Šta je novo?

Uljano hladjenje

• Začetnik teme Začetnik teme Sasa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja se zanosim slicnom idejom, ali nemam vremena da istu odradim. Inace bih isao na vazelinsko ulje i plasticno kuciste koje bi bilo potpuno zatvoreno, mada sam misljenja da bi jedna pumpica sa usmerivacima ispred kulera pomogla, jer bi se dobila bolja provodljivost toplote.
Nesto slicno je bilo u hrvatskom BUG-u mislim da je broj iz 2004. a ideja mi se svidja, dobijes besuman komp.

Postoji li stetan uticaj na stampu, lak, plasticne delove ili tako nesto ?

Ako ne postoji, po meni je najveci problem smrad ulja tako da je totalno zatvoreno kuciste "a must". Drugi problem je odmascivanje radi prodaje/zamene. Ako ne moze valjano da se uradi ovo smatram besmislenim jer nemam nameru da vecno zadrzava sve komponente koje ikada potopim u ulje.

Pozdrav!

1. Treba uzeti ulje za transformatore, a ne jestivo ulje.
2. Odmascivanje je najlakse izvesti potapanjem u alkohol (ne u votku 😀).

Ma dobro, oni su to uradili kao za*ebanciju i mali experiment....ne verujem da ce iko zeleti ovo da odradi, mada moram da priznam da je interesantno.

Stvarno ne znam kako bi' odmastio komponente...
Jos ako smrdi... resis jedan problem, javi se drugi 🙂

Bila bi fora da mi neko udje u sobu, a ovakav sistem na stolu 🙂

Buka vs Smrad - vote now!
Onda ce da pocnu da izlaze Zalman gas maske 🙂

Poslednja izmena:
stvarno mi nije jasno sta se bunite kad moze da se moduje u fritezu?
karadjordjeve i pomfrit
de ces jace

sine kad mu uzegne zejtin pitacu ga 😛

Poll: Koje najmanje smrdljivo ulje koristite :smoke:
-Vital
-Vital elite delux
-cisto svinjsko
-ovnujski loj
-loz ulje iz traktora

audiofreak je napisao(la):
1. Treba uzeti ulje za transformatore, a ne jestivo ulje.
2. Odmascivanje je najlakse izvesti potapanjem u alkohol (ne u votku 😀).

Ne bih se ja igrao sa tim transformatorskim uljem, u protivnom postoji opasnost da dobiješ novu domaću životinju - rak :S:

Alexandar je napisao(la):
Ne bih se ja igrao sa tim transformatorskim uljem, u protivnom postoji opasnost da dobiješ novu domaću životinju - rak :S:

Odakle ti to?!? Koji bi to sastojak mogao da izaziva rak i u kojim uslovima?

Ako mislis na rak koji ljudi koji zive blizu dalekovoda i trafo stanica dobijaju cak ni to nije dokazano da je direktno povezano jer ti koji zive na takvim mestima ionako imaju losije zivotne uslove u globalu (siromasni su, lose se hrane, itd).

Trafo ulje sadrži piralenska jedinjenja, koja su ekstremno otrovna i kancerogena. Zbog toga ovog ulja nema u slobodnoj prodaji.
Ako ga neko i nabavi, izuzetno je važno da se pravilno rukuje sa njim. Mislim džaba ti 'ladan komp, ako ćeš i ti da budeš 'ladan sa njim zajedno.

Uostalom, već je o ovome bilo reči:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=34786&highlight=trafo+ulje

Poslednja izmena:

Ako mislis na rak koji ljudi koji zive blizu dalekovoda i trafo stanica dobijaju cak ni to nije dokazano da je direktno povezano jer ti koji zive na takvim mestima ionako imaju losije zivotne uslove u globalu (siromasni su, lose se hrane, itd).

Možda u civilizovanim zemljama gde se trafo stanice izmeštaju van naseljenih mesta... Kod nas dalekovodi i dalje prolaze kroz naselja, u šta se možeš uveriti npr. na "elitnoj" Bežanijskoj kosi ili u "malomanjeelitnom" bloku 64. E sad ljudi koji žive u okolnim zgradama se verovatno hrane kvalitetno koliko i ti, nisu ništa siromašniji bar od srpskog proseka, pa bi možda bili interesantni za istraživanje o uticaju EMT na dobijanje raka.
Za sebe znam sigurno da ne bih živeo na manje od 500 m od dalekovoda ni da mi plate...

ta ulja jesu kancerogena, bila je jedna opsirna rasprava ranije na istu temu... kao recimo i kreoziti koji sluze za impregnaciju pragova... generalno sva teska ulja su manje ili vise stetna i nije nikako zdravo da se to drzi u radnoj sobi samo da bi se postigao cool efekat. Uostalom sta fali dobrom vodenom hladjenju sa ogromnim pasivnim hladnjakom (mislim da zalman ima ovako nesto)

pozdrav

Sale je napisao(la):
Za sebe znam sigurno da ne bih živeo na manje od 500 m od dalekovoda ni da mi plate...

Ako je vec tako, da li uzimas u obzir i kuda prolazi vertikala od satova u zgradi kad kupujes stan ili se selis?
Ako ne savetovao bih ti da pocnes jer tuda protice mnogo jaca struja nego kroz dalekovod (mislim na amperazu, na na kW).

Ako je vec tako, da li uzimas u obzir i kuda prolazi vertikala od satova u zgradi kad kupujes stan ili se selis?
Ako ne savetovao bih ti da pocnes jer tuda protice mnogo jaca struja nego kroz dalekovod (mislim na amperazu, na na kW).

Jačina EM polja zavisi od oba faktora - jačine struje i napona. Naravno da postoji štetno zračenje i od kućnih instalacija, ali ono nije ni izdaleka tako veliko kao od visokonaponskih vodova. Osim toga, zračenje pojedinih vodova se ne "sabira" tako da tvoja matematika uopšte nije tačna. A da zračenje dalekovoda i trafo stanica nije nimalo naivno dokazuje i to što se prilikom planiranja trase dalekovoda i lokacije trafo stanica u studiju obavezno mora uključiti i analiza njihove štetnosti po ljude. U to se možeš uveriti i ukoliko posetiš sajt našeg EPS-a gde ćeš naći nekoliko takvih studija.
Problem je u tome što ni jednim našim zakonom ova oblast nije definisana, pa se i pored velike štetnosti dalekovodi i trafo stanice ne izmeštaju iz naseljenih mesta, jer to košta... Hvala im bar na tome što o štetnosti vode računa prilikom proketovanja novih dalekovoda i trafo stanica, gde se u obzir uzimaju preporuke WTO.

Sale je napisao(la):
Jačina EM polja zavisi od oba faktora - jačine struje i napona. Naravno da postoji štetno zračenje i od kućnih instalacija, ali ono nije ni izdaleka tako veliko kao od visokonaponskih vodova. Osim toga, zračenje pojedinih vodova se ne "sabira" tako da tvoja matematika uopšte nije tačna.

Znaci ako ti kroz zid od spavace sobe pored kog ti se nalazi krevet protice ~150-200A na 220V kad svi u zgradi ukljuce TA peci, klime, bojlere i masine za ves preko noci to je manje stetno od dalekovoda na par metara od kuce? Zanimljivo.

Nazad
Vrh Dno