Šta je novo?

umrezavanje 2 racunara

Milenk0

Slavan
Učlanjen(a)
11.03.2006
Poena
301
Pazario sam danas utp kabl da bih umrezio 2 racunara koja imam u kuci. na oba imam integrisane mrezne karte,odradio sam u network connections-u setovanja za jedan(namestio IP 192.168.0.1 a subnet mask je namesten na 255.255.255.0) i tu nista vise nije dirano.na drugom sam namestio IP 192.168.0.2 ,subnet mask isto i namestio sam da mu default gateway bude IP od ovog prvog,tj 192.168.0.1,nista vise nisam dirao...
u my network places cas vidi oba kompa,cas samo jedan,cas nijedan a i kad vidi oba onon drugom ne moze da pristupi.Dakle help! gde sam pogresio,sta treba dalje,sta jos...
Hvala unapred!

klasika, ima milion thread-ova na ovu temu....

iskljuci firewall windows-ov i podesi postojeci ako ga imas
vidi da li se racunari pinguju
stavi ih u isti workgroup
mozda kabal nije 100% ispravan, mada sumnjam
......

daj jos neke infomacije

Poslednja izmena:
***, probaj kabal kod nekog ko ima dva umrezena racunara, cisto da ga eliminises sa liste, ili kod nekog ko ima kabal-tester ili kako se vec zove.
Probaj da uradis po kiblinom savetu...

iskljucio sam firewall-ove odmah na pocetku,pokusao sam da pingujem,ne uspeva ..kako da ih stavim u isti workgroup?
ps:kabl je nov,juce je kupljen,lik ga je probao u radnji na licu mesta i ok je

desni klik na ikonu Mu compute/Properties/Computer name .
Dalje ces se snaci. U setovanju za konekciju ( tamo gde si kucao tcp/ip adresu) stavi enable tcp/ip over netbios.

borab je napisao(la):
desni klik na ikonu Mu compute/Properties/Computer name .
Dalje ces se snaci. U setovanju za konekciju ( tamo gde si kucao tcp/ip adresu) stavi enable tcp/ip over netbios.

stavio sam za computer name ime(isto na oba kompa) ali u setovanjima tcp/ip-a(tamo gde kucam ip,subnet mask,dns...) nema nigde tcp/ip over netbios
ps:jel treba jos nesto da se podesi?

Pod uslovom da su kablovi i mrezne kartice ispravni, za umrezavanje racunara je potrebno da se ispuni jos par uslova:
  • Imena racunara moraju biti razlicita
  • Workgroup mora biti isti na oba racunara
  • IP adrese moraju biti razlicite ali iz istog subneta, naprimer:
    Comp_A: 192.168.0.1 255.255.255.0
    Comp_B: 192.168.0.2 255.255.255.0
Default gateway za sada nemoras da stavljas, dovoljno je samo gorenavedeno. Zatim probaj sa Comp_A da pingujes Comp_B. Takodje proveri, kad uradis desni klik na "Local Area Connection" pa odaberes Status, da li pod Sent i Received imas 0 ili neki drugi broj.

Aj' pa javi sta si uradio...

Milenk0 je napisao(la):
nema nigde tcp/ip over netbios
ps:jel treba jos nesto da se podesi?
to ti je protokol koji se dodatno instalira

DA li ti su kompovi umrezeni preko switch-a ili direktno.Ako su direktno potreban ti je ukrsteni kabl. Video sam vec slicne simptome sa normalnim kablom i mreznim kARTANA koje bi kao trebale da zvacu sve al netje jednostano. Pozz

ne mere bez kabla

Proveri ti ipak jos jednom da li si dobro ukucao IP adrese. Ako je kabal dobar i ako su IP adrese ispravne, nema sanse da ne radi....

Ma sve ti je bre dobro , nadam se da nisi ništa čeprkao dalje i sve pokvario. To je normalna pojava da se čas vide , čas ne vide , kad se posle paljenja računara najzad vide , onda će tako i ostati ....moraš malo sačekati dok se sve stabilizuje na računarima ( koji minut posle paljenja ) .To je zato što XP u prvih par minuta proverava servise na mreži i da li ima unapred definisanih zadataka koje treba izvršiti i td... Kad dočekaš da se oba računara vide u tvojim mrežnim mestima , onda im napravi prečicu svakom i stavi je gde hoćeš i posle samo klikneš na prečicu i imaš odma šerovane fajlove , ne moraš čekati da se XP smiluje i pokaže ikonice oba kompa dok se ne "ugreje" :) ....i naravno WORKGROUP ( ime ) mora biti isto na oba računara , a samo ime računara mora biti različito, kao što je već gore napisano. Posle napravljenih prečica !!!...i kad se uveriš da sve funkcioniše , možeš računarima promeniti Workgroup ime i tada češ onom drugom moći pristupiti preko prečice i obratno...hehehe...:):):)

@falcon:eek:dradio sam sve tako,medjutim i dalje nista.a kad idem na properties LAN konekcije on prikaze da je poslaop npr 500b a primio 0,a na drugom prikaze da je poslao recimo 600b a primio 0.
@zool:umrezeni su direktno,kabl je ukrsten.
@fanzo: to stoji sve,ali meni su racunari upaljeni po ceo dan i stalno je tako.

