Šta je novo?

Ultra fast boot

Trek

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2005
Poena
320
Pokušavam da uključim Ultra fast boot, ali nikako ne uspevam. Kada u BIOSu uključim tu opciju neprestano se samo vraća u BIOS i ne može ni da pokrene Windows. Jel treba još nešto dodatno da se uključi u Windowsu ili je dovoljno samo u BIOSu i na grafičkoj?

Konfiguracija je:

CPU: Intel Core i5 4670K 4x 3.40GHz So.1150 BOX
Motherboard: ASRock Z87 Extreme4 Intel Z87 So.1150 Dual Ch
PSU: 580 Watt be quiet! Straight Power E9 CM Modul
SDD: 120GB Samsung 840 Evo Series 2.5" (6.4cm) SAT
RAM: 8GB (2x 4096MB) G.Skill RipjawsX DDR3-1600 DI
Case: Fractal Define R4 gedämmt Midi Tower ohne Netzteil schwarz
Monitor: LG IPS277L
GPU: AMD R9 280x SAPPHIRE 3072MB Dual-X OC BF4 Edition

Imas instaliran UEFI Windows 8 na GPT particiji?

Imam instaliran Windows 8.1. Nemam pojma šta je GPT particija.

Onda je to problem. GPT (GUID Partition Table) je tip particionisanja hard diska - do sad je aktuelan bio MBR. U principu, verovatno moras formatirati primarni hard.

Pokrenes prompt u administrativnom modu, pa kucas diskpart i list disk. Tu ces videti diskove i da li je neki GPT, ali skoro sigurno nije.

Poslednja izmena:
Nije ni jedan GPT. Znači nema šanse da radi ultra fast boot bez GPT particije?

Prati ova upustva http://www.eightforums.com/tutorials/15458-uefi-bootable-usb-flash-drive-create-windows.html

Ne boj se ako pise

The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GPT disks.

To je zato što su particije MBR a pokrenuo si UEFI(GPT) USB/DVD obrisi sve particije i kreiraj nove UEFI(GPT) ne mora preko DOS-a moze i preko windows samo obrisi sve particije i idi new recimo upisi 140000 ne znam tacno koliko je to GB ali je dosta za Windows a ovo ostalno nek ti bude arhiva kasnije formatiraj preko C:\Windows\System32\diskmgmt.msc ne diraj particije od 300 , 99 i 100mb to su UEFI particije neophodne za boot!

Poslednja izmena:
Ja sam ukljucio i vratio na normalan boot. Ne dobijas nesto mnogo, al gubis opciju bootovanja sa flesa, sto meni treba ...

Rešio sam problem kad sam konvetrovao disk na GPT. Hvala na pomoći. Mada kako uključim ostala 3 harda, nema baš nekog značaja. Nije mi jasno kako je moguće da ta 3 harda toliko usporavaju. Bez njih traje koji sekund, a sa njima preko minut.

Poslednja izmena:
moras da sacekas da se pokrenu ostala 3 hdd-a...

Rešio sam problem kad sam konvetrovao disk na GPT. Hvala na pomoći. Mada kako uključim ostala 3 harda, nema baš nekog značaja. Nije mi jasno kako je moguće da ta 3 harda toliko usporavaju. Bez njih traje koji sekund, a sa njima preko minut.

Moguce da imaju lose sektore skini Hard Disk Sentenel Hard Disk Sentinel i vidi...

Diskovi su testirani i nemaju loše sektore. Stari su svakako tako da ću da ih zamenim za jedan nov.

Problem je bio u kabelu. Bio je kompletno napolje izvučen, pored ove plastike. Čak je ispadao osigurač u stanu pri uključivanju ON dugmeta na napajanju, i bez ukljičivanja kompa.

IMG_20131223_212800.jpg

Nazad
Vrh Dno