Šta je novo?

ultra dma poludeo skroz

Miroslav

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
739
ljudi imam veoma iritirajuci problem. elem, imam abit kt7 sa raidom (htp370, koji je iskljucen). 2 harda su prikljucena na primarnu granu, ibm dtla 30gb kao primary i quantum fireball 6gb kao sekundarni.

e sad, nesto me zeza, stalno mi se, u toku rada, modovi hard diskova prebacuju na pio, ali postepeno. dakle kad se kompjuter ukljuci i sistem podigne, sve se lepo prijavi i radi (udma4 i udma2). medjutim posle recimo 5 minuta modovi padaju (udma3, pa udma2, pa PIO!!!!)... pio me zaista nervira jer mi tako protok diskova padne na nesto vise od 3MB/sec.

probao sam instalacijom nekoliko via drajvera, zamenom ide kabla (sa sekundarne grane, tu su pisac i cd, koji regularno rade non stop u udma2 modu), iskljucivanjem quantuma, iskljucivanjem sekundarne grane...

ima li neko resenje?

napominjem da je do pre jedno mesec dana kada sam imao Winxp pro i win2k advanced server sve radilo kako treba... sada drzim winxp home i win2k advanced server

To je jako cest problem sa XPom, meni se to recimo desavalo nekoliko dana zaredom, pa se onda ne desi mesecima. Cak mi je iskljucivao DMA za vreme rezanja... :(
Mislim da nema sanse da se to desi ako je instaliran VIA IDE Tool, ali on malo usporava sistem pa je bolje ne koristiti ga ako nije neophodno.

Isti problem, nažalost :( . CD Rom Samsung SC-148F (48x), kada instaliram XP radi kao MultiWord-DMA-2, posle određenog vremena se prebaci na PIO i neće da se vrati na DMA. Kada ga ponovo zakačim na neku drugu granu radi pod DMA modom, da bi posle izvesnog vremena ponovo prešao sam od sebe na PIO...Ovo mi se dešavalo samo pod XP. Pod 2K mi je CD-ROM sve vreme bio u DMA modu.

Sva sreća da mi AS stoji non-stop na UDMA5.

mw dma je isto sto i pio4, cisto da znas:)

resio sam problem. nisam mogao da verujem u cemu je fora

napomena: disk takodje nije hteo da radi u ata100modu na raidu, blokira prilikom dizanja os-a

uzeo sam i obrisao SVE sa harda, i u instalaciji win2000 napravio 3 particije. sve je proradilo. insalirao sam i winxp i sve radi kako treba! e sad, uzeo sam partition magic, i promenio particije. resetujem i... NECE! neverovatno! ponovo ja pobrisem sve, napravim nove particije iz setupa i radi! neverovatno, ali menjanje particija iz Partition magica mi je zeznulo disk.

sa ovako normalnim particijama (napravljenim iz setupa) sve radi, dakle radi disk na udma4 stalno, cak sad radi i na raid-u?!?! u udma5 modu naravno :D

jednostavno nisam mogao da verujem da partition magic pravi probleme, tj na neki nacin obara brzinu diska!

Vince Carter je napisao(la):
Pa nije, u PIO modu 4 DMA nije ukljucen, a u MWDMA jeste.

Ja video u jednom stranom pc casopisu pise pio4 i u zagradi multi word dma...ne znam da li je isto na papiru ali sto se tice protoka jeste sigurno...

Broz je napisao(la):
Ja video u jednom stranom pc casopisu pise pio4 i u zagradi multi word dma...ne znam da li je isto na papiru ali sto se tice protoka jeste sigurno...

PIO4 i MWDMA2 imaju istu max brzinu transfera tj. 16.6 MB/s, ali je razlika izmedju njih velika, kao sto sam iznad napisao. Probaj da narezes nesto iole vecom brzinom (ili jos bolje on-the-fly) kada ti drajv radi u PIO modu...

Primer:

1. Uključen MW-DMA 2 i kopira se DivX film sa CD-a na HDD - kursor ne secka

2. Uključen PIO Mod - ista situacija, ali kursor seceka...(dešavalo mi se i na Intel i na VIA platformi...)

OK ajde mi onda objasni sta se tacno dobija ukljucenjem te opcije tj ako je uopste uredjaj podrzava. Recimo teac cdrom 540 je udma 33(bar se tako prijavljuje u biosu), a nec 52x ne podrzava udma33 i sta to sad znaci da je brzzi teac? pa cdrom ne moze da potera ni pola od udma33...Neki rezaci 40x su (satro) udma33 a neki nisu a isto su 40x, sta to znaci u praxi?

Broz je napisao(la):
OK ajde mi onda objasni sta se tacno dobija ukljucenjem te opcije tj ako je uopste uredjaj podrzava. Recimo teac cdrom 540 je udma 33(bar se tako prijavljuje u biosu), a nec 52x ne podrzava udma33 i sta to sad znaci da je brzzi teac? pa cdrom ne moze da potera ni pola od udma33...Neki rezaci 40x su (satro) udma33 a neki nisu a isto su 40x, sta to znaci u praxi?
Na koju opciju ovde misliš? PIO/DMA u biosu ili u windowsu u opcijama za ide kontroler?
Opcija u biosu nema nekog velikog smisla, dok je razlika u windowsu nebo i zemlja.
A strogo uzevši pio mod ne mora obavezno da bude sporiji od dma. Odnosno, dma znači samo da se prilikom pristupa procesor zaobilazi pa ostaje slobodan za druge stvari.
E sad posebna je priča što niko ne pravi pio modove brže od pio4 jer bi zauzeće procesora bilo toliko da ništa korisno ne bi moglo da se uradi.

DMA znaci direct memory sccess, on omogucava da se podaci sa diska prebacuju u memoriju preko logike na ploci i najvecim delom zaobilaze procesor, Inace to je pod obavezno za bilo kakav ozbiljniji rad na kompu.

za one kojima xp pravi probleme...

http://www.microsoft.com/hwdev/tech/storage/IDE-DMA.asp

For repeated DMA errors.
Windows XP will turn off DMA mode for a device after encountering certain errors during data transfer operations. If more that six DMA transfer timeouts occur, Windows will turn off DMA and use only PIO mode on that device.
In this case, the user cannot turn on DMA for this device. The only option for the user who wants to enable DMA mode is to uninstall and reinstall the device.
Windows XP downgrades the Ultra DMA transfer mode after receiving more than six CRC errors. Whenever possible, the operating system will step down one UDMA mode at a time (from UDMA mode 4 to UDMA mode 3, and so on).
If the mini-IDE driver for the device does not support stepping down transfer modes, or if the device is running UDMA mode 0, Windows XP will step down to PIO mode after encountering six or more CRC errors. In this case, a system reboot should restore the original DMA mode settings.
All CRC and timeout errors are logged in the system event log. These types of errors could be caused by improper mounting or improper cabling (for example, 40-pin instead of 80-pin cable). Or such errors could indicate imminent hardware failure, for example, in a hard drive or chipset

Miscrosoft sve svoje bug-ove predstavlja kao feature!boom

Nazad
Vrh Dno