Mozda covek ne zna a niko mu nije rekao:
racunare pingujes sa PING 192.168.0.x
a ne sa PING DRUGI_KOMPJUTER

Koji je OS u pitanju?

TCP/IP over netbios NE TREBA !

Moj 100-ti post :wave: :cigar: :party: :party: cheers :Klanjanje :Klanjanje :bottle: :hair:

Trudio sam se da ne postujem gluposti i postove radi
povecanja samog broja postova i izgleda da sam uspeo.

Hvala :smash:

Pokreni ponovo čarobnjaka
Win firewall može da bude uključen , ali neki AV programi mogu da naprave takvu zbrku.

Poslednja izmena:
Imenjače, ja sam konekciju napravio na sledeći način:
Otišao sam u Network Connections i kliknuo na Set up a home or small office network. Napisao sve šta mi je tražio i na kraju odgovorio da hoću da mi snimi neki fajl na disketu koja se odnese na drugi komp da bi se pokrenuo taj fajl. Na kraju kad te pita kažeš da si gotov, i to je to. Pazio sam samo da mi Workgroup naziv bude isti na oba kompa i to je to. Ovako bi sve trebalo da radi.
Ne znam da li si već probao ovaj način, ali ako nisi onda probaj, ne može da škodi. Jednostavno a efikasno! :type:

eee, upravo tako ....samo ti disketicai ne treba , ako je na drugoj strani isto XP , jer će ionako sa tom disketicom isto da ti se otvori Set up a home or small office network :):):) , jedino ako je na drugoj strani neki win98 recimo......

Još nešto je bitno. Slično će se desiti ako je isključen Client for Microsoft Networks. Taj računar neće videti ostale , a ostali će njega videti i moći od njega da preuzimaju .

Ja imam slican problem.Da li ima veze neko setovanje sa user-ima.Jel ima tu neka fora.

i ko izmisli te datume.... :eyebrows:

Ako nista bilo bi dobro da se Milenk0 javi dA BAREM KAZE STA JE BIO PROBLEM!:p

Aj da ni ja ne otvaram novu temu :d
evo celo popodne razbijam glavu oko mreze... umrezio sam dve masine UTP kabom (Crossover... znam) i instalirao im mrezne, i to ne radi. Prvo sam probao da delim ADSL sa jedne masine, preko wizard-a, ali pri pokusaju deljenja iskoci "An error occurred while Internet Conection Sharing was being enabled. That specified service does not exist as an instaled services" i nece, potom sam uradio preko wiz-a ono home network i to je upalilo na obe masine jedna bude 169.254.47.45 druga 169.254.9.77 i istu subnet 255.255.0.0, ali stvar je sto ne mogu da sher-ujem foldere. On uradi sher na svakoj masini ali ih masine ne vide... E a zackolica je sto mogu da ih ping-ujem (sve radi odziv <1ms). Obe masine imaju isti workgroop, i razlicita imena i svi servisi koji bi trebali da budu ukljuceni su ukljuceni (client for ms networks, file and printer sharing, internet protol tcp/ip...) vise nemam ideju sta da uradim...

Upomoc?

PS: obe masine tera winXP SP1, win firewall iskljucen na obe, dok na jednoj radi kerio, ali i njega sam gasio pa nista

Poslednja izmena:
kako je iskljucen win firewall?
ubijen servis ili na neki pametniji nacin?
ako si disejblovao servis samo baci pogled na to kako se on zove pa ce ti biti jasno zasto iskoci "An error occurred while Internet Conection Sharing was being enabled. That specified service does not exist as an instaled services"
i zar ne mislis da je dosao trenutak za sp2? ;)

Poslednja izmena:
aj pojasni malo... ja sam ga iskljucio standardno (desni klik na connection=>properties=>advanced=>i tu ga sklonim)

jako me j*be Solidworks kad probam da ga instaliram na SP2...

servis se zove icf/ics
pa ako disejblujes firewall ode i ics
a ajd za pocetak ti fino daj i staticke ip adrese, kao sto preporucuju negde na pocetku ovog texta - to sa 169.254 adresama ne valja
a posle na desni klik na connection=>properties=>advanced ukljuci ics

Vrh Dno