Šta je novo?

Ultimativnih 320 GB (Western Digital Vs. Seagate, again)?

Luckies

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2006
Poena
319
Pozdrav svima,

Potreban mi je novi HDD i izbor je pao na neki od 320GB jer je odnos cena/kapacitet sjajan.

Kao i u vecini slucajeva do sada, i ja se dvoumim izmedju WD 3200AAKS i Seagate ST3320620AS.

Posto u racunaru trenutno posedujem SATA disk, kakav bi bio dobitak u performansama sa ovim SATA2 modelima?
Vec 3 godine u sve racunare ugradjujem samo WD i jako sam zadovoljan nivoom buke koji mi je maltene presudan, razlika u performansama je tesko primetna, a razlika u buci itekako jeste.
Imao sam prilike da probam i testiram oba modela, ono sto sam primetio je da je Seagate nesto bucniji dok radi (u idle), znaci sam zvuk motora od WD-a, kod upisivanja/citanja su tu negde mada su zvuci koje tada ispustaju ralicite frekvencije, pa ih svako drugacije dozivljava. Seagate ispusta vise piskutavi zvuk, ako se tako moze opisati.
Definitivno bih se odlucio za WD da je u pitanju 3200KS model, ali posto se ovi novi WD3200AAKS bas cuju dok su zauzeti, tj. dok se nesto upisuje ili cita sa hdd-a, to vise lici na oranje Maxtora nego na prijatno krckanje starijih WD diskova.

Opet napominjem da mi je nivo buke presudan, i ono sto me interesuje je da li moze da se ukljuci ACM na pomenutom Seagate-u? Kakva su iskustva sa ovim Seagate modelom. Da li su razlike u performansama primetne? Za koji da se odlucim?
HDD bi isao na racunar iz potpisa.
Hvala.

Poslednja izmena:

Pa baci pogled,ako uopste mogu da se porede.
Segate je star 10 meseci a WD 5 dana. Oba su sata II 16mb kesha.(mozda ima razlike sto je WD 400 giga?,pa je to normalno? to vetj ne bih znao) Zasto seagate ima bolji protok nemam pojma...i dok nisam prokacio WD Seagate je nesto brljavio,ali sad radi kao blesav. Sto se buke tice WD je tisi,bar ovaj model.

Poslednja izmena:
To brate, hvala, sad mi jos samo fali odgovor da li Acoustic Menagement moze da se ukljuci na pomenutom Seagate modelu ili ne. Hvala momci na pomoci, i izvinite ako smaram ali, sutra treba da narucim....

Koliko znam, nijedan Seagate ne podrzava AAM. Od Seagate-a bi najbolji izbor (glede buke i performansi) novi single-platter 250GB model. Ali to je 250GB, ti hoces 320.

Koliko znam, nijedan Seagate ne podrzava AAM. Od Seagate-a bi najbolji izbor (glede buke i performansi) novi single-platter 250GB model. Ali to je 250GB, ti hoces 320.

Daj nam neku oznaku za taj (te) modele, kako da ih propoznamo?

OK drugari, hvala. Odlucio sam se za WD-a.
Pokusao sam samo jednom na Seagate-u da ukljucim AAM preko nekog SysTools programa koji je rekao da AAM nije podrzan, ali nisam bio siguran da je takva situacija sa svim Seagate-ovima.
Hvala svima na odgovorima.

Pa dobro, nisu baš duplo, nekih 20-25% recimo.

( težak offtopic al' stvaarno moram: vidim da se moja novonastala reč lagano spušta u svakodnevnu upotrebu, a toliko me nagrdiše i napljuvaše :D )

1. Susretao sam se sa tim diskovima, znam kako izgledaju, ali svi su bili STM iliti, Maxtor, a od toga bezim ko djavo od krsta!

2. hahahaha, procitao sam i ranije temu i mislim da to stvarno nije ok, mislim da se nas jezik ultimativno kvari non stop, ali vise sa glupostima tipa :"nonsens" i ostalim prljavstinama....

BTW HDD je porucen i stize u utorak.

Evo stigao je novi HDD, WD3200AAKS. Malo je reci da sam prezadovoljan. Potpuno sam odusevljen. Prvobitna namera mi je bila da odradim AAM, za to apsolutno nema potrebe!

Klonirao sam disk, stari na novi sa Norton Ghost-om. 187 GB podataka za 1h i 15 min. Stari maxtor se skoro zapalio, bio je bas vruc, WD je kulirao! Preporuka sa moje strane, doduse, videcemo kako se ponasa pod Vistom, jer sam trenutno na XP-u...

Evo stigao je novi HDD, WD3200AAKS. Malo je reci da sam prezadovoljan. Potpuno sam odusevljen. Prvobitna namera mi je bila da odradim AAM, za to apsolutno nema potrebe!

