Šta je novo?

Umrezavanje 2 rutera

steelboy

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
304
E ovako strucni ljudi, imam jedan mali problem (nadam se da za vas to nije). Dakle, korisnik sam SBB cable interneta, u kuci imam 2 PC + laptop i svi su oni povezani preko ASUS WL-520GC LAN + WiFi rutera (sve radi kako treba), e sad imam drugara koji zivi od mene 120 - 130m vazdusne linije (korisnik je Telekom ADSL interneta za koji je dobio Huwai HG520s ruter sa WiFi-jem) dok izmedju nas ima prepreka par kuca i jedna zgrada (koja delimicno smeta) a mi bi hteli da nekako napravimo WiFi LAN mrezu koristeci nase rutere, tj. da jedan drugome pristupamo na sam ruter zavisi od toga koji ima jaci signal. Moje pitanje da li je to moguce ili se dzaba trudim da to napravim.

Lap top ga nemoze pronaci , verovatno zbog prepraka koje su izmedju nas.
Zaboravio sam da naglasim malopre , da je taj moj drug kontaktirao telekom internet suport i covek koji mu se javio je rekao da je to moguce ali jedini nacin je da se jedan ruter poveze na drugi i tako napravi LAN (wifi) mrezu. Nisam neki poznavalac tih stvari ali kolko mogu da vidim mislim takodje da se 2 rutera mogu povezati medjusobno ali pitanje ostaje kako i da li mi je potrebna neka dodatna oprema.

Poslednja izmena:
Pa moze, samo jedan od ta dva mora da bude u client modu (ukoliko uopste moze), a drugi da radi rutiranje.
Ovako nesto >
image002.jpg

Evo ti ceo artikal, ako zapne ti javi.
http://www.dynapowerusa.com/01-home...A500G_TL-WA501G as an access point client.htm

Poslednja izmena:
Serpent, a da li ovo vazi samo za ova 2 vec pomenuta rutera i na kojoj razdaljini ili moze ipak sa ovim ruterima sto sam ja pomenuo. Ako je potrebna dodatna oprema recite mi sta (da ne bude bas preskupo do 40e investicije) jer ima dosta prepreka izmedju nas :( pa sam skoro ubedjen da cu morati nesto da dokupim ako zelim da ovo napravim.

Poslednja izmena:
Pa idealno bi bilo da napravis wireless link od, recimo, 2 AP-a (npr. ovaj WA501G, sa slike). Jedan uredjaj bi radio u AP modu, a drugi u klijent modu. AP bi povezao u LAN port lokalnog rutera i tako bi svi racunari bili medjusobno umrezeni. Verovatno ce vam trebati externe antene za AP-ove, a koristilo bi i ako bi mogli da ih izmestite tako da imate opticku vidlivost.

Dusko, ako postavljam te "extremne antene" sto ti kazes moram ih povezati kablom sa samim ruterom odnosno PC-em sto izeskuje dodatni trosak i kako sam cuo sto je veca duzina kabla to je slabiji signal, dakle moje pitanje je skroz jednostavno. Da li je to moguce napraviti sa sto manjim troskovima i kako, imamo 2 razlicita rutera od po 40e , dosta prepreka izmedju nas , imamo volju da ulozimo jos neki euro za dodatnu opremu ali da to ne bude "A klasa" cisto da sluzi svrsi.

Najezim se kad pomislim kako bi izgledalo tvoje slozeno pitanje :D.
Kratak odgovor bi bio: vrlo tesko do nemoguce.
Za opremu navedenu u prethodnom postu potrbno je izdvojiti izmedju 120 i 200E. Ako ste spremni da izdvojite toliko novca i mozete da postignete opticku vidljivost izbacivanjem antene na krov ili kako vec, onda moze da se uradi.

Problem je u tome što vam Wi-Fi signal nije dovoljno jak da bi se ruteri međusobno videli, tako da ti je izbor sledeći:

1. Dodatne antene, što košta i zahteva čačkanja.

2. Razvuci kabl između rutera. Ako bi dužina kabla bila veća od 100 metara, dodatna oprema je potrebna. Takođe kabl mora biti zaštićen pošto je napolju.

3. Upotrebi Hamachi ili neki drugi VPN program koji će ti napraviti virtuelni LAN. Ovo je čisto softversko rešenje.

U breee. Koliko ja vidim pomesale se ovde i babe i zabe.

konstatacija 1

Dakle, korisnik sam SBB cable interneta, u kuci imam 2 PC + laptop

konstatacija 2

korisnik je Telekom ADSL interneta za koji je dobio Huwai HG520s

a zelje

a mi bi hteli da nekako napravimo WiFi LAN mrezu koristeci nase rutere

Ponudjeno resenje od korisnika SeRPeNT ne pije vodu.
Da pojasnim.

Lokacija 1 - Kuca SteelBoy

Kablovski modem nema rutiranja u sebi i forwarduje javni IP i sav saobracaj na ASUS WiFi Router. Dakle taj modem sluzi samo, da se jednostavno izrazim, za pretvaranje signala cable>2>internet. Asus dalje vrsi natovanje i rutiranje saobracaja a takodje i emitovanje signala za Wireless.

Lokacija 2 - Kuca prijatelja tvog (kao u pesmi samo je tamo zena prijatelja mog :p)

ADSL modem, ruter, WiFi all in one resenje. Pretvara ADSL>2>Internet i sve isto kao gore. I sad. evo shta ti tu eventualno mozes.

Dakle resenje iscrtano je teoretski ok znaci radi, ali u tom slucaju se koristi jedan od dva ponudjena interneta a koliko sam ja razumeo to nisu zelje.

Detaljnije:
Pod uslovom da postoji veza izmedju dva rutera (objasnjenje "xy" malo nize u tekstu) u stom slucaju ti i komsija ste u jednoj mrezi ALI avaj onda ti na internet izlazish preko komsijinog ADSL internet linka. a tvoj kablovski mozes da odjavish i obrnuto ako se komsija veze na tvoj wireless on ce koristiti tvoj internet a svoj ADSL moze da odjavi.

Uredjaji koje vi posedujete su HOME uredjaji. Nume to bato da veze WiFi za komsu a internet posebno. Za to mora jedno 300-400 evrica pa onda igranka bez prestanka. Znaci kao sto je dusko rekao no money no fun.

Objasnjenje "xy" - Prebacis da ASUS radi u Client modu kada je WiFi u pitanju (iskljuci DHCP server), ako podrzava to naravno i onda skenirash etar i vidish da li on vidi mrezu komsije ili ne. Ako vidi onda probash da se konektujesh ako se uspeshno konektujesh onda bi trebalo da dobijesh IP adresu od komsije.

U problematiku vezivanja tacke a i b ako ovako ne radi nisma ni ulazio jer cak i da ima konekcije (da su soba do sobe) to nece da pije vodu za to shto oni hoce.

a mozda ja sve ovo pogresno razumeo. Ako je tako izvinte na smetnji.

Dakle da razdvojimo prvo babe i zabe pa kad odredimo shta ocete onda idemo dalje.

s; postovanjem JA:smoke:

Totalno sam prevideo da i drugi lik ima net ... poslusaj Saru.

Sara, a ne postoji mogucnost da svako koristi svoj net?? Jer ako ne postoji takva sansa onda mi je ovo uzaludno trisenje vremena a i zivaca, jel? Jos jednom hvala svima koji su mi dali odgovor na pitanje. :)

Sa uredjajima koje ti koristish zao mi je ali ne. Za tako neshto treba malo vishe ulaganja. Recimo 2 mikrotika bi resila stvar al to ti je 300e min ako ne i vishe.

s' postovanjem JA:smoke:

Ako će svako da koristi svoj izlaz na net koristi lepo VPN, nema razloga da bežiš od takvog rešenja.

moglo bi i za manje od 300 EUR - recimo nabavis dva AP (jedan kod tebe, jedan kod drugara) i preko njih napravis bridge. u najboljem slucaju mozes da prodjes sa 80-tak EUR (samo za AP-ove). ako ti bude trebao bolji prijem, racunaj na jos 40 EUR za dodatne antene.

