Šta je novo?

Ultra Zoom do 400 eura?

• Začetnik teme Začetnik teme gosko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
G

gosko

Guest
Zanima me koji aparat preporucujete sa zumom od 10X na vise... do 400 eura?

HVALA

Fuji s6500fd .

DSCF0164.jpg

DSCF0153.jpg

DSCF0154.jpg

@milika

Oly ima ubedljivo najveci shum od svi ostalih brand name aparata, i to u svim klasama !
Sto se tice Canon S serije ona je odlicna, ali je takodje problematicna sa shumom na vishim ISO vrednostima.
Do pre dve godine manje vise svi poizvodjaci senzora u ne-dSLR segmentu su imali slicne karakteristike u pogledu shuma. Onda je Fuji napravio skok sa SuperCCD V generacijom u modelima kao sto su S5600 i F10, a prosle godine su sa SuperCCD VI generacijom napravili revoluciju sa modelima kao sto su S6500 i F20/30/31fd. Npr. ISO1600 kod SuperCCD VI generacije je po mom misljenju bolji od ISO200 kod svih ostalih ne-dSLR modela ostalih proizvodjaca. Ako ne verujes pogledaj testove na www.dpreview.com !
Dakle pre 2 godine je imalo smisla gledati ne-Fuji modele, ali sada je uzaludno, sem ako aparat neces iskljucivo oristiti po lepom i suncanom danu.
Inace ono sto je super kod Fuji-ja je i da imaju osetno nize cene od konkurencije. Primera radi Fuji F20 je za 60 eur jeftiniji od najeftinijeg Canona Ixus serije, a garantovano ce dati bolju sliku od bilo kog Canona Ixus seije. Naime slike sa Canon Ixus 900 titanijum na visim ISO vrednostima deluju kao da su slike sa isgurnosne kamere !
Da se razumemo nisam bolesni fan Fuji-ja da ih propagirma gde god stignem, ali jednostavno oni u ne-dSLR segmentu su ocistili konkurenciju. Moja procena je da ce verovatno razviti jos jednu ili dve generacija SuperCCD senzora, i da ce potom ubaciti IS (verovtno preko CCDa) u svoje modele, a onda Canon, Nikon, Sony, Oly i ostala ekipa mogu slobodno da stave kljuc u vrata u ne-dSLR segmentu !!!

Eto niko kanda ne gleda prvi post. Nisam nista rekao za SuperCCD sum, mada tu ima kontraverzija.

Pitanje je bilo ultra zoom fotoaparat, ne low light fotoaparat. Pa sam po tome i preporucio. Na 12x zoomu bez dobre ruke ili tripoda/gorile ne vredi ti svejedno, a onda mozes staviti i na iso60...

Nece valjda svi da zatvore radnju zbog fujija. A i nesto ne vidim da na svetskom trzistu fuji bas oduvave sve ostale, posebno ne ovde, cak bih rekao da je u klasi sa lumixom - po prodaji...
No da ne pricam napamet - oticicu sutra i kupiti s5600 ili s6500 pa cu videti - nikad fuji optika + stabilizacija nije nesto ekscelirala... Ne verujem da ce kupovina dokazati drugacije...

Oh da zaboravio sam - Konica Minolta Z5 ili Z6 e to ti je zoom foto aparat, nema greske 100%...

Inace za vasu informaciju posedujem ili sam posedovao svaki fotoaparat koji sam ovde preporucio - znaci iz prve ruke....

pozdrav...

Fuji (jos) nema stabilizaciju, a kada je bude imao, ostali ce moci lepo da stave katanac na vrata (sem naravno ukoliko je Fuji ne bude papreno naplacivao)...

