Šta je novo?

Umire mi ventilator na chipsetu?

Troublemaker

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
645
Moja oprema  
Monitor
ASUS ProArt PA278CGV
Miš & tastatura
Microsoft Bluetooth Ergonomic Mouse & Logitech MX Keys Mini
Laptop
Lenovo ThinkBook 15 Gen 2
Tablet
Lenovo Yoga Pad Pro (Yoga Tab 13)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy Z Fold 5
Pametni uređaji
Mi Air Purifier 3H
Steam
https://steamcommunity.com/id/acabre
Pristup internetu
  1. Optički internet
U pitanju je plocha Asus A8N-E. U poslednje vreme je pochelo da se deshava da se ventilator za chipset na plochi pri paljenju kompa ne upali. Pri butovanju se prijavi da ventilator ne radi i tek posle par restarta ili gashenja/paljenja na dugme ventilator proradi. Plocha je josh uvek pod garancijom (garancija 3 godine, proshlo godinu ipo), ali malo je glupo nositi ceo komp (a pride nemam auto u BGu) i chekati da oni to pogledaju zbog jednog malog ventilatora. Neke ideje? Ventilator je oklopljen nekim metalom pa ne znam bash kako bih to mogao sigurno da skinem da vidim je li u pitanju samo prashina ili neshto drugo i gde uopshte mogu da se nadju ti mali ventilatori da se kupe?

neznam sta da ti kazem za taj ventilator sem da odes do najblize radnje i nabavis novi,
u principu ja nisam pristalica aktivnog hladjenja chipseta i ne razumem zasto uopste postavljaju aktivno hladjenje na ploce takvog tipa, kao da su spremne za neznam kakvo opterecnj

mozda bi mogao da to sam ocistis nekom ultra mekanom cetkicom,.
a sto se tice garancije na plocu mislim da prodavci e daju garancije na ventilatore iako su oni sastavni deo ploce,

Poslednja izmena od urednika:
U pitanju je ploc....

Garanciju nemas. Najjednostavniji nacin da resis problem se sledeci. Skines ventilator, sa donje strane ventilatora ima jedna nalepnica koju skines, ocistis sta se moze ocistiti stapicem za uvo, kapnes 1-2 kapi silikonskog ili masinskog ulja (sivanol ili neko ulje za bicikle), malo okreces ventilator, ocistis mesto gde je bila nalepnica i stavis na njeno mesto neku bolju izolirku, visak saseces skalperom i to je to, kao novo.

Mnogo je pisano ovde o kuleru na toj ploci. Pretraga. Odavno si ovde...

Nije mi ni palo na pamet da ce na forumu biti toliko tema o kuleru na jednoj plochi. Hvala shto si mi skrenuo paznju:p

ukratko..presechesg bele plastichne nozhice i nalepish neki pasivac....

Prvo vidi da li mozes da nadjes nekog da te odveze do radnje gde si kupio.Ako sam budes nesto prepravljao na ploci nece ti uvaziti garanciju,ne daj boze da ti nesto crkne u narednih godinu ipo dana koliko jos imas garanciju.Nece ti priznati garanciju ako nesto sam prepravljas.Cak i ako budes hteo da kupis novi kuler zovi prvo servis i vidi da ti oni to stave.

Pa ovde i nema nekog izbora za kuler na plochi. Ako necu pasivac (a necu jer mi je u kucishtu pakao od vrucine) onda mi ostaje samo Titan CUV2AB. Cooler Masterov Blue Ice isto ne dolazi u obzir jer je prevelik. Videcu u svakom sluchaju sa prodavnicom shta da radim zbog garancije.

Mozes i ovaj, ja sam ga stavio ne toliko zbog grejanja chipa nego zato sto hladi i naponsku jedinicu graficke, sto nekako svi proizvodjaci kartica zaborave. Samo da znas da se ovi titanovi zujavci vrte na neverovatnih 5000 rpm tako da vrlo brzo "propiste" ukoliko im ne kontrolises brzinu.

DSC03831.jpg

Pomocu kog programa je moguce kontrolisati brzinu ventilatora na chipsetu?

Ovo je dfi ploca i moze preko smartguardiana, na staroj nf4 sam to radio iz speedfan-a, a mozes jos da smanjujes napon 5v ili 7v sa molexa (ima pisano o tome) ili da upotrebis neki fan controler.

uzmi kupi blue ice pro on ti je extra a i mali i nije tolko buchan a i imash fensi plawu led diodu koje ti narawno ne treba ali je imash i 4500rpm

Prilozi

• blue_ice_pro_t.jpg
    blue_ice_pro_t.jpg
    14.3 KB · Pregleda: 48
Evo posle godinu dana i sedam meseci od otvaranja ove teme napokon sam i zamenio ventilator :D Nabudžio sam Titan CUV2AB. Jedva je stao, ali radi odlično.

Nazad
Vrh Dno