer nije u stanju da radi rutiranje i translaciju adresa - neophodan je ruter. Ako ruter ima samo jedan LAN port, biće potrebno dokupiti i svič. Ako ruter ima dovoljan broj LAN portova, nema potrebe za kupovinom sviča. Umesto rutera može se koristi i običan PC računar sa najmanje dva mrežna interfejsa (mrežne karte ili eventualno 1 mrežna i USB). Jedna varijanta je da se koristi neki stari računar kome će to biti jedina namena (tu može da posluži i neki P1). Druga je da se na Windows računaru pokrene ICS - Internet Connection Sharing; ovo može i na Linuxu, naravno. Ako računar koji koristimo za rutiranje nema dovoljno mrežnih interfejsa moraćemo nabaviti i svič.
Sva vaša pitanja su varijacije na temu. Mislim da je ovaj uvod dovoljan da procenite šta vam treba od opreme.
PS: jedina "maglovita" oblast (bar za mene) su modemi/ruteri koji mogu da se povežu i na USB i preko mrežne karte. Nije jasno da li i oni imaju integrisan svič, tj. da li omogućavaju umrežavanje dva računara koji su povezani na USB i LAN interfejs uređaja.

Hvala na objasnjenju.A kako da podesim ruter da radi kao switch i kako da ukljucim deljenje stampaca ?

Hvala na objasnjenju.A kako da podesim ruter da radi kao switch i kako da ukljucim deljenje stampaca ?

Kaji ruter/modem koristish za ADSL. Ako je je to obichan ADSL USB modem onda njega ne mozesh da iskotistish kao ruter ali tebi kako vidim to i ne treba. Ti imash neki tp linkov wireles ruter sa 4lan porta. Samo pobodesh sve kompove na njega i koristish ga kao switch. Tp link po defaltu najverovatnije ima adresu 192.168.1.1 a pristupash mu sa user/pass -> admin/admin. Za kompove stavi 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4 itd. sa maskom 255.255.255.0. Svi kompovi treba da budu u istoj Workgroup-i da bi se videli i da ukljuchish file i printing sharing. Za to je najbolje proci onaj wizard: Set up a home or small office network na svim kompovima. Shtampach treba shervati na onom kompu na kom je povezan i onda ga drugi kompovi mogu videti. Onda sa drugih rachunara nachi deljeni shtampach i connectovati se na njega tako da se pojavi u printers and faxes folderu.

Kako da podesish da ruter radi kao switch?
Pa svi LAN portovi na ruteru su ustvari se ponashaju kao switch a ako imash i wireless onda i oni ulaze u tu taj LAN.
WAN port je neshto drugo i on se koristi za internet konekciju koja se onda dovodi na njega, npr preko ADSL modema koji imaju RJ45 ali nisu i ruteri ujedno. Takvi modemi direktno prosledjuju public ip na PC.

Ako ti treba izlaz na internet i za ostale kompove a imash USB modem onda jedno od reshnja je da ukljuchish ICS na kompu na kom je modem. Jedina mana je ta shto windows onda zakljucha ip adresu na LAN kartici na 192.168.0.1 tako da bi ona celu mrezu morao da setujesh sa 192.168.0.x pa i tp linkov ruter. Ako imash Adsl ruter onda je srtvar vishe nego prosta i isprichana ovde milion puta.

Poslednja izmena:
Opšte informacije za sve zainteresovane:
a) Za umrežavanje više od dva računara potreban je svič (switch)
b) Za izlaz više računara na internet preko jedne linije potreban je ruter (router)

Ono što većinu buni je što nema jasnog razgraničenja između te dve klase uređaja. Naime, svaki ruter koji ima više od jednog LAN porta je istovremeno i svič; tj. ima integrisan svič. Uređaj koji je samo svič ne može da obezbedi izlaz na internet za više računara jer nije u stanju da radi rutiranje i translaciju adresa - neophodan je ruter. Ako ruter ima samo jedan LAN port, biće potrebno dokupiti i svič. Ako ruter ima dovoljan broj LAN portova, nema potrebe za kupovinom sviča. Umesto rutera može se koristi i običan PC računar sa najmanje dva mrežna interfejsa (mrežne karte ili eventualno 1 mrežna i USB). Jedna varijanta je da se koristi neki stari računar kome će to biti jedina namena (tu može da posluži i neki P1). Druga je da se na Windows računaru pokrene ICS - Internet Connection Sharing; ovo može i na Linuxu, naravno. Ako računar koji koristimo za rutiranje nema dovoljno mrežnih interfejsa moraćemo nabaviti i svič.
Sva vaša pitanja su varijacije na temu. Mislim da je ovaj uvod dovoljan da procenite šta vam treba od opreme.
PS: jedina "maglovita" oblast (bar za mene) su modemi/ruteri koji mogu da se povežu i na USB i preko mrežne karte. Nije jasno da li i oni imaju integrisan svič, tj. da li omogućavaju umrežavanje dva računara koji su povezani na USB i LAN interfejs uređaja.

Funkionishe ovo bez problema na Huaweiu.

Aj da se ja nadovezem na ovo shto si ti napisao. Znachi za sve vlasnike Huawei modema. Ako zelite da delite internet na vishe rachunara jedino shto vam treba je SWITCH, nema potrebe za kupovinom rutera jer ga vec imate, da da Huawei je i ruter i radi sasvim koretkno. Kod mene je ova kombinacija Modem ide u switch, moj komp se kachi kabelom na switch, i jedno vreme je bila povezana i moja DL mashina. Takodje sam na switch nakachio i AP tako da sam povezao i caletov komp bezichno, nikakva dodatna podeshavanja nisu potrebna jer modem dodeli svim rachunarima IP adrese i sver radi "Out the Box" jedino treba provuci i povezati sve kablove. Isto je stanje i sa onim Sagemom shto su davali krajem 2006te i pochetkom 2007me (ne mogu da se setim modela).

:wave:

Opet ja i opet problemi.Adsl ne radi kada je ukljucena mrezna konekcija.Sve je pobrljavilo posto su i od adsl modema i switcha(ipak sam kupio switch) ip 192.168.1.1 i 1.2,pa je i subnet mask isti,i ip adrese slicne.Kako da pristupim switchu da mu promenim te brojeve ako moze ? Nece da udje u njegov interfejs kada idem na 192.168.1.1.Switch je TP-Link TL-SF1008D.Kada je veza lan kartice onemogucena internet radi.Adsl je preko usba.

E da,znam da je najlakse sve to da bocnem u switch ali ne smeju 2 racunara da imaju bilo kakav pristup internetu.I modem je huwaei.

Poslednja izmena:
Priključiš samo jedan komp na uređaj. Na mrežnoj karti kompa podesiš IP adresu iz subneta kojem pripada IP adresa uređaja. Pristupiš web interfejsu i promeniš IP adresu uređaja. Nakon restarta uređaja web konekcija će verovatno pući, pa ćeš morati opet da promeniš IP adresu kompa - kako bi i komp i uređaj bili u istom subnetu.
Ako je računar istovremeno povezan na internet i na zasebnu lokalnu mrežu (koja nije na internetu) moraćeš dodati statičku rutu u Windows-u. Uputstvo je na sledećem linku:
http://wireless.uzice.net/uputstva/rutirana-lokalna-mreza-i-zaseban_internet-link/

Znaci po ovom tutorialu umesto bezicnog ja radim sa lan podatcima i to je to ? Nerazumem to routovanje bas najbolje

Poslednja izmena:
Uspeo sam,sve u switch pa na adsl modemu bloc mac adrese od 2. i 3. kompa.
Pozzz i hvala

@cooler-x ne lupaj :) sta ce ti proxy :wall::wall::wall:

btw, kako da povezem 3 ili 4 racunara na ruter ali bez switcha, svi znaju sa svitchem (i deca) ali dirtektno na ruter iza u 4xRJ45 konektore?

Bio sam u ATM Traffic podesio sva 4 porta kao UBR i to bi trebalo da pije vodu ali jok...
i u sustini ova tema bi trebalo da se vrti oko toga zar ne?

:type:
:banana:

Nazad
Vrh Dno