Poslednja izmena:
Ljudi toliko para ne planiram da izdvojim, ako ne moze *** ne moze to je to. Ali jedan ovde covek koji se bavi mrezama u jednoj firmi (da ne reklamiram sad :p) mi je dao jedan predlog a to je : Da moj drug kupi neku malo bolju wifi karticu i da antenu iste malo prepravi i istu postavi na krov a poveze je kablom sa karticom duzine 10m kabla. On bi od te antene napravio kantenu (valjda se tako zove) i usmerio bi je u mom pravcu, sto se tice opticke vidljivosti ja sam se malo prevario u prvom izlaganju mog problema kad sam naveo da izmedju nas ima dosta prepreka, naime kad smo malo bolje pogledali (popeli se na njegov krov) nema mnogo jedno 2 krova od visih kuca koje su izmedju nas. Sto znaci da ako ja na ruteru takodje malo prepravim antenu i izbacim je van zgrade u visini mog sprata i usmerim je prema njemu, on kaze da ce to funkcionisati. Problem oko neta bi lako resili, on bi nastavio sa svojim ADSL-om i ja sa svojim SBB cable, samo bi dobili ono sto smo trazili a to je WIFI LAN. Recite mi svoja misljenja i iskustva ako ste ih imali?! Hvala

Nece da moze panticu

Auuuu al ste tvrdoglavi a ne poznajete materiju... c c c vi mene ili ne razumete ili ne slusate.

Uredjaj ASUS WL-520GC u kombinaciji sa Hauweiem nemoze to da izvede.

ASUS WL-520GC je ruter sa WiFijem. Dakle. On dobija internet preko wan porta i rutira saobracaj na 4 lan-a i 1 wireless interfejshttp://www.asus.com/products.aspx?l1=29&l2=172&l3=743&l4=59&model=1672&modelmenu=1. Ima u sebi DHCP server i dodeljuje adrese lan i wifi korisnicima. Dakle radi u AP modu. U slucaju da podrzava da radi u client modu gubi svojstvo na wan portu. dakle NEMOZE da se konektuje na cablovski internet a da se u isto vreme veze za Hauwei preko wireless-a.

Hauwei ista prica samo internet stize preko ADSL porta. Ovde je josh manja sansa za prebacivanje moda rada u client i povezivanja na AP.

Dakle ponavljam josh jednom. Ta prica ne pije vodu. NEMOZE da svako koristi svoj internet a da se pritom povezete vas dvoje u mrezu preko WiFija sa dva uredjaja koja posedujete.

Samo kratko o povezivanju wireless-a, necu u detalje. Dve kuce izmedju vas su jaaaako veliki problem. Wireless trazi opticku vidljivost da bi radio. U slucaju gde vi pravite 2 kantene (bio si u pravu za naziv) opticka vidljivost je neophodna. Necu zalaziti u detalje koliko rasipanja signala ima kantena i da ce to jaaako lose da radi, da cete da "prljate" etar ... bla bla. Da dodam da svaki metar kabla izmedju kartice i antene smanjuje jacinu signala za 0.5 decibela i to u slucaju da koristish CFD 200 ili CFD 400 kablove koji su za tu nemenu i kostaju oko 10e po metru. Ako krenesh na varijantu da probash sa obicnim antenskim koaksijalnim kablom tu je tek gotovo.

@dusko_m

Oooo da. 300e ako ne i vishe.

2 x 40e za dva AP uredjaja
2 x 40e za dve antene
2 x 30e za 2m cfd200 kabla i konektore
-----------
220e

i kad dodaju da treba da montiraju sipke na krov + struja za uredjaje + mrezni kablovi i ostalo sto zafali. Dakle 300e +/- (20e).

Ako hoce da to radi. A ako ce da se *****avaju onda .... nek im je sa srecom. Izgubice vishe vremena na to da malo malo pa popravljaju neshto, pa kad padne kisha kantene *****avaju, pa malo magla eto opet ******, .... its its.

toliko od mene

Mislim meni je zao sto to tako ne moze. Ali bolje da vam kazem ovako nego da krenete u neke ludirija pa na pola skapirate da ne moze pa onda ste bacili pare neka je to i 10din al su bacene.

Nazad
Vrh Dno