@milika
Oly ima ubedljivo najveci shum od svi ostalih brand name aparata, i to u svim klasama !
Sto se tice Canon S serije ona je odlicna, ali je takodje problematicna sa shumom na vishim ISO vrednostima.
Do pre dve godine manje vise svi poizvodjaci senzora u ne-dSLR segmentu su imali slicne karakteristike u pogledu shuma. Onda je Fuji napravio skok sa SuperCCD V generacijom u modelima kao sto su S5600 i F10, a prosle godine su sa SuperCCD VI generacijom napravili revoluciju sa modelima kao sto su S6500 i F20/30/31fd. Npr. ISO1600 kod SuperCCD VI generacije je po mom misljenju bolji od ISO200 kod svih ostalih ne-dSLR modela ostalih proizvodjaca. Ako ne verujes pogledaj testove na
www.dpreview.com !
Dakle pre 2 godine je imalo smisla gledati ne-Fuji modele, ali sada je uzaludno, sem ako aparat neces iskljucivo oristiti po lepom i suncanom danu.
Inace ono sto je super kod Fuji-ja je i da imaju osetno nize cene od konkurencije. Primera radi Fuji F20 je za 60 eur jeftiniji od najeftinijeg Canona Ixus serije, a garantovano ce dati bolju sliku od bilo kog Canona Ixus seije. Naime slike sa Canon Ixus 900 titanijum na visim ISO vrednostima deluju kao da su slike sa isgurnosne kamere !
Da se razumemo nisam bolesni fan Fuji-ja da ih propagirma gde god stignem, ali jednostavno oni u ne-dSLR segmentu su ocistili konkurenciju. Moja procena je da ce verovatno razviti jos jednu ili dve generacija SuperCCD senzora, i da ce potom ubaciti IS (verovtno preko CCDa) u svoje modele, a onda Canon, Nikon, Sony, Oly i ostala ekipa mogu slobodno da stave kljuc u vrata u ne-dSLR segmentu !!!