Klonirao sam disk, stari na novi sa Norton Ghost-om. 187 GB podataka za 1h i 15 min. Stari maxtor se skoro zapalio, bio je bas vruc, WD je kulirao! Preporuka sa moje strane, doduse, videcemo kako se ponasa pod Vistom, jer sam trenutno na XP-u...
Evo da i ja iznesem utiske, poshto sam pre nekoliko dana nabacio 3200AAKS.:eyebrows: Malo je falilo pa da budem potpuno odushevljen diskom.:) Vrlo je brz (mada je to subjektivan osecaj), i takodje hladan (33C u idle, pri opterecenju ide svega par stepeni gore) ali nije potpuno tih, :p ne kazem da je bucan ali se moze cuti pomeranje glave.Dodushe, moj stari WD800LB koji je potpuno tih, me je u zadnji par godina razmazio.:D

Evo da i ja iznesem utiske, poshto sam pre nekoliko dana nabacio 3200AAKS.:eyebrows: Malo je falilo pa da budem potpuno odushevljen diskom.:) Vrlo je brz (mada je to subjektivan osecaj), i takodje hladan (33C u idle, pri opterecenju ide svega par stepeni gore) ali nije potpuno tih, :p ne kazem da je bucan ali se moze cuti pomeranje glave.Dodushe, moj stari WD800LB koji je potpuno tih, me je u zadnji par godina razmazio.:D

Isti slucaj kod mene, imao sam Maxtora 80 koji se apsolutno nije cuo, nikada.

Doticni WD od 320gb sam kupio prijatelju za rodjendan. Idle temp je 29C i dosta je tisi od mog WD500KS

Takodje WD podrzava Acoustic Management (default je max performance=max noise :) ) tako da mozes to da sredis.

Poslednja izmena:
Isti slucaj kod mene, imao sam Maxtora 80 koji se apsolutno nije cuo, nikada.

Doticni WD od 320gb sam kupio prijatelju za rodjendan. Idle temp je 29C i dosta je tisi od mog WD500KS

Takodje WD podrzava Acoustic Management (default je max performance=max noise :) ) tako da mozes to da sredis.
Bash htedoh da pitam oko AAM, video sam da novi ga WD podrzavaju ali Western Digital nema alat za ukljucivanje/iskljucivanje.:S: Video sam na netu da moze neki Hitachijev Ftool, medjutim meni izbacuje error pri ulasku u program.:S:
Hteo sam da probam koja je razlika sa disabled i enabled, mada realno disk je i ovako prilicno tih, moguce ga je cuti samo u potpunoj tishini i iz male blizine.

Poslednja izmena:
Probao i ja Hitachi Tool ali mi nije uspelo, cini mi se da je do chipseta ploce. tada sam ima DFI LP sa ati chipsetom.

Sada imam novu plocu, ali jos uvek nisam probao.

Poslednja izmena:
Evo, ovo ce vam pomoci.

Nakon instalacije i pokretanja programa kliknite na HDD Acoustic Menagement, zatim na zeljeni HDD, onda Read, stiklirajte Acoustic Menagement Enable, izaberite brzinu ili tisinu, zatim Write i to je to!

Pozdrav.

P.S. Program vam vise ne treba.

Prilozi

• SysTool_installer.part1.rar
    976.6 KB · Pregleda: 137
  • SysTool_installer.part2.rar
    417.3 KB · Pregleda: 136
Poslednja izmena:
Evo, ovo ce vam pomoci.

Nakon instalacije i pokretanja programa kliknite na HDD Acoustic Menagement, zatim na zeljeni HDD, onda Read, stiklirajte Acoustic Menagement Enable, izaberite brzinu ili tisinu, zatim Write i to je to!

Pozdrav.

P.S. Program vam vise ne treba.

Inace ova verzija programa radi, ali ne mogu da podesim Acoustic, odradim read, pa onda smanjim na minimum, udarim write, prvo jednom nece, pa opet ne i treci put kao uspe.

Posle restarta vrati se na staro. :mad:

Najnovija verzija sa sajta nece da se instalira.

a jel moze neko da mi objasni sta je acoustic menagement?

Tisina!

@Stoske: Ne znam, ja nisam imao problema, evo sad sam probao i radi! Probao sam ga i na starom Maxtor-u 6l200mo radilo je, i ne vraca se na staro posle restarta!!!

Ajde pokusaj ponovo, ali skalu skroz pomeri na silence! Bas ne znam u cemu je caka!

Tisina!

@Stoske: Ne znam, ja nisam imao problema, evo sad sam probao i radi! Probao sam ga i na starom Maxtor-u 6l200mo radilo je, i ne vraca se na staro posle restarta!!!

Ajde pokusaj ponovo, ali skalu skroz pomeri na silence! Bas ne znam u cemu je caka!
Brlja sa nekim diskovima ;)
I onda mora nekoliko puta to sto je Stoske radio: read, write, read, write, read, write.... dok ne zapamti :wall:

Ja odradim vise puta... ali opet vrati na staro posle restarta.

Onda rekoh da probam sa novijom verzijom, a ona nece ni da startuje, nesto nije u redu i tu sam digao ruke.

Fora sa ovim HDD je sto je mesecima radio bez problema na DFI-u, jedva da se cuo, e kako sam ga prebacio na ASUS postao je dosta bucan.

Sve razmisljam ma istripovao sam se, ali 99% sam siguran da tu nesto ne stima :D

Nemam ja srece sa HDD, ama bas nikako :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno