Šta je novo?

Uloga quad procesora kod aplikacija

gordan84

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2008
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
5800x
GPU
4070 Ti
Maloprije sam upoređivao brzinu rada u ArchiCADu na mojoj konfiguraciji iz potpisa i starom Phenomu x4 9550 sa 4GB rama na 800MHz i grafičkom Ati radeon 4850.

Na oba sistema je Windows 7 64bit.

Moj procesor je E5200 klokovan na 3,33GHz dok Phenom nije klokovan i radi na 2,2GHz.

Razočarao sam se jer sam upoređivajući zaključio da je mnogo sporiji Phenom od ovoga mog intela. Phenom je brži samo u otvaranju presjeka i izgleda fasada dok je u običnom radu, znači manipulacija crtežima, pomjeranje, rad u 3D prozoru mnooogo sporiji od e5200.

Vjerovatno ArchiCAD iskorištava prednost više jezgara samo za ovo pomenuto otvaranje presjeka pa u suštini glavnu ulogu igra frekvencija procesora.

Sada sam u velikoj dilemi jer sam razmišljao da kupim Phenom II 940BE a ovako ne znam koliko bih dobio na ubrzanju u ArchiCADu, a zbog toga sam prvenstveno i razmišljao o kupovini procesora.

Znam da je stari phenom dosta lošiji od Phenom II ali opet kako pretpostaviti da li bi bilo ubrzanja u odnosu na ovaj sadašnji E5200?
U stvari na osnovu ovoga možete li zaključiti koji bi to procesor donio ubrzanje za ArchiCAD, da li i7 ili Phenom II?

Šta vi kažete? Meni se čini ništa dok negdje ne probam konkretno!

Što se tiče jezgara u 3D aplikacijama, jedino render može da iskoristi maksimum u sistemu.
Sve ostalo se svodi MHz. Više jezgara (preko jednog) znači samo rasterećeniji rad - ne nužno i brži.
QuadCore može sporije da radi od DualCore ako radi na manje MHz.

Znači ispada najisplativije uzeti q9550 ili q9650 i natjerati ga na 4GHz, onda bi valjda trebalo da leti!?

A jesi li probao sa oc-ovanim ph??
Ne znam dal mozes da dobijes ko zna sta ali nije bas merodavno da uporedjujes oc-intel i stock-amd, prvo sto je intel na cistom MHz-u brzi od amd-a, drugo sto je inte brzi od amd-a:-devil-:
Video sam na bench review-u da se novi ph2 oc-ovan priblizava intel-quad-u(stock):-devil-:(nisam namerno, intel jednostavno rules).:D

Pozz pa javi kada isprobas.

Nema potrebe da ga OC-uje. Brat je radio TE Nikola Tesla u AutoCAD-u , bio nam je potreban 3D prikaz zbog prikaza plazmatrona koje su ugrađivali. Bedak je što brže radi single core AMD LE-1640LE od tog Phenoma i C2D, dakle samo MHz-i su u pitanju. Jedino kao što je primećeno ovi višejezgarni su bolji sa presecima. Verovatno je tako optimiziran softver, tako to vidim. Uvidećemo o čemu je reč kad izađe neka nova verzija CAD-a.

naslov threada je zbunjujuc. Postoji softver koji je dobro paralelizovan i softver koji nije. Takodje neke funkcije softvera jesu ,a neke nisu paralelizovane.

Recimo, rendering softver ce u modeling modu imati vise benefita od brze graficke, nego od multijezgarnog procesora, ali ce zato u rendering modu grafika biti totalno irelevantna, a procesor najbitniji.

Koliko je meni poznato UI CAD softvera nije paralelizovan, tako da su benefiti od vise jezgara irelevantni. No, realno je da se to u dogledno vreme promeni... e sad kad ce to tacno biti... koj ce ga znati.

Razlike zavise pre svega od optimizacije softvera, gomila starog softvera koje ne retko koriste profesionalci (kao moj ujak , građevinac, šte da se radi stari čovek), jer ih jednostavno mrzi od gomile posla da se upoznaju sa novim varijantama (dok baš ne moraju) ne vide ni dva jezgra, a kamoli četiri. Ali npr. kad sam konvertova avi fajl u novi dvx , koristeći najnovije kodeke razlika između c2d6300 (oc3,2) i mog novog q8300 isto na 3,2 je bila vidljiva iz aviona.

Nazad
Vrh Dno