Posto su na suncanom danu svi aparati otprilike jednaki, a tek se po losim svetlosnim uslovima primecuju razlike, prednost bih dao onima sa kvalitetnijim senzorom. Bilo je dosta price "IS vs visoki ISO" i svelo se na to da ISO moze mnogo bolje da posluzi u mnogo vise realnih situacija. Canon S serije, koliko sam primetio (pa cak i najnoviji S5), nikada nisu imali veci senzor od 1/2.5, a "megapiksele" su stalno dizali. Za Olympus nemam licna iskustva (samo znam da je "svastika mog druga" 😀 uzela neki idi0t) ali na svim stranama slusam o velikom shumu. Jedino resenje za UZ (na nasim prostorima) se namece - S6500. A sad, tresenje ruke na najuzem tele opsegu - sve je stvar tehnike i snalazenja (uvek ima neka kanta, klupa, parkiran automobil ili slicni "prirucni" stativ, a ni onaj mali Praktica nije tesko poneti u "nocni izlazak"). Tesko da ce i jedan aparat sa IS, pri losoj svetlosti, sa slabijim senzorom, na 300mm da da upotrebljivu fotku bez stativa.

Da ne davim vise, ja bih se odlucio za S6500.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

@milika

Imao sam 2 godine KonicaMInoltu Z3. Aparat je stvarno sjajan, sociva su mu ekstra i bez hromatskih aberacija, i AS sistem je radi posao odlicno, ali sve sto sam slikao iznad ISO50 je bilo isuvishe shumovito.
Moj zakljucak je sledeci, dzaba ti zum od 200x, IS (AS) i ostar objektiv ako ti je ISO slab. Pa neces uvek imati suncan dan za slikanje. Iz moje prakse se pokazalo da bar 60-70% slika se radi u slabijim svetlosnim uslovima, a tu IS moze da pomogne samo u izuzetnim situacijama.

@milika

Koliko sam ja skapirao u ovom topicu se trazi aparat sa zumom veim od 10x do 400 eur. Koliko ja znam ultrazum aparati su aparati sa optickim zumom vecim od 10x, bez obzira na ziznu daljinu od koje im pocinje objektiv.

Da ne duzim i ne smaram:
Ko hoce veliki zum i da moze da slika u slabim svetlosnim uslovima,a moze da prezivi bez stabilizacije i da dobije najbolji odnos cena/performanse/kvalitet najbolja varijanta mu je Fuji S6500fd.
Ko hoce veliki zum i aparat koj ce koristiti po lepom vremenu i koji nece koristiti u zatvorenim prostorijama, po oblacnom vremenu i sumraku neka gleda da uzme neki ultrazum od Sony-ja ili Canon-a.

1. Ko to snima samo po lepom vremenu (vishe od 50% situacija prosechnog korisnika je low light za te aparate).
2. I ako postoji neko ko snima samo po danu, zashto bi opet kupovao Canona ili Sony kada Fuji pravi bolje fotke kako okrenesh. Dovoljno je shto ima i veci i bolji senzor, a i odlichan objektiv, i dok su prva dva obichni plastikaneri kakvi su UZ uvek bili, Fuji je mnogo ozbiljniji sa manuelnim fokus i zum prstenom i boljim telom...

S6500fd je ubedljivo najbolja UZ kupovina, i tu nema šta da se priča. Ima najviše karakteristika koje krase jedan dobar aparat. Verovatno je sa edukativne tačke gledišta i najpogodniji izbor za sledeći korak - a to je DSLR. Većina alternativa su najobičnije - igračke, i vizuelno i upotrebno, iako neki od njih mogu napraviti dobru fotku.

Fujijev senzor sa oktagonalnom strukturom je za CCD čip malih dimenzija jednostavno daleko ispred svega što se trenutno može kupiti kod konkurencije. Stabilizacija jeste odlična stvar, iako je Fuji nema, ali ergonomija, optika i dobar senzor su stvari koje ćeš uvek prvo okarakterisati kao prednost, a tek na 4. mestu je tu stabilizacija.

Htedoh reći da je dobro imati stabilizaciju tek kad ispuniš prva tri uslova.

Ako si siguran da nisi za DSLR (ili nemaš novca), najversatilniji uređaj, nevezano za uloženi novac - iako mu je i to jedna od prednosti u odnosu na konkurenciju, svakako jeste FinePix S6500fd. Ja ti garantujem da mu ni sledeća generacija konkurencije neće moći prići, možda tek ona koja sledi iza nje.

U svakom slučaju, da raspolažem budžetom od 400€, pojurio bih očuvan, polovan Canon 350D sa kit objektivom i skupljao pare za Sigmu 70-300 APO. Nećeš verovati koji je to svemir za bilo koji UZ aparat.

Da se razumemo ja smatram takodje da je Fuji S6500 najbolji ultrazum i u pogledu cene i u pogledu upotrebljivosti, ali ako covek zeli ziznu daljinu vecu od 300mm i da ima opticku stabilizaciju uz uslov da ne dize iznad ISO50, onda moze da gleda Canon S3, Sony H7/H9 ili Olympus SP-550 UZ koji ima ubedljivo najvecu ziznu daljinu od 504mm, koju sa nekim konverterom tipa Raynox mozes povecati na neverovatnih 1109mm.
U tom slucaju detektivske agencije i paparaci bi mogli da dobiju ozbiljnu konkurenciju !!!
Inace od ne-Fuji ultrazumova mislim da se najvise isplati Canon, jer sam imao prilike da vidim da ljudi kod nas ga cene daleko vise od ostalih brendova, iako nije uvek najbolji, a pogotovo u ultrazum klasi.

Inace potpuno se slazem sa nidzom u pogledu korisnosti stabilizacije.

1. ma ne nego ide bez stativa da snima oblake, nemoj...

Kakve veze imaju stativ i oblaci sa onim shto sam napisao ?

2. Da plastikaneri - ti si imao sigurno svaki i igrao se i tacno znas kakvi su

Da, probao sam ih sve, i svi su plastikaneri, Fuji je klasu ispred svih...

Olympus SP-550 UZ koji ima ubedljivo najvecu ziznu daljinu od 504mm, koju sa nekim konverterom tipa Raynox mozes povecati na neverovatnih 1109mm.

...I onda dobio sliku kvaliteta mobilnog telefona 😀

S6500 ima savrshen zum raspon i vrlo vrlo retko je potrebno vishe od 300mm, mnogo cheshce je potrebno 28mm.

Ima smisla kupiti neki veci zum iskljuchivo ako je glavna namena fotoaparata fotografisanje divljine, ptica. Ako nije, 300mm je dovoljno. Isto vazi i za IS. S6500 je upotrebljiviji u lowlight uslovima nego bilo koji aparat sa ISom..

Poslednja izmena:
...I onda dobio sliku kvaliteta mobilnog telefona 😀

Slazem se da Oly nije najnaj sto se tice shuma, ali porediti ga sa mobilnim je bas degradirajuce.
Koliko sam gledao test Oly SP-550 UZ na dpreview-u nisu mu mnogo pljuvali optiku, a u kombinaciji sa Raynox DCR-2020Pro po lepom i suncanom danu na ISO50 bi izvukao OK fotke na 1109mm.

Slazem se da je bolji raspon 28-280mm nego 35-350mm za veliku vecinu korisnika, ali za nekog ko radi kao privatni detektiv, paparaco ili ornitolog raspon 28-280mm nije mu bas preterano koristan. Znam da je ta grupa u manjini, ali ima ih.

Fuji 6500 u svakom slucaju, i nije "osetno losiji" od Sony-ja ili Canona 😀 naprotiv, sa tom cenom i kvalitetom kosi sve ne DSLR fotoaparate u bilo kojoj varijanti protiv onoga sto Canon i Sony imaju u svojoj ponudi...haahahaha.

Shta ste se poprimali odmah, pa ne pricham ja o Olyju, nego o onih 1100mm 🙂 Dobar objektiv sa tim zumom bi morao da koshta bar nekoliko hiljada evra.

Uopshte necu da pricham koliko su tako veliki zumovi ogranchene upotrebe, jer se iz ruke mogu koristiti mozda samo u pustinji u 12h popodne 🙂

Nazad
Vrh Dno