Šta je novo?

umrežavanje u zgradi

CiraEcchi

Slavan
Učlanjen(a)
14.07.2007
Poena
319
Dva druga u ulazu i ja planiramo da se umrežimo pa me interesuje šta treba da uradim da bi HOME 1,2 i 3 bili u LAN(šerovani folderi i igranje u LANu) a da svaki HOME ima zasebno svoj net.
Da li je mozda bolje umesto SWITCH 2 kupiti neki Router, jeste da onda ne bi imali Giga LAN ?

LAN.jpg

Ako uzmes gigabitni routher imao bi,ali i on ti je nepotreban na swicthu 2 u tvom konceptu mreze,mogao bi da ostavis switch 2 na Home 2 i na Home 3 da uzmes Wireless Routher po mogucstvu sa gigabitnim ethernet portovima i tada bi imao to sto zelis,jedina stvar je u tome ako budete koristili jednu mreznu kartu za internet sobracaj i lan je sto cete morati da konfigurisete vase modeme,routhere na istim mreznim opsezima,recimo jedan routher imace routhu do tvog kompa preko 10.0.0.1(to ce ujedno i biti deafult getway i DNS tvoje mrezne karte),drugi modem se treba konfigurisati recimo njegova routa 10.0.0.128(10.0.0.128 getway i DNS od drugara), a treci 10.0.0.254(getway i DNS od treceg drugara),adrese bi stavio recimo za prvi 10.0.0.2,drugi 10.0.0.3,treci 10.0.0.4, i ovim bi izbegao duplu kupovinu mreznih karti?

Poslednja izmena:
povezao sam HOME1 i HOME 2 preko SWITCH1(Gigabitni) i HOME2 PC(Gigabitna mrežna) ali mi pokazuje da je brzina 100Mbps iako su oba kraja ukačena u Gigabitni hardvare i koristi CAT6 kabl pa me interesuje da nije mozda dobar kontakt pošto sam sam klempovao i da li bi onda uopšte radilo da nije dobro spojeno ?

Radio sam kablove po ovoj šemi

ethernetcable.jpg

LAN1.jpg

Poslednja izmena:
kako da nateram PC u HOME2 da koristi net preko MODEM2 a ne net od MODEM1(preko SWITCH1) a da i dalje bude u LAN preko SWITCH1

racunari u HOME1, racunar u HOME2, LAN interface modema u HOME1 i LAN interface modema u HOME 2 treba da budu u istom subnet-u (luci ti je gore dao predlog - 10.0.0.xxx; subnet mask drzi na 255.255.255.0). jedino sto treba da uradis je da podesis da grupa HOME1 za Default Gateway ima adresu MODEM1 a HOME2 adresu MODEM2.

...sorry...greska...nisam dobro sagledao sliku. na racunaru u HOME2, na adapteru kojim ga vezujes na SWITCH1 izbrisi Default Gateway (tj. ostavi ga praznim)

Poslednja izmena:
Ako uzmes gigabitni routher imao bi,ali i on ti je nepotreban na swicthu 2 u tvom konceptu mreze,mogao bi da ostavis switch 2 na Home 2 i na Home 3 da uzmes Wireless Routher po mogucstvu sa gigabitnim ethernet portovima i tada bi imao to sto zelis,jedina stvar je u tome ako budete koristili jednu mreznu kartu za internet sobracaj i lan je sto cete morati da konfigurisete vase modeme,routhere na istim mreznim opsezima,recimo jedan routher imace routhu do tvog kompa preko 10.0.0.1(to ce ujedno i biti deafult getway i DNS tvoje mrezne karte),drugi modem se treba konfigurisati recimo njegova routa 10.0.0.128(10.0.0.128 getway i DNS od drugara), a treci 10.0.0.254(getway i DNS od treceg drugara),adrese bi stavio recimo za prvi 10.0.0.2,drugi 10.0.0.3,treci 10.0.0.4, i ovim bi izbegao duplu kupovinu mreznih karti?

Dao sam ti odgovor u prvom postu,samo iskljuci DHCP server na svakom modemu tj. routheru!

Poslednja izmena:
jos ti ostaje da pruzis kabl od ROUTER-a do SWITCH 1 i da prilagodis parametre u HOME 3 da bi postigao ono sto si od pocetka trazio.

od podesavanja treba da uradis sledece:
LAN ROUTER-a podesi da bude u opsehu mreze HOME 1
Racunere u HOME 3 podesi da budu u zajednickom opsegu IP adresa (HOME 1) ali za Default Gateway podesi im adresu ROUTER-a

Ako ti se slucajno desi da LAN MODEM-a 3 i WAN ROUTER-a koriste isti adresni opseg kao HOME 1, moraces da ga promenis.

Imam jedan prob oko igranja u LANu (svi PC su Windows 7).

Kada bilo koji PC u Home 1 kreira LAN igru bilo koji PC u Home 2 ne moze da pristupi toj igri a obrnuto može.
Kad PC u Home 2 kreira igru onda laguje svim PC u Home 1 kao da LAN ide preko sbb modema koji je 10Mbps a ne direkt preko switcha.
PC se međusobno vide u mreži, šerovanje fajlova i slično radi samo eto igre ne rade ustvari rade ali samo kad PC u Home 2 kreira ali je tu onda problem lag pa kao i da ne rade :(

Probao sam svaki firewall i slično da isključim i opet neće kao da je prob do sbb modema ili adsl rutera.

Inače sve radi normalno kad se sbb modem isključi iz mreze pa predpostavljam da je do njega nešto!

LAN-1.jpg

Poslednja izmena:
SBB modem dodeljuje samo jednu IP adresu klijentu preko DHCP-a pa ukoliko hoces da oba racunara iz HOME2 imaju net preko njega a uz to da budu u lokalnoj mrezi sa HOME1 moras ubaciti ruter.

Prvo jesu li ti obe HOME grupe u istom mreznom opsegu predpostavljam da jesu, prvo sto bih ti ipreporucio je da ih skines sa neta znaci da nemaju fizicki dodir sa netom niti jedan komp, da im dodelis sam staticek adrese i probas da li sve to radi (nadam se da igrica ne mora da bude on line na nekom serveru da bi se igrala lokalno?)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno