Šta je novo?

Umrežavanje u zgradi

drazendd

Cenjen
Učlanjen(a)
15.12.2012
Poena
151
Stanujem na 13-om spratu solitera, a u prizemlju imam kopirnicu u kojoj bi htelo internet.
Sada me zanima da li je moguće povezati to preko mrežnog kabla. U stanu imam SBB-ov modem koji je nakakačen na WiFi ruter, a dole u kopirnici imam 8-portni switch preko koga su umreženi štampači i kopir mašine i ima još 3 slobodna porta.

E sad, da li bi ja mogao iskoristiti taj switch da u njega nekako uštekam mrežni kabal, koji bi iz wifi rutera spustio sa 13-og sprata, da imam dostupan i internet i da funkcionise stampanje. Mislim mogao bi kad hoćeu net ustekam kabal sa 13-og, a kad hoćeu štampanje uštekam mrežni od switch-a, ali ja bi hteo bez tog njakanja, možda ću nekad nešto skidati i baš tada uđe mušterija i hoće da joj nešto odštampam sa USB-a.

Iz modema u router. Iz routera na switch u kopirnici i na računare u tvom stanu. Iz switcha na računare u kopirnici.

Da li može jednostavnije, da ubacim još jednu LAN karticu i da preko nje prikopcam kabal iz stana, a ona prva da služi za switch, tj za štampače i mašine. Interesuje me da li će windows praviti probleme, jer kada zadam nešto da se odštampa da li će on znati preko koje LAN kartice da pošalje podatke?

Ajde malo bolje objasni raspored računara i štampača. Sve moze da se poveže i da radi bez čupanja kablova.
Switch obično ima uplink port i tu ga poveži sa routerom u bilo koji slobodan port. Time su obezbedio da svi računari zakaceni na taj switch imaju pristup internetu i mogu međusobno da komuniciraju.

Šema.jpg Evo slika. Nadam se da će biti sada jasnije. Možda je lakše da ubacim još jednu LAN karticu u desk računar u kopirnici i preko nje koristim net, a integrisana da služi za switch. Samo ne znam da li će windows xp praviti probleme, koje sam u predhodnom postu naveo. Pozdrav ;)

Poveži 3 i 5 lan kablom.

Znači ovako, iz utrđaja br. 3 spustim kabal i ukopčam u uređaj br. 5 na mesto gde piše UPLINK i imam net?

najkracje recheno - DA

od 3 do 5 lan kabel i sve fercera

Zahvaljujem se svima, bilo bi mi skupo eksperimentisati sam, jer ako ne uspe propade mi 50m kabla :D

Vrh Dno